Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

De officiële bouwvak vakanties bestaan niet meer. Wel wordt de Bouwvak vaak door bouwbedrijven gebruikt als vakantieperiode.

Wanneer Bouwvak in regio Midden?

Bouwvak Midden Van T/m Dagen te gaan
Bouwvak Midden 2024 29 juli 2024 16 augustus 2024 105 dagen
Bouwvak Midden 2025 2 augustus 2025 23 augustus 2025 474 dagen
Bouwvak Midden 2026 1 augustus 2026 22 augustus 2026 838 dagen

?‍♂️ Bovenstaande data is inmiddels bevestigd door de Bouwend Nederland vereniging.

Lees ook:

Bouwvak vakantie

Tijdens de bouwvak in regio Midden leggen bouwbedrijven (en hieraan gerelateerde bedrijven) hun werkzaamheden voor 3 weken helemaal neer. Deze welverdiende vakantieperiode valt altijd samen met de zomervakantie van basisscholen en middelbare scholen. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld gezellig met het hele gezin op vakantie. Wel wordt er voor gezorgd dat de bouwvak in regio Midden niet tegelijk begint en eindigt met de bouwvakanties in regio Noord en regio Zuid. Alhoewel er een officiële instantie is die de begin- en einddatums van de bouwvak voor iedere regio vastlegt, is het voor bedrijven mogelijk om zelf te bepalen wanneer hun bouwvak begint en eindigt. Het is dus mogelijk dat het bouwbedrijf waar je bij werkt andere vakantietijden hanteert.

Wanneer vindt de bouwvak in regio Midden plaats?

De bouwvak is dé vakantieperiode voor bouwbedrijven in regio Midden. Bouwvak is een afkorting en staat voor bouwvakantie. Om de datums van deze vakantieperiode vast te stellen, moeten er aan een aantal eisen voldaan worden. Ten eerste dient de bouwvak te overlappen met de schoolvakantie van kinderen. Er zijn immers genoeg werknemers met een gezin, die graag met zijn allen op vakantie gaan. Door de bouwvak in de grote vakantie te laten vallen, kun je dit garanderen. Daarnaast is het de bedoeling dat er niet al te veel overlap is tussen de bouwvakanties in de verschillende regio’s. Je zult nooit zien dat regio’s 3 weken tegelijk vakantie hebben. Daarom wordt er altijd voor gezorgd dat de begin- en einddatums verschillen. Veelal valt regio Midden precies in het midden op dat vlak. Veelal begint de bouwvak eind juli of begin augustus, en eindigt deze in het midden van augustus.

Wie bepaalt wanneer de bouwvak in regio Midden is?

De begin- en einddata van de bouwvak worden niet bepaald door de overheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schoolvakanties van kinderen. Er is echter wel een centrale instantie die voor alle regio’s de data bepaalt: Bouwend Nederland. Zij zorgen er voor dat in alle regio’s er andere begin- en einddatums gelden, en tevens zorgen zij er voor dat de bouwvak geheel overlapt met de schoolvakanties van kinderen. Doordat zij altijd een luisterend oor bieden aan bouwbedrijven, houden de meeste bedrijven zich ook aan de door Bouwend Nederland gestelde datums. Mocht dit toch niet optimaal uitkomen, dan hebben bedrijven de optie om zelf dat datums te kiezen. Wel zijn 3 weken vakantie verplicht. De datums die je op onze site vindt, zijn de accurate datums die vastgesteld zijn door Bouwend Nederland. Check wel altijd bij je werkgever of deze zich ook aan deze datums houdt.

De pluspunten van bouwvak in regio Midden

Werknemers hebben rust en ontspanning nodig. Krijgen ze dit niet, dan zal de productiviteit zienderogen omlaag gaan. Je kunt nu eenmaal niet altijd door blijven werken. Op een gegeven moment werkt dit compleet averechts. De bouwvak komt precies op het juiste moment, want nu kunnen werknemers hun accu’s weer opladen. Bovendien is het in de zomer simpelweg te warm om hard te moeten werken. Een bijkomend voordeel van de bouwvak in regio Midden is dat deze samenvalt met de zomervakanties van kinderen, zodat werknemers met het hele gezin op vakantie kunnen gaan.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.