Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

Na een lange herfst en winter kijken we er wel naar uit: de lente! Maar wanneer begint de lente eigenlijk? Hieronder zie je direct hoeveel dagen je nog moet wachten en wanneer de lente start.

Lente 2024

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2024 20 maart 2024 woensdag 12

Lente 2025

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2025 20 maart 2025 donderdag 12 305 dagen

Lente 2026

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2026 20 maart 2026 vrijdag 12 670 dagen

Lente 2027

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2027 20 maart 2027 zaterdag 11 1035 dagen

Lente 2028

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2028 20 maart 2028 maandag 12 1401 dagen

Lente 2029

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2029 20 maart 2029 dinsdag 12 1766 dagen

Lente 2030

Seizoen Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
lente 2030 20 maart 2030 woensdag 12 2131 dagen

Wanneer start de lente?

Wanneer begint de lente? Hier kun je op verschillende manieren antwoord op geven. Wanneer de blaadjes weer groen worden, wanneer jonge dieren in de natuur geboren worden, wanneer alle terrassen weer vol zitten of wanneer je hebt genoten van de eerste zonnige week. Want ja, de lente, dat is zonneschijn, je nieuwe garderobe dragen en weer lekker vaak buiten zijn.

Dat zijn echter allemaal momenten van gevoel. En als er iets is waarop je de seizoenen niet kunt baseren, dan is het gevoel wel. De lente kan gevoelsmatig namelijk zeer vroeg beginnen, maar ook pas zeer laat op gang komen. Het kan per jaar sterk verschillen. Daarom is er een officieel startpunt van de lente. Een startpunt dat elk jaar gehanteerd kan worden en betrouwbaar en consistent is: 20 maart.

Leuk weetje over de lente

Het woord lente is samengesteld uit de elementen ‘lengen’ en ‘dag’: het lengen der dagen. Oftewel: de dagen worden weer langer! Heerlijk, het kan ons elk jaar niet snel genoeg gaan? Lekker de bloemen en bomen die weer gaan bloeien, Pasen vieren en meer en meer naar buiten!

Wanneer begint de lente? En waarom dan?

De lente begint dus op 20 maart. Wie de andere seizoenen kent, ziet direct dat de lente een beetje anders is. Voor alle andere seizoenen geldt namelijk dat zij op de 21ste van ‘hun maand’ beginnen. Dat de lente hier wat afwijkt, is helemaal niet zo erg. Voor alle seizoenen geldt namelijk dat de werkelijke datum waarop zij beginnen, een of twee dagen af kan wijken van de vastgestelde officiële datum.

Maar waarom is bepaald dat de lente op 20 maart begint? Dit heeft te maken met het feit dat elk seizoen een uniek startpunt kent. Voor de herfst is dit bijvoorbeeld wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat en voor de zomer is dit de langste dag. Voor de start van de lente wordt de “lentenachtevening” aangehouden. Dit is de dag waarop dag en nacht precies even lang zijn. Deze dag is dus 20 maart.

Wanneer begint de lente?

Het lentegevoel

Het is maar goed dat er een wetenschappelijke methode is om de lente te bepalen. Naast deze astronomische methode, is er ook een meteorologische methode. Deze is eigenlijk een stuk eenvoudiger. De meteorologische methode deelt de seizoenen namelijk op in drie maanden, vanaf de eerst dag van de eerste maand tot en met de laatste dag van de laatste maand. Volgens deze definitie is het dus vanaf 1 maart al lente, in maart, april en mei.

Voor veel mensen is de meteorologische lente wellicht logischer. Wanneer eind februari de eerste zonnestralen doorbreken en de bloemen, planten en bomen weer gaan bloeien en groen worden, krijgen veel mensen al het echte lentegevoel. En de bijbehorende lentekriebels, bijvoorbeeld. Lente en voorjaar zijn dus zeker niet hetzelfde. Want het voorjaar wordt door de meeste mensen veel eerder ervaren dan dat de lente daadwerkelijk begint. Bovendien kan afgaan op de natuur behoorlijk misleidend zijn. Er zijn namelijk veel lentebloemen en -planten die aan het einde van de winter al beginnen te floreren.

Lees ook wanneer andere seizoenen beginnen

Al sinds 1780 worden de astronomische lente en meteorologische lente door elkaar heen gebruikt. Hoewel de astronomische lente wetenschappelijk gezien als de “echte” lente wordt beschouwd, wordt in de praktijk vaak gebruikgemaakt van de meteorologische lente. Dit omdat de seizoenen met deze meetmethode beter op elkaar aansluiten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.