Vandaag: donderdag 25 april 2024, Week 17
wereld emoji dag

Hoe vaak gebruik jij emoji’s in je tekstberichten? Waarschijnlijk dagelijks. We kunnen eigenlijk niet meer zonder. Hoe makkelijk is het om je emoties uit te drukken via de emoji’s van een smiley, knipoog of welke maar ook! Op 17 juli is het Wereld Emoji Dag. Tijd om stil te staan bij deze beeldende en verrijkende manier van communicatie.

De geboorte van de emoticon

Vroeger – lang geleden, heel lang geleden – begonnen we emoties aan zinnen toe te voegen via dubbele punten en teksthaken in de vorm van een lachend gezichtje of juist een verdrietig gezichtje. We weten het: 🙂 of :-(. Het verhaal gaat dat dit bedacht is in 1982, toen computerwetenschapper Scott Fahlman een 🙂 toevoegde aan een zin. Een grap was namelijk serieus opgevat en was daardoor een eigen leven gaan leiden. Om dit soort misverstanden te voorkomen stelde hij voor om een 🙂 toe te voegen aan een uitspraak als die grappig bedoeld was. Dat werd uiteindelijk wereldwijd een groot succes!

Van emoticon naar emoji

Wat is eigenlijk het verschil tussen een emoticon en een emoji? Het woord emoji komt uit het Japans. Het bestaat uit twee onderdelen: e, wat in het Japans plaatje betekent, en moji, wat karakter betekent. Emoji is dus een plaatje of pictogram met een bepaalde betekenis. De Japanner Shigetaka Kurita maakte in 1999 een set van 176 pictogrammen voor een Japans telecombedrijf. Het was de bedoeling om een boodschap over te brengen met minder woorden.

Emoji omarmd

Inmiddels zijn emoji’s niet meer weg te denken uit onze digitale tijd. In 2007 verborg Apple een emoji toetsenbord in de iPhone, maar gebruikers ontdekten dat al snel en gingen er volop gebruik van maken. Een echte hit! In korte tijd hadden alle berichtenapps een emojitoetsenbord. Jij hebt er ook een op jouw telefoon. Kan niet anders.

Populaire emoji’s

Welke emoji’s worden het meest gebruikt? Uit onderzoek blijkt dat in 2019 de meeste gebruikte emoji de tranen-van-het-lachten-emoji is. Op de tweede plek staat het oude vertrouwde hart en de derde plaats is voor de hard-huilen-emoji. In 2020 is de populairste nieuwe emoji die met het Italiaanse handgebaar. Heb jij die al gebruikt?

Wat is jouw favoriete emoji?

Wat voor emoji gebruiker ben jij? Het is makkelijk om daar achter te komen. Pak je telefoon, open je favoriete berichtenapp en kijk bij je emojitoetsenbord bij ‘Recent gebruikt’. Wat zie je daar? Daar staan je favorieten. Bij mezelf zie ik vooral de doorsnee emoji’s, zoals duimpjes, smileys (al dan niet met tongetjes, traantjes etcetera) en af en toe een dier. Vrij saai dus. Maar sommigen zijn in staat om bijna hele gesprekken te voeren via alleen emoji’s. Je zou kunnen zeggen dat emoji een internationale taal is geworden.

Stilstaan bij Wereld Emoji Dag

De beste manier om Wereld Emoji Dag te vieren is door op die dag, 17 juli, extra veel emoji’s te gebruiken. Een leuke test: gaat het jou lukken om zonder woorden te communiceren? Alleen maar met emoji’s? Je zult verbaasd staan hoe ver je komt. 

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.