Vandaag: dinsdag 19 maart 2024, Week 12

Augustus is de achtste maand van het jaar volgens de gregoriaanse kalender. Deze kalender is de kalender die het meest gehanteerd wordt in de westerse wereld. Augustus is een zomermaand en staat vooral bekend om haar ‘komkommertijd’.

Sextillis

De maand augustus heette vroeger Sextilis. Sextilis betekent ‘zesde maand’. Toen bestonden de maanden januari en februari nog niet. Sinds de invoering van deze twee maanden heeft augustus de naam gekregen zoals we die nu nog steeds kennen. Deze naam heeft de maand te danken aan een keizer met gelijknamige naam. Keizer Augustus wou namelijk zijn eigen maandnaam, omdat keizer Julius Caesar ook een maand vernoemd had naar zijn naam. De maand augustus heeft zijn naam dus naar de regerend keizer in die tijd, keizer Augustus.

De zomer

Op 1 september eindigt de zomer en begint de herfst. Dat betekent dat augustus de derde en daarmee de laatste maand is van de meteorologische zomer. De eerste helft van de zevende maand zijn vaak de warmste dagen van het jaar. Deze dagen worden ook wel ‘hondsdagen’ genoemd. Na deze periode begint de temperatuur gemiddeld te dalen. Dat is de reden waarom de gemiddelde temperatuur van de hele maand gemiddeld lager ligt dan de gemiddelde temperatuur van de maand ervoor. De gemiddelde temperatuur van augustus ligt rond de 17,5 graden Celsius. Een lekkere temperatuur voor het einde van de zomer.

Komkommertijd

Augustus is een maand waarin niet heel veel spannende of belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. De media heeft niet veel te vertellen in deze maand, daarom zijn de nieuwsberichten in de maand augustus vaak minder informatief en meer ‘sensationeel’. Doordat de grote sportevenementen voorbij zijn en veel mensen op vakantie zijn in het buitenland, wordt deze maand ook wel de ‘komkommermaand’ genoemd. De periode wordt aangeduid als ‘komkommertijd’. Deze periode heeft deze naam te danken aan de oogst van het gelijknamige voedsel, namelijk komkommers.

Oogsten

In de zevende maand van het jaar is het tijd om te oogsten. Dit gebeurd dan ook voornamelijk op het noordelijke halfrond. Deze oogsten zijn de reden dat de maand ook wel de ‘oogstmaand’ genoemd wordt. Sterker nog, het woord ‘oogsten’ is van de term augustus afgeleid. ?

?Lees ook: Zaaikalender voor je moestuin

Traditionele feesten

Ondanks het fenomeen dat men ‘komkommertijd’ noemt, gebeurt er wereldwijd veel in maand augustus. Zo wordt er op 6 augustus een herdenkingsceremonie gehouden in Japan. De ceremonie begint daar op het exacte tijdstip dat er een bom viel op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook op de 15de van augustus is het een speciale dag voor veel katholieken. Er wordt in veel landen de Maria Ten Hemel opneming gevierd. Met lichaam en ziel wordt Maria dan herdacht.

Koninginnedag

Wat veel mensen niet weten is dat de allereerste Koninginnedag niet gevierd werd in april, zoals we dat nu gewend zijn, maar in augustus. In 1890 werd de eerste dag voor onze toenmalige koningin gevierd. Dit gebeurde op de 31ste dag van de maand augustus. Dat was de verjaardag van de koningin Wilhelmina. Toen Wilhelmina de troon aan haar dochter gaf, verplaatste ook de Koninginnedag. In 1948 was het de laatste keer dat de Koninginnedag gevierd werd in augustus, daarna verplaatste de datum naar de verjaardag van Juliana, die plaatsvond in april.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.