Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Volgens de gregoriaanse kalender is juli de zevende maand van het jaar. Bijzonder aan deze maand is dat het midden van het jaar in deze maand is. Zo hoort 1 juli nog bij de eerste helft van het jaar, vanaf 2 juli begint de 2e helft van het jaar.

Quintillis

Vroeger heette de maand geen juli, maar ‘quintilis’. Quintillis betekent ‘vijfde maand’. Vroeger was juli namelijk de vijfde maand van de kalander. Dat was voordat de maanden januari en februari werden toegevoegd aan het kalenderjaar. De maand juli bevat in totaal 31 dagen. Daarmee is de maand juli een van de zeven maanden met dit aantal dagen. De zevende maand van het jaar wordt ook wel ‘hooimaand’ genoemd. De hooimaand is een oude benaming voor deze maand. Vroeger hadden alle maanden in Nederland een andere naam, waarvan sommige nog steeds wel eens gebruikt. De naam ‘juli’ zoals we de maand nu noemen is vernoemd naar de Romeinse dictator, Julius Caesar. De mensen die in juli geboren zijn hebben het sterrenbeeld kreeft of leeuw.

Benamingen


Juli is een vruchtbare maand. Veel verschillende soorten groenen en fruit worden rijp in deze maand en zijn dan klaar om geplukt te worden. Om deze reden noemen we deze maand ook wel de oogstmaand. In juli worden niet alleen de groentes en fruit geoogst, ook wordt het koren gemaaid. Daarom is een andere benaming voor deze maand ook wel ‘hooimaand’. De oogstmaand en de hooimaand verwijzen dus naar de vruchtbaarheid van deze zevende maand van het jaar.

?Tip: Neem ook eens een kijkje op onze zaaikalender voor je moestuin

Ontspanning


Juli is tevens een maand voor veel Nederlanders om tot rust te komen en om te ontspannen. Scholieren hebben 6 weken vrij van school en volwassenen hebben vaak 3 weken vakantie van hun werk. Het perfecte moment om weer even op te laden. In deze vrije weken genieten veel mensen van de zon of zoeken haar op. Sommigen gaan van huis om te genieten van een welverdiende vakantie, andere mensen blijven thuis en genieten daar van hun vrije dagen.

Drukte op de weg

Veel mensen vertrekken tijdens hun vakantie naar het buitenland om daar te genieten van een andere omgeving. Dit betekent vaak veel drukte op de weg. Er rijden vele auto’s naar het zuiden en dit zorgt weer voor de nodige files en vertragingen. Ook het vliegverkeer neemt in de zomermaanden fors toe.

Als het vakantie is dan gaan veel Nederlandse gezinnen een dagje weg. Vooral attractieparken en dierenparken worden drukbezocht tijdens deze vakantieperiode. In deze parken is het dan ook merkbaar druk, vooral in de rijen voor de attracties of in de horeca.

Sportmaand

De zevende maand van het jaar staat ook wel bekend als de ‘sportmaand’ van het jaar. Zo vinden er om de vier jaar de laatste wedstrijden van het WK voetbal plaats in deze maand. Ook de populaire Tour de France is te bewonderen in deze maand. Een wereldberoemde wielerwedstrijd met een parcours dat dwars door de heuvelachtige Franse omgeving loopt. Verder kan er ook nog genoten worden van het oudste tennistoernooi dat jaarlijks in Engeland plaatsvindt, beter bekend als Wimbledon.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.