Vandaag: vrijdag 19 april 2024, Week 16

Sjavoeot is een joodse feestdag die ook wel het joodse Wekenfeest wordt genoemd. De reden hierachter is dat de feestdag precies zeven weken na Pesach, de bekendste feestdag binnen de religie, valt. Meestal valt de feestdag daarom in mei of juni. Volgens de joodse kalender begint een dag tijdens zonsondergang, waardoor Sjavoeot officieel de avond van tevoren al begint

Wanneer Sjavoeot – Wekenfeest?

Sjavoeot – wekenfeest Dag Datum T/m Weeknummer Dagen te gaan
Sjavoeot – wekenfeest 2024 dinsdag 11 juni 2024 13 juni 2024 24 53 dagen
Sjavoeot – wekenfeest 2025 zondag 1 juni 2025 3 juni 2025 22 408 dagen
Sjavoeot – wekenfeest 2026 donderdag 21 mei 2026 23 mei 2026 21 762 dagen
Sjavoeot – wekenfeest  2027 donderdag 10 juni 2027 12 juni 2027 23 1147 dagen
Sjavoeot – wekenfeest 2028 dinsdag 30 mei 2028 1 juni 2028 22 1502 dagen
Sjavoeot – wekenfeest 2029 zaterdag 19 mei 2029 21 mei 2029 20 1856 dagen
Sjavoeot – wekenfeest 2030 donderdag 6 juni 2030 8 juni 2030 23 2239 dagen

Sjavoeot (Wekenfeest) betekenis en verhaal

Tijdens Sjavoeot wordt de tocht van joden naar de berg Sinai herdacht. Hier bracht God hen de Tien Geboden over, die in het heilige boek van het jodendom (de Thora) centraal staan. Om deze reden wordt Sjavoeot soms ook wel eens Matan Thora genoemd, wat grofweg vertaalt naar ‘Het Feest van de Thora’. De letterlijke betekenis van Sjavoeot is Wekenfeest, wat weer verwijst naar de zeven weken waarin het feest na Pesach plaatsvindt (ook wel vijftig dagen).

Deze feestdag wordt gevierd omdat joden duizenden jaren geleden naar de voet van de berg Sinai trokken, waar God hen de Tien Geboden vertelde. Deze Tien Geboden bracht God over via Mozes, die de geboden op een geschreven steen aan de gelovigen liet zien. Deze geboden worden gezien als de bekroning van de bevrijding uit Egypte, waar joden jaren lang in slavernij leefden. De bevrijding hiervan (door God) wordt vijftig dagen eerder, tijdens Pesach, gevierd.

Vroeger werd er tijdens Sjavoeot iets anders gevierd, en was de feestdag eigenlijk een oogstfeest. Toentertijd werd het feest ook wel Chag Habikkurium genoemd, wat in het Nederlands vertaald kan worden naar het Festival van de Eerste Vruchten. Hiermee werd de eerste oogst van tarwe en vruchten gevierd. Oogstfeesten worden gevierd uit dankbaarheid, waarbij gelovigen God bedanken voor de goede oogst van dat jaar.

Sjavoeot - Wekenfeest

Sjavoeot rituelen en viering

De feestdag Sjavoeot gaat gepaard met verschillende rituelen. Zo start de feestdag op de avond ervoor tijdens zonsondergang, en wordt er vanaf dat moment tot diep in de nacht uit de Thora voorgelezen. Doordat de Tien Geboden tijdens de feestdag centraal staan, ligt hier extra nadruk op. Jonge kinderen moeten hier extra opletten, omdat dit een belangrijk onderdeel van hun opvoeding is.

Natuurlijk brengen joodse families tijdens Sjavoeot ook een bezoek aan de synagoge, die speciaal voor deze gelegenheid versierd wordt met bloemen. Tijdens deze dienst wordt niet alleen voorgelezen uit de Thora, maar ook uit de Ruth. Dit is een van de bijbelboeken, waarin verhalen over oogst voorkomen. Dit past goed bij de originele betekenis van het Wekenfeest, namelijk het stilstaan bij de goede oogst van dat jaar.

Door de oorsprong van het oogstfeest, worden er tijdens Sjavoeot ook offers gemaakt in de vorm van landbouwproducten. Door het maken van een offer laten gelovigen zien toegewijd en dankbaar te zijn.

Na het bezoek aan de synagoge verzamelen joodse families en vrienden zich thuis, waar vaak uitgebreid gedineerd wordt. Ook de huizen van joodse families zijn volop versierd met bloemen, en vaak wordt er veel fruit uitgedeeld tijdens deze dag. Ook dit is een verwijzing naar het oogstfeest.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.