Vandaag: dinsdag 19 maart 2024, Week 12

Vaderdag is een feestdag waarin vaders centraal staan. Op deze speciale dag worden vaders, het vaderschap en alle daar bijhorende taken, plichten en invloeden van vaders gevierd. In Nederland wordt Vaderdag altijd gevierd op de derde zondag in juni.

Wanneer is het Vaderdag? ?‍?‍?❤️

Vaderdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Vaderdag 2024 16 juni 2024 zondag 24 89 dagen
Vaderdag 2025 15 juni 2025 zondag 24 453 dagen
Vaderdag 2026 21 juni 2026 zondag 25 824 dagen
Vaderdag 2027 20 juni 2027 zondag 24 1188 dagen
Vaderdag 2028 18 juni 2028 zondag 24 1552 dagen
Vaderdag 2029 17 juni 2029 zondag 24 1916 dagen
Vaderdag 2030 16 juni 2030 zondag 24 2280 dagen

Anderen lezen ook:

Veel gestelde vragen over vaderdag

Hoeveel juni is Vaderdag?

Vaderdag wordt in Nederland altijd op de derde zondag van juni gevierd. Dat is in 2024 dus op zondag 16 juni. Op Vaderdag ‘eren’ we de vaders in onze levens: onze biologische vaders en opa’s, maar natuurlijk ook de schoon-, stief en bonusvaders. Het is in Nederland gebruikelijk om op Vaderdag een ontbijtje te maken voor de vader in kwestie ? en hem te verrassen met een (zelfgemaakt) cadeautje.

Welke dag is Vaderdag?

Vaderdag wordt in Nederland altijd gevierd op een zondag, en wel de derde zondag van juni. Dat is in 2024 zondag 16 juni. Vaderdag wordt in Nederland sinds 1937 ‘echt’ gevierd. Destijds gebeurde dat op de tweede zondag van oktober. Maar omdat deze dag te dicht bij Sinterklaas en de kerstdagen lag, werd Vaderdag verplaatst naar de derde zondag van juni.

Wat is de officiële Vaderdag?

Volgens Quest (Nederlands wetenschappelijk tijdschrift, red.) ontstond Vaderdag in de zestiende eeuw. Op 19 maart werd in Europa toen St. Jozef herdacht – de ‘aardse’ vader van Jezus. Ontdekkingsreizigers namen het idee vervolgens mee naar Amerika. In Nederland vieren we Vaderdag sinds 1937. Bij ons kwam het initiatief kwam van sigarenboeren die van een doosje sigaren hét cadeau voor Vaderdag wisten te maken. Slimme marketing dus.

Welke dag is het Vaderdag in België?

Vaderdag wordt in België altijd op de tweede zondag van juni gevierd. Op deze dag wordt St. Jozef herdacht – de ‘aardse’ vader van Jezus. Volgens diverse bronnen werd ook de eerste Vaderdag in de zestiende eeuw ‘gevierd’ ter ere van St. Jozef.

Moederdag

Volgens veel bronnen is Vaderdag afgeleid van Moederdag, dat in Nederland altijd wordt gevierd op de tweede zondag in mei. Aangezien de meeste mensen gezegend zijn met twee ouders, is niet meer dan normaal dat naast moeders ook vaders jaarlijks in het zonnetje worden gezet. Met name in Nederland wordt er minder nadruk gelegd op Vaderdag dan op Moederdag. Dit terwijl de oorsprong van Vaderdag ouder is dan die van Moederdag.

Geschiedenis van Vaderdag

Het ontstaan van Vaderdag is meer dan een eeuw oud en heeft houdt net als Moederdag verband met de Amerikaanse Burgeroorlog. Het dateert maar liefst terug naar 1909. Naar verluidt werd het in 1901 geïntroduceerd door een mevrouw die Sonora Smart Dodd heette en uit Washington kwam. Zij wilde op Vaderdag haar vader, William Jackson Smart, eren. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij was weduwnaar geworden toen zijn vrouw stierf tijdens de geboorte van hun zesde kind. Toen Sonora Smart Dodd volwassen was zag ze in hoeveel kracht en doorzettingsvermogen haar vader bezat. Ze besloot dat ze dit landelijk onder de aandacht wild e brengen. Ze werd hierdoor in het bijzonder geïnspireerd door Anna Marie Jarvis, die op haar beurt Moederdag had geïnitieerd door een soortgelijke reden aangaande haar moeder.

De eerste, echte Vaderdag vond plaats op 19 juni 1920 in de stad Spokane in de staat Washington. Op 19 juni organiseerde een kerk in West-Virginia die dag een speciale dienst om die vaders te eren die waren omkomen tijdens een mijnexplosie. Hoewel het een stap in de goede richting was, duurde het net als bij Moederdag een behoorlijke tijd voordat Vaderdag officieel als feestdag werd erkend. De Amerikaanse president Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om van Vaderdag een officiële feestdag te maken, maar werd tegengehouden door het Amerikaanse Congres. Zij wilden niet iets steunen waarin “normale” verplichtingen en taken van een vader zo in het zonnetje werden gezet. Het was de Amerikaanse president Richard Nixon die van Vaderdag in 1972 een nationale feestdag maakte.

Knuffel dochter tijdens vaderdag

Geschiedenis van Vaderdag in Nederland

In Nederland wordt Vaderdag gevierd sinds 1937. Destijds werd het echter niet in juni, maar in de maand oktober gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd Vaderdag verplaatst van oktober naar de derde zondag van juni.

Gebruiken tijdens Vaderdag

In tegenstelling tot Moederdag is het minder gebruikelijk om bloemen te geven op Vaderdag. Wel is het gebruikelijk om je vader te bezoeken en hem cadeautjes te geven. Net als bij Moederdag wordt hier door winkels en supermarkten handig op ingespeeld door middel van reclame en speciale kortingsacties.

Ontbijt op bed

Net als Moederdag is het bij Vaderdag gebruikelijk dat vaders morgen uitslapen de kinderen ontbijt op bed verzorgen. Ook dit ontbijt bestaat vaak uit een croissantje met jam of chocoladepasta, een glas versgeperste jus als sinaasappelsap en soms zelfs een glas champagne. Ter decoratie wordt er soms een rode roos van de liefde bijgelegd. Ook op dit speciale Vaderdag ontbijt wordt handig ingespeeld door supermarkten door middel van reclames en speciale kortingsacties.

De traditie van het Vaderdag ontbijt is overgenomen van Moederdag. Het Moederdag ontbijt is een oud gebruik dat in beginsel was bedoelt om moeders te ontheffen van hun zorgtaken. De bedoeling was dat moeders even een dag niks hoefden te doen. Het huishouden en andere moederlijke taken werden voor een dag overgenomen door haar kinderen en hun vader. Tijdens Vaderdag is dit precies andersom. Vaders hoeven zich even niet bezig te houden met alle verplichtingen die horen bij het vaderschap en mogen zich spreekwoordelijk ‘in de watten laten leggen’.

De stropdas

Ook vaders krijgen net als moeders op Vaderdag zelfgemaakte cadeautjes van hun kinderen. Echter die kinderen die te oud zijn (of zichzelf te oud vinden) om zelf een cadeautje te knutselen kopen een cadeautje in de winkel. Waar moeders voornamelijk bloemen krijgen, is de stropdas het voornaamste cadeau voor vaders op Vaderdag. Na de stropdas zijn aftershaves en gadgets de meest gegeven cadeautjes. In totaal wordt er maar liefst 13,4 biljoen euro uitgegeven aan cadeautjes voor vaders op Vaderdag wereldwijd.

Vaderdag in andere landen

In Nederland wordt Vaderdag op de derde zondag van juni gevierd. In België en Oostenrijk wordt Vaderdag echter, in overeenstemming met Moederdag, een week eerder gevierd. Namelijk op de tweede zondag in juni. In Spanje, Italië, Portugal en Liechtenstein, maar ook in de stad Antwerpen in België wordt Vaderdag op 19 maart gevierd. Dit omdat op 19 maart ook de christelijke feestdag ter ere van Sint Jozef, de voedstervader van profeet Jezus Christus, wordt gevierd. In Duitsland vieren ze Vaderdag ook samen met een andere feestdag, namelijk Hemelvaart. De achterliggende gedachte hierbij is dat Jezus Christus op Hemelvaart terugkeert naar zijn Vader in de hemel. Ook is het in Duitsland gebruikelijk om optochten te houden op Vaderdag. Dit gaat gepaard met veel alcoholconsumptie. In Rusland worden ook optochten gehouden. Deze hebben echter als doel om vaders in het leger te eren.

Vaderdag in Taiwan

In Taiwan vieren ze Vaderdag op 8 augustus. Dit omdat augustus de achtste maand is van de zonnekalender. De datum waarop Vaderdag gevierd wordt is dus 8/8. Wanneer men dit uit spreekt in Mandarijns (variant van de Chinese taal) hoor je “bà bà”. Dit is qua klanken soortgelijk aan het woord papa in het Mandarijns. Daarom staat Vaderdag in Taiwan ook wel bekend als ‘Bàbà Holiday’.

Vaderdag in Thailand

In Thailand valt de viering van Vaderdag samen met Koningsdag in Thailand. Koningsdag in Thailand valt weer samen met de Sinterklaasviering in Nederland op 5 december. De Thaise Vaderdag wijkt erg af van de westerse variant van Vaderdag. Op Thaise Vader wordt namelijk de verjaardag van Rama IX Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit, oftewel koning Bhumibol van Thailand gevierd.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.