Vandaag: zaterdag 20 april 2024, Week 16

De datum van vandaag is:

20 april 2024

(zaterdag, week 16)

Weet je even niet welke datum het vandaag is? Geen probleem, wij helpen je graag even herinneren: We kunnen je overigens geruststellen, je bent lang de enige niet die weleens vergeet welke datum het is. Daarom zijn sites als deze ook ontstaan. Wij laten je niet alleen weten wat de datum van vandaag is, wij zijn ook het adres om even snel op te zoeken welke week of maand het is. Ook voor de exacte data van feestdagen en schoolvakanties kan je op de informatie op deze site vertrouwen. Wil je ook offline weten welke datum het vandaag is? Bestel een voordelige jaarkalender en je bent altijd up to date.

De schrijfwijze van de datum van vandaag

Heb je weleens nagedacht over alle elementen van een datum? De datum van vandaag bestaat uit een dag, een maand en een jaartal. Je kunt de datum helemaal uitschrijven, de woorden om de datum uit te drukken afkorten, maar de snelste manier is het schrijven van cijfers. De dag wordt aangeduid met één of twee cijfers. Als de dag uit één cijfer bestaat, bijvoorbeeld de eerste dag van de maand, dan wordt er soms een nul voor het cijfer geschreven. Hetzelfde geldt voor het schrijven van de maand in cijfers. Het jaartal wordt geschreven als vier cijfers. Soms worden alleen de laatste twee cijfers geschreven met een apostrof ervoor. In het buitenland schrijft men eerst de cijfers van de maand en daarna de cijfers van de dag, gescheiden door een schuine streep – ook wel een slash genoemd.

Datum vandaag

De datum van vandaag als onderdeel van onze kalender

Is het niet wonderlijk dat de datum van vandaag slechts 24 uur bestaat? Daarvoor heeft deze datum nooit bestaan en ook in de toekomst zal dit nooit meer voorkomen. In een ver verleden is besloten dat de term dag werd gegeven aan de 24 uur die de aarde erover doet om volledig om haar as te draaien. Wanneer dit 7 keer gebeurd is, noemen wij dit een week. Dit is voor ons zo normaal dat we eigenlijk nooit meer stilstaan bij de geschiedenis van onze kalender. Het is echter niet altijd zo geweest. Ooit bestonden er weken van 5, 8 of zelfs tien dagen. 

De herkomst van de dag en de week

De dag in de datum van vandaag is genoemd naar een hemellichaam of god. In de tijd dat de kalender ontstond was men namelijk al gefascineerd door de hemel en de invloed die de goden op aarde hadden. De maandag is genoemd naar onze maan. De naam dinsdag is afkomstig van Thingsus, een Germaanse god. Woensdag komt van de god Wodan en donderdag van zijn collega Donar. De godin Freia gaf haar naam aan de vrijdag en zaterdag is afkomstig van Saturnus. Tot slot is de zondag natuurlijk naar de zon genoemd. Of hadden wij deze opsomming met de zondag moeten beginnen? Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat niet maandag, maar zondag de eerste dag van de week is.

De reden dat onze week nu 7 dagen telt, ligt bij het christendom. Volgens de Bijbel werd de aarde namelijk in 6 dagen geschapen. De 7e dag werd door God aangewezen als een dag waarop geen arbeid wordt verricht. Deze rustdag valt op zondag. Op zondag zijn de meeste mensen in het westen dan ook vrij. 

De herkomst van de maand

De maand in de datum van vandaag bestaat uit circa 4 weken. Dit is de tijd die de maan erover doet om een cirkel om de aarde te trekken. De maanden die wij hanteren komen echter niet geheel overeen met deze omlooptijd van de maan. Onze kalender volgt daarom een zonnejaar. De naam van de datum van vandaag kan van Romeinse of Griekse oorsprong zijn en telt 28, 30 of 31 dagen. Februari telt meestal 28 dagen tenzij het een schrikkeljaar betreft, dan telt deze maand 29 dagen. Als je even niet op deze site kunt kijken hoeveel dagen deze maand telt, kun je het op je knokkels natellen. Of bestel onze jaarkalender voor een snel antwoord op jouw vraag.

De bedenker van de datum van vandaag

De datum van vandaag is een onderdeel van onze kalender die bestaat uit 12 maanden, 52 (of 53) weken en 365 dagen. Samen vormen al deze dagen een jaar, dat is gebaseerd op de omlooptijd van de aarde om de zon. In een jaar zijn weer vier seizoenen te onderscheiden: lente, zomer, herfst en winter. Het is niet bekend wie de kalender ooit als eerste bedacht heeft, maar zonder deze uitvinding was de datum van vandaag niet de datum van vandaag geweest.

Kalender nieuws

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.