Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Tweede paasdag valt niet elk jaar op dezelfde datum. Wel vindt deze dag altijd op een maandag plaats. Ondanks het feit dat het maandag is, wordt de tweede paasdag toch als een zondag gezien in Nederland. De Tweede paasdag krijgt daarom ook de naam paasmaandag.

Wanneer is het 2e Paasdag? ?

? Zie je een smiley staan bij 2e Paasdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

2e paasdag Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan
2e paasdag 2024 1 april 2024 maandag 14 ?
2e paasdag 2025 21 april 2025 maandag 17 273 dagen ?
2e paasdag 2026 6 april 2026 maandag 15 623 dagen ?
2e paasdag 2027 29 maart 2027 maandag 13 980 dagen ?
2e paasdag 2028 17 april 2028 maandag 16 1365 dagen ?
2e paasdag 2029 2 april 2029 maandag 14 1715 dagen ?
2e paasdag 2030 22 april 2030 maandag 17 2100 dagen ?

Lees ook: 1e Paasdag

Over 2e Paasdag (Tweede Paasdag)

De tweede paasdag is de tweede dag van het paasfeest. Het paasfeest is het belangrijkste feest van het christendom. Tijdens de paasdagen herdenken de christenen dat Jezus, drie dagen na zijn kruisiging, is opgestaan uit de dood. Daardoor laat Jezus de mensen weten dat niemand bang hoeft te zijn voor de dood, omdat het overwonnen kan worden. De vrijdag voor het paasfeest is het goede vrijdag. Dat is de dag dat het lijden van Jezus herdacht wordt.

2e paasdag

De data van Pasen

De datums van de paasdagen zijn elk jaar verschillend. Elk jaar wordt er opnieuw naar de stand van de maan gekeken en besloten wanneer de paasdagen plaatsvinden. Men zoekt uit wanneer de maan voor het eerst in de lente vol is. De zondag na deze eerste volle maan van de lente, is het Pasen.

Vrije dag op 2e Paasdag

Tweede paasdag is een nationale feestdag in ons land en daarmee is het officieel gezien een zondag. Het is voor veel mensen dus een extra vrije dag. Veel grote winkels, woonboulevards en pretparken zijn wel gewoon open. Doordat de tweede paasdag de laatste jaren minder traditioneel is, wordt deze dag steeds commerciëler. Doordat de meeste mensen wel vrij zijn tijdens deze dag, is het vaak extra druk in de winkels en de parken die wel geopend zijn. De mensen willen er op uit en dat is te merken op deze locaties. Dit zijn dan ook vaak de drukste dagen van het jaar.

Twee dagen

Met Pasen vieren we twee dagen lang dat Jezus uit de dood is opgestaan. Het herrijzen van Jezus duurde geen twee dagen lang. Toch vieren we het paasfeest traditie getrouw al jaren twee dagen. De Tweede paasdag werd al ingevoerd tijdens de Middeleeuwen. De reden van de invoer van een Tweede paasdag is eigenlijk heel leuk. Vroeger gingen de mensen op de Eerste paasdag (paaszondag) extra naar de kerk. Daardoor had eigenlijk niemand tijd om iets anders te doen en besloot men om de mensen een extra vrije dag te geven. Deze dag is dus al jaren een dag om extra van de vrije tijd te genieten.

Tradities op tweede Paasdag

Door de jaren heen zijn er een aantal tradities ontstaan rondom Pasen. Deze tradities kunnen per gezin verschillen, maar voor het grootste gedeelte komen ze met elkaar overeen. Veel gezinnen beginnen de paasochtenden met een stevig paasontbijt. De tafel wordt gedekt voor een heerlijk ontbijt. De familie schuift aan en start daarna, met een volle maag, de dag. 

Er zijn elk jaar wel paasmarkten of tochten. In bijna elke plaats is er tijdens de paasdagen wel wat extra`s te beleven en te doen. Naast de markten zijn de paasvuren ook altijd een hele beleving. Tijdens Pasen worden er veel paasvuren gemaakt. Er wordt dan een grote stapel gemaakt van takken, boomstammen en ander hout die ’s avonds aangestoken wordt.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.