Vandaag: maandag 25 september 2023, Week 39
` `
` `

Mei is de vijfde maand van het jaar volgens de gregoriaanse kalender. Deze kalender is in de meeste landen en religies leidend. Het is een maand die 31 dagen telt. Deze maand is voor veel mensen een geliefde maand, omdat het veel officiële feestdagen en dus vrije dagen bevat.

Het weer


Het weer in Nederland verbetert in mei enorm. In de vijfde maand van het jaar is het vaak lekker weer met aangename temperaturen. Volgens velen maakt het weer medio mei een ommekeer. De temperaturen zouden dan plotseling fors dalen. Deze temperatuurdaling zou met name schadelijk zijn voor jonge bloemen, planten en terraseigenaren.

Mariamaand

In de vijfde maand van het jaar zijn er een hoop kapelletjes die zijn versierd met bloemetjes en andere versieringen. Mensen versieren deze kapelletjes is het kader van de Mariamaand. Mama’s en oma’s worden in het zonnetje gezet door hun kinderen, kleinkinderen en partners. In Nederland gebruiken we voor deze dag de term ‘Moederdag’. De dag die in het kader staat van de (groot) moeders wordt elk jaar op de laatste zondag van mei gevierd. Moeders kunnen de leukste cadeautjes verwachten op deze dag. Van zelf gemaakte knutselwerkjes tot klusjes zoals stofzuigen. Het is de volksmond een dag voor moeders en om ze te waarderen voor alles wat ze doen voor het gezin.

4 en 5 mei

Op vier mei is het de dag van de dodenherdenking. Op deze dag staat heel Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur worden er 2 minuten stilte gehouden om de treurige gebeurtenis niet te vergeten en om ons respect en medeleven te tonen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Een dag later, op 5 mei, viert Nederland feest. De bevrijding van de Duitse bezetting en de vrijheid van ons land wordt dan uitbundig gevierd. Om de 5 jaar is dit een officiële vrije dag voor de Nederlanders. Er zijn veel feesten en festivals te bezoeken. De vrijheid staat centraal voor ons land en is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving.

Hemelvaart

Hemelvaart vindt elk jaar plaats op een donderdag in mei. De precieze datum van hemelvaart is te achterhalen door middel van Pasen. Er zit namelijk precies veertig dagen tussen Pasen en hemelvaart. In veel katholieke landen is hemelvaart een vaste vrije dag. Er wordt gevierd dat Jezus naar de hemel is opgestegen.

De viering van hemelvaart is onderdeel van de paascyclus. Hierdoor valt Hemelvaartsdag ieder jaar weer op een andere datum, net als Pasen en Pinksteren. Vaststaat is dat Hemelvaartsdag altijd op een donderdag valt, veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren. Zo viel Hemelvaart in 2019 op donderdag 31 mei. In 2020 valt Hemelvaartsdag op donderdag 21 mei.

Pinksteren

Ook Pinksteren wordt gevierd in mei. De katholieken vieren dan het neerdalen van de Heilige Geest. Net als hemelvaart valt Pinksteren elk jaar op een andere datum. De datum van Pinksteren wordt weer berekend ten opzichte van hemelvaart. Elk jaar zitten er standaard 10 dagen tussen deze twee katholieke dagen.

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.