Vandaag: dinsdag 19 maart 2024, Week 12

Pinksteren, ook wel Sinksen genoemd, zijn twee christelijke feestdagen. Deze worden Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag genoemd. Op deze dagen wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het uitstorten van Heilige Geest wordt door veel christenen als het begin van de christelijke kerk gezien. Daarom wordt het binnen christelijke kringen ook wel de eerste christelijke opwekking genoemd.

Wanneer is het Pinksteren? (1e en 2e Pinksterdag)

? Zie je een smiley staan bij 1e of 2e Pinksterdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

Pinksterdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
1e Pinksterdag 19 mei 2024 zondag 20 61 dagen ?
2e Pinksterdag 20 mei 2024 maandag 21 62 dagen ?
1e Pinksterdag 8 juni 2025 zondag 23 446 dagen ?
2e Pinksterdag 9 juni 2025 maandag 24 447 dagen ?
1e Pinksterdag 24 mei 2026 zondag 21 796 dagen ?
2e Pinksterdag 25 mei 2026 maandag 22 797 dagen ?
1e Pinksterdag 16 mei 2027 zondag 19 1153 dagen ?
2e Pinksterdag 17 mei 2027 maandag 20 1154 dagen ?
1e Pinksterdag 4 juni 2028 zondag 22 1538 dagen ?
2e Pinksterdag 5 juni 2028 maandag 23 1539 dagen ?
1e Pinksterdag 20 mei 2029 zondag 20 1888 dagen ?
2e Pinksterdag 21 mei 2029 maandag 21 1889 dagen ?
1e Pinksterdag 9 juni 2030 zondag 23 2273 dagen ?
2e Pinksterdag 10 juni 2030 maandag 24 2274 dagen ?

Lees ook:

De datum van Pinksteren is afhankelijk van de datum van Pasen. De Datum waarop Pinksteren valt verschilt daarom ieder jaar. Officieel valt Pinksteren altijd op de tiende dag na Hemelvaart en op de vijftigste dag na 1e Paasdag. Pinksteren begint altijd op een zondag.

Wat is Pinksteren?

Met Pinksteren herdenken de christenen het neerdalen of uitstorten van de Heilige Geest op aarde. Volgens de christelijke Bijbel stond Jezus na zijn kruisiging na drie dagen op uit de dood. Het moment van wederopstanding wordt herdacht met Pasen. Na zijn wederopstanding bracht Jezus Christus nog veertig dagen door met zijn twaalf discipelen. Hij vertelde zijn discipelen dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan. Dit opstijgen naar de hemel wordt tijdens Hemelvaartsdag herdacht. Jezus Christus zei dat hij, wanneer hij naar de hemel zou gaan, de Heilige Geest naar aarde zou sturen.

Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest tijdens een gebed neer in Jeruzalem. Volgens de Bijbel nam de Heilige Geest een vorm aan van een soort vuur, dat zich in de ruimte verspreidde. Na het uitstorten van de Heilige Geest spraken de discipelen ineens allemaal vreemde talen. Mensen op straat waren in de eerste instantie verward, totdat zij het evangelie in hun eigen taal hoorden. Die dag werden er 3000 gedoopt als toetreding tot de christelijke kerk. Wegens deze massale toetreding wordt Eerste Pinksterdag ook wel gemarkeerd als het begin van de christelijke kerk.

Pinksteren

Ongeveer duizend jaar later werd Pinksteren maar liefst acht dagen lang gevierd. Deze christelijke feestdag viel samen met de viering van het begin van de lente. Deze achtdaagse feesten werden daarom ook wel de Pinksterfeesten genoemd. Een traditie die vandaag de dag nog bestaat uit deze periode is het kiezen een ‘Pinksterbruid’, ook wel bekend als Miss Lente. In 1574 werd Pinksteren een officiële kerkelijke feestdag.

Sjavoeot of joodse Wekenfeest

Volgens vele geschiedenisboeken is Pinksteren afgeleid van het Joodse Sjavoeot, ook wel Sjawoe’ot of het joodse Wekenfeest genoemd. Dit feest wordt zeven weken na Pesach (joods Pasen) gevierd. Tijdens dit feest stond het offeren van de ‘eerstelingen’ van de oogst aan God centraal. Met Pesach herdenken de joden de bevrijding uit Egypte. Tijdens Sjavoeot wordt de openbaring van de Tora op de berg Sinaï herdacht. Sjavoeot wordt door velen gezien als de bekroning van Pesach.

Gebruiken tijdens Pinksteren

In de vroege middeleeuwen ging Pinksteren gepaard met een week van verplichte rust. Ook wel bekend als de ‘Heilige Geestweek’. Tijdens deze week was het traditie om duiven los te laten uit de hoogste kerktoren en om overal blaadjes van pioenrozen te strooien. Tot maar liefst achthonderd jaar daarna was het traditie om elkaar een ‘Pinkstergroet’ te sturen in de vorm van een kaartje.

Tegenwoordig worden deze gebruiken niet meer gehandhaafd. Tijdens Pinksteren staat vooral de vrije maandag centraal. Veel mensen hebben op Tweede Pinksterdag vrij, omdat dit een officiële feestdag is.

Evenementen als Pinkpop

Omdat veel mensen vrij zijn op Tweede Pinksterdag worden er in heel Nederland (muziek)evenementen georganiseerd. De meest bekende hiervan is Pinkpop. Dit popfestival duurt drie dagen en wordt altijd gehouden op het evenemententerrein Megaland, in Landgraaf. Per dag trekt het festival maar liefst 70.000 mensen. Sinds 1970 wordt Pinkpop altijd in het pinksterweekend georganiseerd. De laatste jaren is daar een paar keer vanaf geweken. Dit in rekenschap met de beschikbaarheid van grote muziekacts. Andere minder bekende muziekevenementen zijn festivals als Freshtival, het Lente Kabinet Festival en 7th Sunday Festival. Uiteraard zijn er ook een hoop lokale Pinksterfeesten die worden georganiseerd.

Bezoeken aan meubelboulevards

Doordat Tweede Pinksterdag een officiële feestdag is, waren tot voor kort vrijwel alle winkels gesloten. Met uitzondering van meubelboulevards en tankstations. Veel mensen hebben daarom de traditie om op Tweede Pinksterdag een meubelboulevard te bezoeken. Tegenwoordig zijn, net als op de zondag, steeds meer winkels en supermarkten open op Tweede Pinksterdag.

Pinkster Drie

Een minder bekend gebruik tijdens Pinksteren is Pinkster Drie. Van vroeger uit was dit de dag waarop boerenknechten een nieuw contract mochten afsluiten. Tijdens Pinkster Drie werd dit uitvoerig gevierd. Zo mochten ze het paard van de boer meenemen en meedoen aan activiteiten, zoals ringrijden. Tijdens deze activiteiten leerden veel jongens en meisjes elkaar kennen, die vervolgens later weer in het huwelijksbootje stapten. Op dit moment wordt op weinig plekken nog Pinkster drie gevierd. Een van die plekken is bijvoorbeeld Walcheren, Zeeland.

Pinkster Drie wordt ook wel ‘Derde Pinksterdag’ genoemd. Dit is echter niet correct, omdat Pinkster drie niets met Pinksteren te maken heeft. De geschiedenis van Pinkster Drie ligt namelijk bij De Tachtigjarige Oorlog. In 1574 was er sprake van De Nationale Opstand. Amsterdam had zich uitgesproken voor de Spanjaarden, terwijl de rest van Nederland tegen de Spanjaarden was. Het Spaanse leger was op weg naar Purmerend, vlak nadat het Haarlem had ingenomen. Honderden Spaanse soldaten trokken op de dinsdag na Pinksteren langs Wormer op weg naar Purmerend. Een alerte boer sloeg op tijd alarm in het dorp. Een groep boeren, vrijbuiters en watergeuzen hebben uiteindelijk met hooivorken het dorp verdedigd en de Spanjaarden verslagen. Deze ‘Slag bij Wormer’ werd uiteindelijk een officiële feestdag in Purmerend, ook wel bekend als Pinkster Drie.

Pinkstermarkten

Sinds tientallen jaren worden er op Tweede Pinksterdag door het gehele land Pinkstermarkten georganiseerd. In de straten komt dan een soort vlooienmarkt te staan met bloemen, kunst, boeken en andere tierelantijntjes. Op veel plaatsen wordt er ook livemuziek gespeeld. Deelname aan deze markt is voor iedereen mogelijk en het bezoeken van de Pinkstermarkten is gratis. Veel van de Pinkstermarkten worden dan ook druk bezocht op Tweede Pinksterdag.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.