Vandaag: maandag 5 juni 2023, Week 23
` `
` `
Fijne koningsdag

Nadat we Koningsdag twee jaren thuis moesten vieren door corona, was Koningsdag in 2022 al weer een groot succes in ons mooie land. En het lijkt erop dat we dat succes in 2023 flink overtreffen. Want Nederland heeft meer dan ooit zin in een feeeeestje! Benieuwd welke stad de koning dit jaar bezoekt op 27 april met zijn gezin, of jij vrij bent en wat de weersverwachting is? Lees dan snel verder.

Tijdens Koningsdag op donderdag 27 april bezoekt de koninklijke familie een gemeente met een centrumfunctie. Die gemeente krijgt dan de eer om zich te presenteren aan de koning, koningin, prinsessen en de rest van het land. Dit jaar is dat Rotterdam!

Koning bezoekt Rotterdam

En Rotterdam maakt er iets bijzonders van: “Op donderdag 27 april 2023 (weeknummer 17) kleurt Rotterdam oranje met een vleugje groen-wit-groen. Een extra bijzondere Koningsdag, omdat we ook 10 jaar Koningschap vieren. Het wordt een fantastisch feest voor alle Rotterdammers, en voor iedereen die bij ons op bezoek komt die dag.” Het thema dat Rotterdam voor Koningsdag 2023 heeft gekozen is: Wij zijn allemaal Kings & Queens. “Want, iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon!” Op Koningsdaginrotterdam.nl vind je alle informatie.

Weersverwachting Koningsdag

Op Koningsdag hoort het natuurlijk droog te zijn, met het allerliefst een heerlijk zonnetje. Maar of dat in 2023 gaat gebeuren? Weeronline houdt een flinke slag om de arm. “De dagen voor Koningsdag lijkt de warmte weer te verdwijnen. Als die trend doorzet, krijgen we een schamele 11 tot 15 graden als middagtemperatuur. Er zijn vrij veel stapelwolken en er is kans op een bui, maar de zon zal van tijd tot tijd doorbreken.” Geef niet meteen alle hoop op, want: “Er zijn berekeningen die vanaf Koningsdag een temperatuurstijging laten zien naar een ruime 20 graden.” Wij tekenen ervoor!   

NS verwacht drukte tijdens Koningsdag 

De NS verwacht grote drukte tijdens Koningsdag en rijdt dan ook volgens een speciale Oranjedienstregeling.Er worden langere en extra treinen ingezet naar grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar, Arnhem en Zwolle.Langere en extra treinen rijden tijdens Koningsnacht (de nacht van 26 op 27 april) ook rond Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Voor stations waar het minder druk is, kunnen er tijdelijk minder treinen ingezet worden. Het advies is om voor vertrek de reisplanner van NS te raadplegen! Houd ook rekening met extra regels. Vanaf 26 april 19:00 uur tot en met 28 april 07:00 uur wordt er bijvoorbeeld geen alcohol verkocht op stations. Ook mag er dan geen alcohol gedronken worden op stations en in de trein.  

Is Koningsdag een vrije dag?

Koningsdag is een officiële feestdag en dat betekent voor de meeste mensen dan ook een vrije dag. Tenminste… Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bijvoorbeeld bij de overheid. Heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels. Controleer daarom altijd jouw cao (of vraag het gewoon op de werkvloer 😉) zodat je zeker weet of je vrij bent. Jaarkalender.nl wenst je alvast een prachtig mooie Koningsdag 2023!  

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.