Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Pasen bestaat in totaal uit twee dagen en begint met de 1e Paasdag. Het is één van de belangrijkste Christelijke feesten van het jaar en ook in Nederland zijn beide Paasdagen officiële feestdagen. Dit houdt in dat in de wet is vastgelegd dat we hier te maken hebben met een feestdag. 

Wanneer is het 1e Paasdag? ?

? Zie je een smiley staan bij Eerste Paasdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

1e Paasdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
1e Paasdag 2024 31 maart 2024 zondag 13 ?
1e Paasdag 2025 20 april 2025 zondag 16 299 dagen ?
1e Paasdag 2026 5 april 2026 zondag 14 649 dagen ?
1e Paasdag 2027 28 maart 2027 zondag 12 1006 dagen ?
1e Paasdag 2028 16 april 2028 zondag 15 1391 dagen ?
1e Paasdag 2029 1 april 2029 zondag 13 1741 dagen ?
1e Paasdag 2030 21 april 2030 zondag 16 2126 dagen ?

Lees ook: 2e Paasdag

Over 1e Paasdag (Eerste Paasdag)

Eerste Paasdag staat ook wel bekend als Paaszondag, omdat deze dag altijd op zondag valt. Hierdoor is sowieso iedereen vrij op deze dag, iets wat ook het geval is op Tweede Paasdag (wat op maandag valt). Deze dag is een dag vol tradities, zowel Christelijk als niet Christelijk. Als je wilt weten wat de datums van deze dagen zijn, ben je bij onze site aan het juiste adres.

Koningsdag in Nederland

Wat vieren we op 1e Paasdag?

Pasen is het belangrijkste Christelijke feest van het jaar. Alhoewel vaak gesteld wordt dat Pasen uit twee dagen bestaat, begint dit feest volgens de Christelijke traditie op Goede Vrijdag en duurt het voort tot en met Pinksteren. Gedurende deze dagen dienen Katholieken hun paasplicht uit te voeren, dat wil zeggen: de Heilige Communie ontvangen. Eerste Paasdag dient als het startschot van de viering van de herrijzenis van Jezus Christus. Jezus werd op Goede Vrijdag gekruisigd en stierf rond 3 uur ’s middags op het kruis. Hierna werd hij begraven, maar na enkele dagen stond Jezus op uit de dood en verliet hij zijn graf. Tijdens deze dagen vieren we dus dat Jezus is opgestaan uit de dood.

Wat doen we op 1e Paasdag?

Zoals je misschien wel weet, is het eigenlijk de bedoeling dat je op een zondag niets buiten je huis doet. Om deze reden is er namelijk een Tweede Paasdag die niet op zondag valt, zodat je de wederopstanding van Jezus ook nog een dag buiten je eigen woning kunt vieren. Eerste Paasdag is voornamelijk een dag die de meesten van ons spenderen met onze families. Zo wordt er samen ontbeten of gebruncht, en is dit tevens de dag waarop de paashaas eieren verstopt. De kinderen dienen deze te zoeken. Dit kunnen echte eieren zijn die daarna geverfd worden, maar vaak mogen kinderen ook op zoek gaan naar eieren van chocola. Alhoewel de paashaas al sinds de 17e eeuw bestaat, weet men niet precies waarom dit element is toegevoegd aan deze feestdag.

Twee Paasdagen

Alhoewel er twee paasdagen zijn, is deze tweede vooral te zien als een bonus. De eerste dag is namelijk de dag waarop we de herrijzenis van Jezus Christus vieren. De tweede dag is vooral in moderne tijden een traditie geworden, want in feite wordt op deze dag niets herdacht. Natuurlijk heb je als Christen wel de mogelijkheid om nog een keer naar een kerkdienst te gaan, maar de meeste mensen spenderen hun tijd liever op de meubelboulevard. Voor mensen die op zondag niet hun huis verlaten, is deze tweede dag hét moment om dingen te gaan ondernemen.

Als je wilt weten wanneer de paasdagen precies plaatsvinden, ben je bij onze site aan het juiste adres. Hier vind je alle belangrijke data van het jaar, dus ook de feestdagen mogen niet ontbreken. Pasen wordt niet jaarlijks op dezelfde datum gehouden. Het enige wat vaststaat, is dat de eerste dag op een zondag is en de tweede dag op een maandag. Ieder jaar valt het op een andere datum. Als je voor komende jaren wilt checken op welke dagen de paasdagen vallen, vind je alle info die je nodig hebt bij onze site.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.