Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Februari is de tweede maand van de Gregoriaanse kalender. Deze tweede maand van het jaar telt in totaal maar 28 dagen. Een maal in de vier jaar telt februari 29 dagen. Dit gebeurt tijdens een zogeheten schrikkeljaar. Deze schrikkeljaren worden gehanteerd om de tijd en seizoenen gelijk te laten lopen met de zon.

Geschiedenis van februari

Februari is net zoals januari pas later toegevoegd aan de officiële kalender. Eeuwen geleden bestond de kalender nog maar uit tien maanden. In de ouderwetse kalender begon het jaar met de maand maart. De eerste twee maanden werden namelijk als een maandloze periode beschouwd door de Romeinen. Volgens hen waren deze maanden niet volwaardig, want de winter was een zinloze periode. Toch kwam daar in 456 na christus verandering in. Januari en februari werden toen toegevoegd aan de kalender. Deze twee maanden werden voor maart geplakt. Daardoor werd februari de tweede maand van het jaar. De naam van de tweede maand werd afgeleid van een Romeinse god, Februus. Februus was de God van de onderwereld. Aangezien februari eerst nog niet bestond vonden de Romeinen dit de perfecte naam voor deze toegevoegde maand.

Schrikkelmaand

Februari is een maand die slechts 28 dagen telt. In vergelijking met andere maanden zijn dit 2 tot 3 dagen minder. Om de vier jaar is er sprake van een schrikkeljaar. Februari heeft in het schrikkeljaar een dag extra en bevat dan 29 dagen. De zon doet er 365 dagen en 5,8 uur over een baan om de aarde. Onze tijd en de seizoenen zouden dan na een poosje niet meer gelijk lopen met de zon. Door de invoer van een extra dag in Februari, lopen om de vier jaar de tijd en de zonnewentelingen weer op één lijn. Door deze schrikkeljaren is februari de enige maand met een wisselend aantal dagen.

? Lees ook: Wanneer is het een schrikkeljaar?

Volle maan

Februari is de enige maand van alle maanden die niet altijd een volle maan heeft. Dat komt door de lengte van de maand. Het aantal dagen in februari is korter dan bij alle andere maanden, daardoor is de maan niet altijd vol tijdens deze maand. De overige elf maanden hebben wel altijd een volle maan.

Volle maan in februari

Carnaval

Een van de bekendste festiviteiten die plaatsvindt in de maand februari is carnaval. Hoewel carnaval onlosmakelijk verbonden is aan de maand februari, wordt carnaval niet altijd in de maand februari gevierd. Dit komt omdat carnaval altijd zes weken voor het christelijke paasfeest, ofwel Pasen, plaatsvindt. Carnaval begint op haar vroegst op 1 februari en uiterlijk op 9 maart. Officieel begint carnaval altijd op een zondag en duurt het evenement 3 dagen. Het vrolijke feest wordt niet alleen in Nederland gevierd, maar in vele andere landen. Het is daarom niet gek dat februari bekend staat om deze kleurrijke en feestelijke gebeurtenis.

Carnaval in februari

Valentijn

Valentijnsdag is een dag die plaatsvindt in februari. Daarom wordt de maand februari ook wel de dag van de liefde genoemd. Op Valentijnsdag is het gebruikelijk om niet alleen je geliefde, maar iedereen die iemand liefheeft in het zonnetje te zetten. Dit wordt vaak gedaan door het schenken van rozen, chocola, knuffelbeertjes of een (anonieme) valentijnskaart.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.