Tweede paasdag valt niet elk jaar op dezelfde datum. Wel vindt deze dag altijd op een maandag plaats. Ondanks het feit dat het maandag is, wordt de tweede paasdag toch als een zondag gezien in ons land. De Tweede paasdag wordt daarom ook wel eens paasmaandag genoemd.
🥳 Zie je een smiley staan bij 2e Paasdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.
Lees ook: 1e Paasdag
De tweede paasdag is de tweede dag van paasfeest. Het paasfeest is het belangrijkste feest van het christendom. Tijdens de paasdagen herdenken de christenen dat Jezus, drie dagen na zijn kruisiging, is opgestaan uit de dood. Daardoor laat Jezus de mensen weten dat niemand bang hoeft te zijn voor de dood, omdat het overwonnen kan worden. De vrijdag voor het paasfeest is het goede vrijdag. Dat is de dag dat het lijden van Jezus herdacht wordt.
De datums van de paasdagen zijn elk verschillend. Elk jaar wordt er opnieuw naar de stand van de maan gekeken, om te beslissen wanneer de paasdagen plaatsvinden. Er wordt uitgezocht wanneer de maan, voor het eerst in de lente, vol is. De zondag na deze eerste volle maan van de lente, is het Pasen.
Tweede paasdag is een nationale feestdag in ons land en wordt officieel gezien als een zondag. Het is voor veel mensen een extra vrije dag. Veel grote winkels, woonboulevards en pretparken zijn wel gewoon open. Doordat de tweede paasdag de laatste jaren minder traditioneel is, wordt deze dag steeds commerciëler. Doordat de meeste mensen wel vrij zijn tijdens deze dag, is het vaak extra druk in de winkels en de parken die wel geopend zijn. De mensen willen er op uit en dat is te merken op deze locaties. Dit zijn dan ook vaak de drukte dagen van het jaar.
Met Pasen vieren we twee dagen langt dat Jezus uit de dood is opgestaan. Het herrijzen van Jezus duurde geen twee dagen lang. Toch vieren we het paasfeest traditie getrouw al jaren twee dagen. De Tweede paasdag werd al ingevoerd tijdens de Middeleeuwen. De rede van de invoer van een Tweede paasdag is eigenlijk heel leuk. Vroeger gingen de mensen op de Eerste paasdag (paaszondag) extra naar de kerk. Daardoor had eigenlijk niemand tijd om iets anders te doen. Daarom werd er besloten om de mensen een extra vrije dag te geven. Deze dag is dus al jaren een dag om extra van de vrije tijd te genieten.
Door de jaren heen zijn er een aantal tradities ontstaan rondom Pasen. Deze tradities kunnen per gezin verschillen, maar voor het grootste gedeelte zullen ze overeen komen met elkaar. Veel gezinnen beginnen de paasochtenden met een stevig paasontbijt. De tafel wordt gedekt en er wordt een heerlijk ontbijt klaar gemaakt. De familie schuift aan, daarna kan er op een volle maag, de dag gestart worden.
Er zijn elk jaar wel paasmarkten of tochten. In bijna elke plaats is er tijdens de paasdagen wel wat extra`s te beleven en te doen. Naast de markten zijn de paasvuren ook altijd een hele beleving. Tijdens Pasen worden er veel paasvuren gemaakt. Er wordt dan een grote stapel gemaakt, die s ’avonds aangestoken wordt.
Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.