Vandaag: woensdag 14 april 2021, Week 15

De Intocht Sinterklaas is een Nederlandse en Belgische traditie die jaarlijks terugkomt. Dit is de dag dat Sinterklaas het land binnenkomt en door kinderen en volwassenen met liederen en verscheidene demonstraties wordt verwelkomd. Elk jaar vindt de nationale intocht in een andere stad plaats, maar elke stad viert ook zijn eigen intocht. Sinterklaas komt uit Spanje met zijn stoomboot en zijn Pieten en dat luidt het begin van het Sinterklaasseizoen in. Vanaf dat moment mogen de kinderen hun schoenen zetten en wordt er vol verwachting toegeleefd naar pakjesavond.

Wanneer is de Intocht Sinterklaas?

De intocht vindt elk jaar plaats op een zaterdag in het midden van november. Vaak is dit 20 of 21 november.

Intocht Sinterklaas

Geschiedenis intocht Sinterklaas

De eerste Intocht Sinterklaas in Nederland vond plaats in 1888 en dat was in Venray. Toen deed men dit nog op 6 december, op de dag dat het Sinterklaasfeest eigenlijk eindigt. De traditie zelf gaat veel verder terug en vindt zijn herkomst in Sint Nicolaasdag. Dit is de dag waarop de heilige Nicolaas van Myra werd geëerd en dat werd vaak gedaan met een processie. De eerste intocht van Sint Nicolaas per boot vond al in 1087 plaats in Bari in Italië. Deze katholieke viering is de oorsprong van het sinterklaasfeest in Nederland en België. Vandaag de dag is deze traditie niet meer bedoeld om een heilige te eren, maar om het feestseizoen te openen. Vanaf het moment dat Sinterklaas in het land is heerst er een feeststemming en wordt er door iedereen afgeteld tot pakjesavond.

Van klein naar nationaal

Nadat de eerste intocht in 1888 plaatsvond groeide de traditie gestaag. Sinds 1934 wordt het groots gevierd in Amsterdam en tussen 1952 en 1963 werd deze ook uitgezonden op televisie. Daarna werd de Intocht Sinterklaas elk jaar ergens anders georganiseerd en werd hier uitgebreid verslag van gedaan op de nationale televisie. Na pakjesavond op 5 december vertrekt Sinterklaas weer terug naar Spanje. Daarna is het bijna een jaar wachten tot de volgende intocht wordt georganiseerd en kinderen weer vol verwachting in de haven staan om de Sint te onthalen.