Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Moederdag is een feestdag ter ere van het moederschap. Deze speciale feestdag wordt wereldwijd meestal in maart, april of mei gevierd. Dit varieert echter per land. In Nederland, België, Duitsland en vele andere landen valt Moederdag altijd op de tweede zondag in mei. Dit houdt in dat Moederdag jaarlijks altijd op een zondag gevierd wordt, maar niet op dezelfde datum. Zo valt Moederdag in 2024 op zondag 12 mei in weeknummer 19.

Wanneer is het moederdag? ❤️

Moederdag Datum Dag v/d week Weeknr. Dagen te gaan
Moederdag 2024 12 mei 2024 zondag 19 27 dagen
Moederdag 2025 11 mei 2025 zondag 19 391 dagen
Moederdag 2026 10 mei 2026 zondag 19 755 dagen
Moederdag 2027 9 mei 2027 zondag 18 1119 dagen
Moederdag 2028 14 mei 2028 zondag 19 1490 dagen
Moederdag 2029 13 mei 2029 zondag 19 1854 dagen
Moederdag 2030 12 mei 2030 zondag 19 2218 dagen

Gebruiken tijdens Moederdag

In Nederland is het gebruikelijk om je moeder te bezoeken op Moederdag en haar een cadeautje, bloemen en/of kaart te geven. Winkels, supermarkten en scholen spelen hier handig op in door speciale acties te houden. Zo gaan kinderen op basisscholen voor Moederdag vaak een cadeau knutselen. Winkels houden speciale Moederdag acties door korting te geven op dingen die vaak cadeau gegeven worden. Denk hierbij aan bloemen, parfum en make-up. Ook komt het voor dat kinderen een gedicht voordragen op Moederdag. Dit was vooral traditie enkele tientallen jaren terug.

Cadeautjes tijdens moederdag

De macaroniketting

Een iconisch beeld dat samengaat met Moederdag is het krijgen een macaroniketting. Vaak gemaakt door kinderen van de basisschool. Het gebruik stamt uit de jaren 70. Vandaag de dag wordt het gebruik in humoristische uitingen.

Ontbijt op bed

De meeste bekende traditie in Nederland is het ontbijt op bed. Op de ochtend van Moederdag gaan kinderen als wijze van verrassing samen met hun vader een ontbijt voorbereiden. Dit ontbijt bestaat vaak uit een croissantje met jam of chocoladepasta, een glas versgeperste jus als sinaasappelsap en soms zelfs een glas champagne. Ter decoratie wordt er soms een rode roos van de liefde bijgelegd. Ook op dit speciale Moederdag ontbijt wordt handig ingespeeld door supermarkten door middel van reclames en speciale kortingsacties.

De traditie van het Moederdag ontbijt stamt uit oud gebruik van Moederdag. Moederdag was namelijk in beginsel bedoelt om moeders te ontheffen van al hun zorgtaken. De bedoeling was dat kinderen de zorgtaken op deze dag overnamen, zoals het bereiden van eten en het doen van het huishouden. Uiteraard was het de bedoeling dat vader hierbij hielp en een oogje in het zeil hield. Moeders mogen volgens de traditie uitslapen terwijl de kinderen het ontbijt maken.

Geschiedenis van Moederdag

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Moederdag geen dag die is bedacht door commerciële instellingen. De oorsprong van Moederdag, of eigenlijk het vereren van moeders, komt namelijk helemaal uit de Oudheid. In het bijzonder uit de moedercultus van het klassieke Griekenland. In de tijd van het klassieke Griekenland werden er jaarlijks op 15 maart ceremonies gehouden ter verering van de godin Cybele of Rhea, beter bekend als de ‘Grote Moeder der goden’. Ook de katholieke kerk kent een eeuwenlange traditie van de verering van Maria, de moeder van Jezus Christus.

In de Verenigde Staten, ook wel bekend als Amerika, begon met de viering van Moederdag in het midden van de 19e eeuw. In het jaar 1870 werd een grote campagne gestart door rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia met als doel om nadruk te leggen op vrede en geweldloosheid door vrouwen. Het werd pas echt gevierd toen in Anna Marie Jarvis uit Grafton, West Virginia, in 1907 een campagne startte voor Moederdag met als doel de waardering voor moeders. In 1908 werd de eerste, officiële Moederdag georganiseerd. Anna Marie Jarvis deed dit op haar beurt ter nagedachtenis van haar moeder, die in de Amerikaanse Burgeroorlog ‘Mother’s Day Work Clubs’ organiseerde om voedsel en medicijnen in te zamelen en uit te delen aan minder bedeelden. Het verhaal van Anne Marie Jarvis bereikte na enkele jaren president Woodrow Wilson, die op zijn beurt besloot om in 1914 elke tweede zondag in mei om te dopen tot een nationale feestdag, genaamd Moederdag.

Geschiedenis van Moederdag in Nederland en België


De westerse wereld begon de Amerikaanse Moederdag in de twintigste eeuw over te nemen. In Nederland werd de eerste Moederdag gevierd rond 1925. Het is een officiële feestdag sinds 1928. Het Antwerpse Moederkesdag in België is ouder. Het gerucht dat Moederdag een commerciële inslag heeft komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de eerste campagne voor Moederdag werd gehouden in 1924. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde hoorde van Moederdag uit Amerika en zag haar kans schoon om op deze dag meer bloemen te verkopen. Daarom startte deze onderneming gerichte campagnes voor bloemverkoop op Moederdag. De campagnes zijn desalniettemin goed gelukt. Tot op heden is een bosje bloemen nog steeds het meest populaire Moederdag cadeau.

Moederdag in andere landen

Moederdag wordt in maar liefst 43 landen gevierd. In de Belgische stad Antwerpen wordt Moederdag al sinds 1913 gevierd op 15 augustus. Deze dag wordt ook wel de ‘Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart’, ‘Sainte-Marie’ of ‘Moederkesdag’ genoemd. In Frankrijk wordt Moederdag altijd op de laatste zondag van mei gevierd. Met hoge uitzondering is dit de eerste zondag van juni. Dit komt alleen voor wanneer Pinksteren op de laatste zondag van mei valt. In Spanje noemen ze Moederdag ‘El día de la Madra’. Zij vieren het op de eerste zondag in mei. In het Verenigd Koninkrijk wordt Moederdag steevast op vierde zondag na de vastenperiode gevierd. Dit is altijd drie weken voor Pasen. In het Verenigd Koninkrijk is Moederdag van oorsprong een christelijke feestdag, die ‘Mothering Sunday’ werd genoemd. In 1644 werd er voor het eerst Moederdag gevierd in het Verenigd Koninkrijk zonder kerkelijke achtergrond.

Vrouwendag

In veel landen, op bijvoorbeeld de Balkan (met onder andere de landen Bosnië en Herzegovina, Servië, Macedonië, Montenegro en Kroatië) vieren ze geen Moederdag, maar Vrouwendag. Deze speciale dag vindt jaarlijks plaats op 8 maart en staat in teken van alle vrouwen (dus niet alleen moeders). Het is tijdens deze dag, net als op Moederdag, gebruikelijk om je moeder te bezoeken en haar bloemen en/of cadeautjes te geven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Vrouwendag een oudere traditie dan Moederdag. Vrouwendag wordt namelijk al gevierd sinds 1911. Vrouwendag, ook wel bekend als ‘de Internationale Vrouwendag’ staat in teken van solidariteit onder vrouwen, de rechten van de vrouw en verbetering van de levens van vrouwen en meisjes over de hele wereld.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.