Vandaag: dinsdag 19 maart 2024, Week 12

Valentijnsdag is een onofficiële feestdag waarop de liefde centraal staat. Op deze dag is het gebruikelijk om je (geheime) liefde een kaartje te sturen en een cadeautje en/of bloemen te geven. Valentijnsdag wordt jaarlijks gevierd op 14 februari.

Wanneer is het Valentijnsdag? ❤️

Valentijnsdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Valentijnsdag 2024 14 februari 2024 woensdag 7
Valentijnsdag 2025 14 februari 2025 vrijdag 7 332 dagen
Valentijnsdag 2026 14 februari 2026 zaterdag 7 697 dagen
Valentijnsdag 2027 14 februari 2027 zondag 6 1062 dagen
Valentijnsdag 2028 14 februari 2028 maandag 7 1427 dagen
Valentijnsdag 2029 14 februari 2029 woensdag 7 1793 dagen
Valentijnsdag 2030 14 februari 2030 donderdag 7 2158 dagen
Valentijnsdag

Geschiedenis van Valentijnsdag

In het jaar 496 werd 14 februari door Paus Gelasius officieel uitgroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. Dit was ter ere van de Heilige Valentinus, ook wel bekend als de ‘Heilige Valentijn’ of Sint Valentinus. Deze Heilige Valentijn, ook wel priester Valentinus genoemd, was bisschop van Terni in Italië. Hij stond bekend om zijn barmhartigheid en betrokkenheid bij de minder bedeelden, ouderen en kwetsbare mensen in de maatschappij. Wanneer hij ze eenmaal per dag opzocht nam hij volgens de legende altijd een bloemetje mee. Dit omdat priester Valentinus volgens de overleveringen een zeer toegewijd verzorger was van de prachtige bloementuin bij het klooster waar hij woonde. Door de jaren heen kwamen mensen van ver om zijn prachtige bloementuin te bewonderen. Heilige Valentijn gaf graag mooie bloemen weg aan jonge paren. Deze bloemen stonden symbool voor trouw, liefde en genegenheid.

Priester Valentinus leefde in de 3e eeuw na Christus in het oude Rome. Op een dag, rond het jaar 270 na christus, werd priester Valentinus naar het huis van de stadhouder geroepen. De dochter van de stadhouder was namelijk ernstig ziek. Priester Valentinus was in staat om het meisje, wonder boven wonder, van haar ziekte te genezen. Uit dank en ontzetting voor het redden van zijn dochtertje bekeerde de stadhouder zich tot het christendom. Ook liet de stadhouder alle gevangenen vrij, die waren vastgezet omdat zij zich eerder hadden bekeerd tot het christendom.

Toen de keizer van Rome dit hoorde, werd hij zo woedend dat hij opdracht gaf om priester Valentinus gevangen te nemen. Priester Valentinus werd opgepakt in Rome, gemarteld en uiteindelijk onthoofd. Dit gebeurde op 14 februari. Na zijn dood werd zijn graf door veel mensen bezocht. In het bijzonder door verloofden die zijn zegen wensten over hun toekomstige huwelijk. Priester Valentinus werd gezien als marterlaar (iemand die was gestorven voor zijn of haar geloof). Maar liefst meer dan 200 jaar later werd priester Valentinus heilig verklaard en werd zijn sterfdag, 14 februari, benoemd tot feestdag.

Een andere geschiedenis van Valentijnsdag

Een mogelijk andere oorsprong van Valentijnsdag is het liefdesverhaal van niet-christelijke Romeinse soldaat en een zeer gelovig, christelijk meisje. Ze waren zo verliefd dat ze Valentinus vroegen om hen te trouwen. In die tijd was het verboden voor soldaten van Rome om te trouwen, laat staan met een christelijk meisje. Dit omdat de keizer geloofde dat een huwelijk zijn soldaten teveel zou afleiden van het vechten voor hun stad en vaderland. Elke soldaat die stiekem trouwde liep het risico op de doodstraf.

Toen Valentinus werd benaderd door de Romeinse soldaat en zijn geliefde, besloot hij dat de liefde sterker moest zijn dan de wetten van de keizer. Hij huwde het stel stiekem in het holst van de nacht. Nadat Valentinus dit huwelijk voltrokken had ging het woord snel rond. Steeds meer stelletjes melden zich bij Valentinus met het verzoek om hen te trouwen. Op een nacht werd een huwelijksvoltrekking gezien door een soldaat, die dit vervolgens meldde bij de keizer. Deze gaf opdracht om Valentinus te laten arresteren en gevangen te zetten. Niet lang daarna werd Valentinus onthoofd. Toen hij uit de gevangenis naar de galg werd gebracht, lukte het hem om een briefje te smokkelen naar een van zijn geliefdes. Op het briefje stond “van jouw Valentijn”. Waarschijnlijk is hier de hedendaagse valentijnskaart en diens ondertekening hier van afgeleid.

Valentijnsdag in Nederland

In Nederland wordt op 14 februari Valentijnsdag gevierd. Veel mensen sturen elkaar die dag een kaartje of geven een cadeautje, een doos chocoladebonbons of een bos bloemen. Met name een bos rode rozen is het meest gebruikelijk op Valentijnsdag. De kleur rood staat symbool voor de liefde. Ook gaan veel mensen op date, zoals uit eten of naar de bioscoop.

Supermarkten en winkels spelen een aantal dagen voor Valentijnsdag in op deze dag door middel van reclame en kortingsacties. Ook op scholen, in restaurants, cafés en clubs worden diverse Valentijn acties georganiseerd.

Rozen op Valentijnsdag

Valentijnsdag in andere landen

Valentijnsdag wordt niet alleen in Nederland en België gevierd, maar ook in veel andere landen wereldwijd. Echter viert men niet in ieder land Valentijnsdag op 14 februari. Ook kennen ze vaak andere gebruiken dan in Nederland en België. Zo viert ment in Brazilië Valentijnsdag op 12 juni. Dit omdat op 14 februari het beroemde, Braziliaanse carnaval valt. Al wordt Valentijnsdag op de 12e van juni niet echt ‘gevierd’. Eigenlijk wordt er op Valentijnsdag de heilige Antonius van Padua herdacht, de beschermheilige van verliefde stellen.

In Duitsland viert men geen Valentijnsdag. Daar is 14 februari juist een ongeluksdag. Dit komt omdat volgens de Duitse leer 14 februari de geboortedag van Judas is. Een bijbels figuur dat volgens de overleveringen Jezus Christus heeft verraden. In Zuid-Korea is het gebruikelijk dat vrouwen mannen chocola, bloemen of een cadeautje geven. Mannen geven vrouwen cadeautjes, chocola of bloemen op 14 maart. Zuid-Koreanen met een gebroken hart gaan op Valentijnsdag zwarte noedels eten in lokale restaurants.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.