Vandaag: donderdag 28 maart 2024, Week 13
Internationale vrouwendag

Elk jaar wordt er op 8 maart wereldwijd stilgestaan bij de internationale dag van de vrouw. Ondanks dat de rechten voor mannen en vrouwen nu volgens de wet gelijk zijn, ervaren veel vrouwen (en mannen) nog steeds een ongelijkheid. Hierdoor wordt internationale vrouwendag nog steeds gevierd.

Wat is internationale vrouwendag?

Zoals de naam van deze dag al verraad, is internationale vrouwendag een dag dat in het teken staat van de vrouw. Deze dag wordt niet alleen gevierd in Nederland, maar ook in heel veel andere landen wereldwijd. Daarom kun je de dag ook wel ‘wereldvrouwendag’ noemen. Deze dag is in het leven geroepen wegens ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De geschiedenis

Bijna honderd jaar geleden is 8 maart officieel benoemd tot internationale vrouwendag. In de geschiedenis zijn op 8 maart namelijk, veel door vrouwen georganiseerde, opstanden gehouden voor de rechten van de vrouw. De eerste opstand was in 1908. Vrouwen uit de textielindustrie in New York gingen de straten op en eisten betere werk- en leefomstandigheden. De kwaliteit van hun leven moest verbeterd worden. Een jaar later, in 1909, werd de eerste vrouwendag georganiseerd in de VS. In 1911 werd er voor het eerst een internationale vrouwendag gevierd in verschillende landen. Dit werd op 12 mei gedaan. Nederland had in 1911 nog te kleine vrouwenorganisaties om deel te namen aan de internationale dag. Daarom was de eerste vrouwendag in Nederland een jaar later gevierd, namelijk in 1912. Precies tien jaar na de eerste staking, vond er een vergelijkbare staking plaats in St. Petersburg. Dit keer werd er niet alleen gestaakt tegen de slechte arbeidsomstandigheden, maar ook tegen de oorlog en het voedsel te kort. De datum voor internationale vrouwendag, de achtste van maart, werd officieel vastgelegd in 1921.

Hoe ziet de internationale vrouwendag er nu uit?

Deze dag wordt wereldwijd gevierd. In elk land wordt hier op een andere manier bij stilgestaan. In Rusland is het een officiële vrijdag. Op scholen nemen alle jongens een presentje mee voor de lerares en ook voor alle meisjes uit de klas. Ook is het in veel landen gebruikelijk om een bos bloemen cadeau te doen aan je moeder en/of vriendin. In die zin zijn er een hoop overeenkomsten met de gebruiken van Valentijnsdag. Het doel van de vrouwendag is om aandacht te vragen voor een aantal onderwerpen. Dit gaat dan vooral om seksuele geweld jegens vrouwen, armoede en zelfstandigheid in de economische zaken.

Nog steeds veel ongelijkheid


Er is nog steeds wereldwijd veel ongelijkheid merkbaar tussen mannen en vrouwen. Volgens sommige bronnen is de kloof tussen man en vrouw zelfs aan het vergroten. Het grootste verschil tussen de geslachten is vooral op te merken in het gebied van de politiek en de economie. Zo verdienen vrouwen gemiddeld 8,35% minder dan mannen met dezelfde functie.

Ook het seksuele geweld neemt wereldwijd toe. Ongeveer 35% van de vrouwen heeft afgelopen jaar tegen haar wil in seks gehad. Als we het geweld binnen huiselijke sferen ook mee tellen dan stijgt dit percentage naar 70%.
Als laatste is de scholing voor meisjes in arme landen veel minder toegankelijk. Ruim 60 miljoen meisjes kunnen niet naar school omdat ze moeten helpen in het huishouden of worden uitgehuwelijkt. En dat allemaal terwijl van origine vrouwen vaak als de ruggengraat van de samenleving worden gezien. 8 maart 2020 zal hierdoor wederom in het teken staan van de rechten van de vrouw.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.