Vandaag: zaterdag 20 april 2024, Week 16
Poerim op 10 maart

Op 10 maart viert men Poerim, een joods feest die wordt gevierd in het voorjaar. De letterlijke vertaling (vanuit het Perzisch) van ‘poer’ is ‘lot’, daarom wordt dit feest ook wel het Lotenfeest genoemd. Het is een feest dat anders is dan alle andere joodse feesten. Het is een bijzonder voorjaarsfeest, met de uitbundigheid van wat wij kennen als carnaval.

De datum

Poerim vindt dit jaar plaats op 10 maart. Het vasten, voorafgaand aan Poerim, begint op 9 maart. Poerim wordt volgens de joodse kalender op 14 adar gevierd en valt daarmee in alle vroegte van het voorjaar. In schrikkeljaren, zoals het jaar 2020, wordt Poerim gevierd op de 14de adar II.

Het ontstaan van het Lotenfeest

Tijdens het Lotenfeest wordt het verhaal van koning Esther voorgelezen. Esther was een joodse vrouw, die werd opgevoed door haar oom, Mordechai. Na een nacht met de koning doorgebracht te hebben mocht ze blijven. De koning wist echter niet dat Esther van joodse afkomst was.

Er werd een nieuwe eerste minister aangenomen, Haman. Haman was de rijkste man van de stad. Hij vond dat het joodse ras moest worden uitgeroeid. Toen Mordechai dit ten ore kwam, waarschuwde hij zijn nicht Esther. Hij spoorde haar aan om met de koning in gesprek te gaan over haar afkomst.

Esther besloot te gaan praten met de koning wanneer de joden drie dagen zouden gaan vasten en bidden. De uitspraak van een koning was in die tijd onomkeerbaar. Dit hield in dat Esther maar een kans had om dit goed te doen. Esthers plan werkte. De koning besloot daarop de joden te helpen met organiseren van verdediging en een tegenaanval. De joden vochten voor hun voortbestaan met succes.

De achterliggende gedachte

Tijdens het Lotenfeest wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van Esther. Ze voorkwam een aanslag op de joden, georganiseerd door Haman. Tijdens dit feest staan veel mensen stil bij antisemitisme. Ook worden er woorden van hoop en vertrouwen uitgesproken. Deze woorden geven kracht om al het kwade op de wereld te kunnen doorstaan.

De rituelen tijdens Poerim

Vasten

Op de dag voor Poerim vasten de Joden, dit komt door het feit dat Esther dat de joden had gevraagd om haar moed te geven om in gesprek te gaan met koning. Dit vasten wordt het vasten van Esther genoemd.

Het verhaal van Esther

Op de dag van Poerim zelf wordt het verhaal van de koningin voorgelezen in de synagoge. Tijdens het lezen van het verhaal komt de naam van Haman voor. Haman is binnen het jodendom een boegbeeld geworden voor antisemitisme. Daarom wordt er flink geschreeuwd en veel lawaaigemaakt op het moment dat deze naam voorgelezen wordt.

Hamansoren

Tijdens het feest is het gebruikelijk om de zogeheten hamansoren te eten. Dit zijn zandgebakjes gevuld met dadels of pruimen en maandzaden. Ze worden hamansoren genoemd omdat de lekkernijen de vorm hebben van de hoed van Haman.

Verkleden

Tijdens dit feest is het gebruikelijk dat de meisjes verkleed gaan als Esther, de jongens zul je in pakken van Mordechai zien. Om deze reden associëren veel mensen het Lotenfeest met carnaval.

Gifts voor de armen

De armen worden niet vergeten tijdens dit feest. Ze krijgen cadeautjes zodat ook zij deel kunnen nemen aan het feest van de joden. Kortom, het is een uitbundig feest, het leven en de vrijheid wordt vol met vreugde gevierd.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.