Vandaag: zondag 26 juni 2022, Week 25

De officiële bouwvak vakanties bestaan niet meer. Wel wordt deze periode vaak door bouwbedrijven gebruikt als vakantieperiode. Bedrijven mogen hier dus van afwijken.

👷‍♂️ De bouwvak vakantie is inmiddels bevestigd door de Bouwend Nederland vereniging.

Wanneer is het bouwvak 2022

Bouwvak Regio Van Tot Dagen te gaan
Bouwvak 2022 Noord 1 augustus 2022 19 augustus 2022 36 dagen
Bouwvak 2022 Midden 25 juli 2022 12 augustus 2022 29 dagen
Bouwvak 2022 Zuid 8 augustus 2022 26 augustus 2022 43 dagen

Wanneer is het bouwvak 2023?

Bouwvak Regio Van Tot Dagen te gaan
Bouwvak 2023 Noord 7 augustus 2023 25 augustus 2023 407 dagen
Bouwvak 2023 Midden 24 juli 2023 11 augustus 2023 393 dagen
Bouwvak 2023 Zuid 31 juli 2023 18 augustus 2023 400 dagen

Anderen lezen ook:

Bouwvak

De bouwvak, een afkorting van “bouwvakantie” is elk jaar weer een periode in het hoogseizoen die de tongen losmaakt. Het is traditiegetrouw de periode waarin bouwbedrijven sluiten en werknemers met vakantie gaan. Hoewel het nooit officieel als zodanig is vastgelegd, is de bouwvak de belangrijkste periode voor de zomervakantie. Het is uitgegroeid tot een soort maatstaf voor schoolvakanties en vakanties van werknemers in inmiddels alle sectoren.

De bouwvak markeert het hoogseizoen

De bouwvak is de indicator van het absolute hoogseizoen in de zomer. In deze periode van het jaar vieren de meeste mensen hun vakantie. Er is echter geen vaste periode waarin de bouwvak plaatsvindt. Dit verschilt van jaar tot jaar en van regio tot regio.

De bouwvakantie is ooit in het leven geroepen vanuit behoefte. Het was een advies per regio dat aangaf wanneer werknemers van bouwbedrijven het beste vakantie konden nemen. Er was behoefte aan regulering om te voorkomen dat iedereen massaal op hetzelfde moment vakantie zou nemen en er problemen zouden ontstaan. Daarom valt de bouwvak ook verschillend per regio. 

Bouwvak

Leidend, maar niet bepalend

Ook in andere sectoren en zelfs in het algemeen is de bouwvak leidend geworden voor de vakantieperiode. Leidend, maar niet bepalend. Wanneer vakanties daadwerkelijk plaatsvinden, is nog steeds aan bepalingen in de CAO en de werkgevers en scholen. Adviezen worden in de regel echter wel opgevolgd, wat erin resulteert dat de regio’s noord, midden en zuid Nederland tijdens het zomer hoogseizoen op verschillende momenten vakantie viert. Wel is er sprake van enige overlap.

Vakantiesector is dankbaar

De vakantie- en toerismesectoren zijn dankbaar voor de bouwvak. Wanneer de bouwvak is vastgesteld, betekent dit dat er een duidelijk geraamte staat voor de drukste tijd van het zomerseizoen. Dit is terug te zien in de prijzen. De prijzen van vluchten, vakanties, accommodaties en uitjes vliegen omhoog omdat vaststaat dat er in de periode van de bouwvak veel animo voor is. Dit leidt ertoe dat mensen vaak proberen om hun vakantie – indien mogelijk – buiten de bouwvak om te plannen. Niet alleen is het dan rustiger, ook de prijzen liggen dan lager. 

Schoolvakanties houden nauw verband met de bouwvak, waardoor ouders van schoolgaande kinderen vaak genoodzaakt zijn om hun vakanties middenin de duurste en drukste periode van de zomer te plannen.

Nog zijn originele betekenis

Ondanks dat de term “bouwvak” een steeds bredere betekenis heeft gekregen en op meer sectoren van toepassing is, behoudt deze zeker nog zijn originele betekenis. Tijdens de bouwvakantie zijn bouwbedrijven in de regel ook daadwerkelijk dicht. In Nederland gebeurt dit op basis van advies en overleg, maar in België worden collectief drie weken vastgesteld waarin de bouwbedrijven hun deuren sluiten. 

Ook veel andere landen kennen een eigen variant. Dit is vaak te merken tijdens buitenlandse vakanties. Soms vallen de periodes van de bouwvak in Nederland samen met die in omringende landen, of kennen deze een sterke overlap. Op populaire vakantiebestemmingen in het buitenland is het dan vaak drukker en zijn er meer nationaliteiten in groten getale vertegenwoordigd. Andere jaren is er sprake van meer spreiding. 

Ook interessant om te lezen