Vandaag: zaterdag 27 april 2024, Week 17

Pasen is het belangrijkste christelijke feest, dat twee dagen duurt. Tijdens Pasen viert men de (weder)opstanding van Jezus Christus, twee dagen na het herdenken van zijn sterven op Goede Vrijdag. Omdat tweede Paasdag (of Paasmaandag) een officiële feestdag is, zijn veel mensen op die dag vrij van school of werk.

Wanneer is het pasen? 1e en 2e Paasdag ?

? Zie je een smiley staan bij de 1e of 2 paasdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

Pasen Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan
1e Paasdag 2024 31 maart 2024 zondag 13 ?
2e Paasdag 2024 1 april 2024 maandag 14 ?
1e Paasdag 2025 20 april 2025 zondag 16 358 dagen ?
2e Paasdag 2025 21 april 2025 maandag 17 359 dagen ?
1e Paasdag 2026 5 april 2026 zondag 14 708 dagen ?
2e Paasdag 2026 6 april 2026 maandag 15 709 dagen ?
1e Paasdag 2027 28 maart 2027 zondag 12 1065 dagen ?
2e Paasdag 2027 29 maart 2027 maandag 13 1066 dagen ?
1e Paasdag 2028 16 april 2028 zondag 15 1450 dagen ?
2e Paasdag 2028 17 april 2028 maandag 16 1451 dagen ?
1e Paasdag 2029 1 april 2029 zondag 13 1800 dagen ?
2e Paasdag 2029 2 april 2029 maandag 14 1801 dagen ?
1e Paasdag 2030 21 april 2030 zondag 16 2185 dagen ?
2e Paasdag 2030 22 april 2030 maandag 17 2186 dagen ?

Ook interessant om te lezen:

Twee weken Paasvakantie in België

In België heeft men zelfs twee weken Paasvakantie. Tijdens het Pasen komen veel mensen samen met familie en/of vrienden. Het is hierbij gebruikelijk om samen te ontbijten of te brunchen (paasonbijt of paasbrunch). De kinderen zoeken in de tuin naar chocola paaseieren, die volgens traditie zijn verstopt door de paashaas. Een ander bekend gebruik voor kinderen is het versieren van paaseieren.

Pasen valt niet elk jaar op dezelfde dag

Doordat Pasen elk jaar niet op dezelfde datum valt, vragen veel mensen zich rond april af: Wanneer is het Pasen? Pasen wordt jaarlijks gevierd tussen 22 maart en 25 april. De datum waarop Pasen valt wordt berekend volgens de christelijke kalender. Van oudsher wordt Pasen gevierd op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Dit jaar valt Pasen op zondag 31 maart 2024 en maandag 1 april 2024. De komst van Pasen wordt vaak aangeduid door versieringen op de ramen van scholen en diverse decoratie in winkels en supermarkten.

Wanneer pasen

Vraag & antwoord over Pasen

Wat vieren we met Pasen?

Met Pasen vieren christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood, zoals beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Het is een belangrijk religieus feest dat de kern vormt van het christelijke geloof.

Waarom een paashaas tijdens pasen?

De oorsprong van de paashaas tijdens Pasen is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met vruchtbaarheid, passend bij de lentetijd. De paashaas zou eieren leggen als teken van nieuw leven en groei, wat aansluit bij het christelijke geloof in wederopstanding. Deze symboliek heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een populair en vrolijk element van de paasviering.

Paasontbijt

Hoewel veel mensen denken dat het commerciële uitvinding is van deze tijd, kent het paasontbijt een lange geschiedenis. Het paasontbijt is een ontbijt dat men eet samen met familie en/of vrienden op 1e paasdag. De oorsprong van het paasontbijt komt uit de periode waarin het vasten voorafgaand aan Pasen nog gebruikelijk was. Met het paasontbijt werd het vasten verbroken.

Geschiedenis van Pasen

Vroeger werd tijdens Pasen het begin van de lente gevierd. De tijd van schaarste was voorbij en mensen waren niet langer afhankelijk van hun wintervoorraden. Veel gebruiken tijdens Pasen zijn afgeleid van dit lentefeest, zoals het rapen van paaseieren en het ontsteken van Paasvuren.

Paasvuur

Een Paasvuur is een vorm van vreugdevuur. Er worden grote stapels brandhout gevormd in open velden die toegankelijk zijn voor bezoekers. Veel mensen hebben dan ook de traditie om tijden Pasen een Paasvuur te bezoeken. Vroeger ontstaken mensen meer Paasvuren dan nu. Toen stond het Paasvuur voor het verdrijven van wintergeesten en het verwelkomen van de lente.

Paasvuur tijdens pasen

Paaseieren

Tijdens het vieren van Pasen is het zoeken en versieren van paaseieren een bezige activiteit. Paaseitjes, een soort chocolade eitjes omwikkeld met vrolijke kleurtjes, worden vaak buiten verstopt en met name kinderen gaan ze zoeken met een mandje om de arm. De oorsprong van paaseieren en paaseieren zoeken kent meerdere theorieën. Een daarvan is het verhaal over een christelijke traditie: tijdens het starten van het vasten voor Pasen was het uit den boze om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Eieren mochten pas weer met Pasen werden gegeten, waarbij oudere (niet meer eetbare) eieren werden gebruikt om te versieren. Een andere theorie is dat een paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken schenen vroeger rondom Pasen manden vol eieren naar de kerk te brengen om te laten zegen door geestelijken. Volgens een weer andere katholieke traditie werden paaseieren vroeger door de klokken van Rome geworpen. Volgens de traditie wierpen alle klokken tijdens de mis op Witte Donderdag eieren uit. De overleveringen vertellen tevens dat de protestanten als tegenbeweging van de paaseitraditie de paashaas in het leven hebben geholpen.

Paashaas

Waar volgens de katholieke traditie de paasklokken verantwoordelijk waren voor het rondbrengen van paaseieren, is volgens protestantse traditie de paashaas verantwoordelijk voor het verspreiden van paaseieren. De paashaas is een fictief figuur waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren in een mandje rondbrengt tijdens Pasen. De paashaas heeft dus geen religieuze oorsprong. Hoewel de oorsprong van de paashaas en paaseieren dus verschillend is, komen de paashaas en paaseieren tegenwoordig veelvuldig samen voor in decoraties en illustraties rondom Pasen.

Pasen en Carnaval

Carnaval is een feest dat van vroeger uit werd gevierd voorafgaand aan de Veertigdagentijd waarin men vast. Wat veel mensen niet weten, is dat voor katholieke christenen Pasen het einde van deze vastenperiode symboliseert. In Nederland wordt vrijwel nauwelijks gevast tijdens Veertigdagentijd, vandaar dat veel mensen niet op de hoogte zijn van deze betekenis van Pasen voor Carnaval.

Paasvuren tijdens Pasen

Een ander gebruik tijdens Pasen is zijn de paasvuren. De paasvuren, soms tientallen meters hoog, worden tijdens Pasen aangestoken en zorgen voor feestelijke samenkomst. Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel dat op diverse plekken in Europa voorkomt. Alvorens het paasvuur wordt aangestoken wordt er hout verzameld en op een grote stapel gelegd. Pas wanneer de zon ondergaat wordt het vuur aangestoken. Omdat de paasvuren vanuit de verte goed zichtbaar zijn, komen er veel mensen op af. Het is dan ook bij veel (Nederlandse) gezinnen traditie om tijdens Pasen bij een paasvuur te gaan kijken.

Palmpasen

Palmpasen, ook wel palmzondag genoemd, is de laatste zondag van de vastenperiode. Deze laatste zondag was vroeger ook wel de tweede zondag van de Passietijd, de eerste dag van de Goede Week. Op Palmzondag vierden christenen vroeger de verheugde intocht van Jezus Christus in de Israëlische stad Jeruzalem. Hoewel het niet meer gebruikelijk is, zijn er nog wel degelijk christenen die Palmpasen vieren. Dit doen ze met een processie, die verwijst naar de intocht van Jezus Christus bij de Israëlische stad Jeruzalem. Het is hierbij gebruikelijk om het huis te versieren met palmtakken. Het gebruik van palmtakken als decoratie is overigens niet alleen beperkt tot christenen, ook veel niet religieuze mensen versieren hun huis met palmtakken, kuikentjes en paaseieren tijdens Pasen.

Paasvakantie in België

In tegenstelling tot Nederland hebben scholen in België een paasvakantie. Dit is een schoolvakantie die samenvalt met Pasen. Omdat de datum van Pasen wisselt, start de paasvakantie normaal de eerste maandag van april. De paasvakantie in België duurt twee weken. Wanneer Pasen in de maand maart valt, dan start de paasvakantie de maandag na Pasen. Wanneer Pasen na 15 aprilt valt, begint de paasvakantie de tweede maandag voorafgaand aan Pasen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.