Vandaag: maandag 26 februari 2024, Week 9

Ontdek hier alle zomervakanties voor regio Noord, Midden en Zuid.

☀️ Zomervakanties zijn verplicht. Alle scholen zijn op vooraf gestelde data gesloten ?

Zomervakantie 2024

Zomervakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Zomervakantie 2024 Noord 20 juli 2024 1 september 2024 145 dagen
Zomervakantie 2024 Midden 13 juli 2024 25 augustus 2024 138 dagen
Zomervakantie 2024 Zuid 6 juli 2024 18 augustus 2024 131 dagen

Mensen lezen ook:

Zomervakantie 2025

Zomervakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Zomervakantie 2025 Noord 12 juli 2025 24 augustus 2025 502 dagen
Zomervakantie 2025 Midden 19 juli 2025 31 augustus 2025 509 dagen
Zomervakantie 2025 Zuid 5 juli 2025 17 augustus 2025 495 dagen

Zomervakantie (De grote vakantie)

De zomervakantie, ook wel bekend als de grote vakantie, is hét moment waarop de meeste mensen op vakantie gaan. Van jong naar oud, we kijken er allen reikhalzend naar uit. De kinderen zijn gedurende deze vakantie 6 weken vrij, perfect voor een langere vakantie. Maar wanneer is deze schoolvakantie dit jaar? Of je nu in het noorden, midden of het zuiden van Nederland woont, via deze site ben je altijd op de hoogte van de vakanties. Ook als je wilt weten wanneer de zomervakantie precies begint, ben je bij ons aan het juiste adres.

Zomervakantie Nederland 2020, 2021 en 2022

Waarom duurt de zomervakantie zo lang?

Je zult er geen enkel kind over horen klagen, maar toch is het verwonderlijk dat de zomervakantie langer duurt in vergelijking met de andere vakanties. Er zijn immers meerdere schoolvakanties gedurende het jaar, maar veelal duren deze maximaal 2 weken. Deze zomerse vakantie duurt echter 6 weken, waarbij deze 6 weken altijd in de maanden juli en augustus vallen. Waarom is hiervoor gekozen? Hier zijn meerdere verklaringen voor.

Vroeger was de theorie dat de kinderen in de zomer vrij kregen van school zodat ze hun ouders gedurende deze periode konden helpen op het land. Echter hebben historici deze theorie nog eens nader bekeken en besloten dat hier niets van klopte. De logische verklaring is dan ook vrij simpel. Tijdens de zomerse maanden juli en augustus is het nu eenmaal warmer dan tijdens andere maanden. Deze warmte zorgt er voor dat kinderen een stuk minder productief worden. Logisch, want wie wil er met goed weer nu niet buiten gaan spelen. Daarom is er voor gekozen om tijdens deze maanden een lange vakantie in te plannen.

Maar de zomervakantie is ook ingepland om de leraren rust te gunnen. Immers is onderwijzer een intensieve baan. Vaak wordt gedacht dat de leraren het maar goed voor elkaar hebben, doordat ze tevens vakantie hebben wanneer de kinderen dat hebben. In de praktijk blijkt echter dat leraren maar wat blij zijn met hun vakanties, zodat ze hun batterijen weer even grondig kunnen opladen. Ook dit is een reden waarom er in de zomer gekozen is voor een langere vakantie.

Voordelen van de zomervakantie

Het mooie aan een lange zomerse vakantie is het feit dat dit het perfecte moment is om op vakantie te gaan. Tijdens deze maanden is het weer op zijn best, vooral in de zuidelijk gelegen landen van Europa. In de zomer zijn er dan ook veel mensen die besluiten om een vakantie te boeken naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland of Turkije. Dergelijke vakanties zijn perfect om je accu op te laten, even helemaal te ontspannen en gezellig met het hele gezin activiteiten te ondernemen.

Zomervakantie periodes

Maar dit is niet het enige voordeel van een zomervakantie. Uit de praktijk blijkt tevens dat het ook heel goed is voor de kinderen zelf om een langere vakantie te hebben. Niet alleen kunnen zij zo even bij komen van hun schoolse activiteiten, maar de grote vakantie blijkt tevens goed te zijn voor hun ontwikkeling. Doordat ze veel spelen, worden de kinderen sterker. Niet alleen fysiek, maar ook op sociaal en emotioneel gebied ontwikkelen de kinderen zich door bijvoorbeeld geregeld met andere kinderen buiten te spelen. Daarom is het goed dat we een lange vakantie hebben in de zomer.

Lees ook: Alle vakantie periodes

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.