Vandaag: zaterdag 20 april 2024, Week 16

Eind april is het weer tijd voor de ramadan. Dit is een vastenperiode voor moslims die een maand lang duurt. De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze vastenperiode wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken. De ramadan van 2020 begint op donderdag 23 april en eindigt op zaterdag 23 mei. Dan wordt de vastenperiode afgesloten en het Suikerfeest gevierd.

Geen drinken, geen eten

De ramadan is voor veel moslims een periode van bezinning. De regels tijdens ramadan zijn streng, er mag niet worden gegeten of gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit betekent dat er ook geen water of thee mag worden gedronken. Hiernaast zijn echter nog meer regels. Zo is roken, geslachtsgemeenschap of overgeven ook niet toegestaan. Wanneer dit wel gebeurt is het vasten verbroken. Dit is niet erg, een vastdag kan namelijk na de ramadan worden ingehaald.

Uitzonderingen voor vasten

Het vasten gebeurt op vrijwillige basis. Wanneer een familielid, zoals een vader of moeder, lichamelijk niet in staat is om te vasten, dan kan een van de kinderen deze nobele plicht overnemen. Wanneer iemand ziek of zwanger is of borstvoeding geeft hoeft er niet te worden gevast. Ook wanneer iemand op reis is, is het niet toegestaan om te vasten. Dit omdat men vroeger voor een reis zijn of haar krachten moest sparen. Voor vrouwen die hun menstruatie of een postnatale bloeding hebben is het vasten niet toegestaan. Kinderen hoeven ook niet mee te doen.

Melk en dadels

Het verbreken van het vasten wordt ‘iftar’ genoemd. Tijdens de iftar mag er weer worden gegeten, gedronken en gerookt. De profeet Mohammed verbrak het vasten met melk en een oneven aantal dadels. Van moslims wordt dan ook verwacht dat zij zijn voorbeeld volgen. Sommige mensen verbreken het vasten ook met het drinken van een glas water. Elke dag worden er voor de iftar die avond gerechten bereid. Dit gebeurt vaak in grote hoeveelheden, omdat men tijdens het iftar vaak familie en/of vrienden verwacht. De ramadan is namelijk voor moslims ook een tijd om veel tijd door te brengen met dierbaren.

De datum van ramadan verschilt

De vastenperiode voor moslims, genaamd ramadan, valt ieder jaar op een andere datum. Dit komt omdat de periode voor ramadan wordt beslist op basis van de islamitische kalender. In tegenstelling tot de gregoriaanse kalender is deze kalender niet gebaseerd op de stand van de zon, maar op de stand van de maan. Elk jaar schuift de startdatum van de ramadan enkele weken op. Hierdoor kan het voorkomen dat de ramadan valt in de winter, maar ook in de zomer. Omdat de zon in de winter een stuk vroeger ondergaat dan in de zomer, wordt over het algemeen de ramadan in de winter als ‘makkelijker’ ervaren.

Suikerfeest

Wanneer de vastenperiode erop zit wordt dit groots gevierd met het Suikerfeest. Tijdens dit suikerfeest komen familie en vrienden samen om het einde van de ramadan te vieren. Hierbij is het gebruikelijk om geld of cadeautjes te schenken aan kinderen. Er wordt zorgvuldig gekookt alvorens het Suikerfeest en tijdens de laatste zonsondergang van ramadan breekt het feest los. Het Suikerfeest duurt ongeveer drie dagen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.