Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49

Feestdagen in Nederland

Alle feestdagen in Nederland in één overzicht ?

feestdagen

Feestdagen 2024

Alle feestdagen 2024

Nieuwjaarsdag

Naar nieuwjaarsdag

1e Paasdag

Naar 1e Paasdag

2e paasdag

Naar 2e paasdag

Koningsdag

Naar koningsdag

Bevrijdingsdag

Naar bevrijdingsdag

Hemelvaartsdag

Naar Hemelvaartsdag

1e Pinksterdag

Naar 1e Pinksterdag

2e Pinksterdag

Naar 2e Pinksterdag

Pasen

Naar Pasen

Pinksteren

Naar Pinksteren

1e Kerstdag

Naar 1e Kerstdag

2e Kerstdag

Naar 2e Kerstdag

Goede Vrijdag

Naar Goede Vrijdag

Oud en Nieuw

Naar Oud en Nieuw

Religieuze feestdagen en vieringen

Naar Religieuze feestdagen en vieringen

Alle feestdagen 2024

Naar feestdagen 2024

Alle feestdagen 2025

Naar feestdagen 2025

Door het hele jaar door zijn er vele feestdagen, zowel officiële als onofficiële. Voor officiële feestdagen geldt dat kinderen meestal een dag (of meerdere dagen) vrij zijn op dergelijke dagen. Voor werknemers is dit niet altijd het geval en zal dit afhankelijk zijn van je CAO. Tijdens feestdagen kan er van alles gevierd worden. Van Pinksteren tot aan Kerstmis, ze behoren allen tot de officiële feestdagen van ons land. In het geval van de kerstdagen en oud & nieuw is er zelfs een hele vakantie omheen gebouwd. Maar er zijn ook bijzondere feestdagen in ons land die niet iedereen viert, bijvoorbeeld Sint Maarten of Valentijnsdag. Hieronder vertellen we je meer over de bijzondere feestdagen die in ons land gevierd worden. Je ontdekt ze allemaal op Jaarkalender.nl.

Wat zijn feestdagen?

Een feestdag is een dag waarop iets memorabels of bijzonders gevierd of herdacht wordt. Vaak gaat het hierbij om een gebeurtenis met een historische relevantie, zoals bijvoorbeeld bevrijdingsdag. Feestdagen zijn in twee categorieën in te delen. Ten eerste zijn er de feestdagen waarop iets gevierd wordt. Maar er zijn ook gedenkdagen, waarop een specifiek feit of gebeurtenis herdacht wordt. Tot de officiële feestdagen behoren alle dagen die bij wet zijn vastgelegd. Op dergelijke dagen hebben werknemers ook vaak vrij, alhoewel er uitzonderingen gelden. Daarnaast zijn er nog diverse onofficiële en speciale feestdagen. Hierop zijn mensen over het algemeen niet vrij, en de keuze is dan ook aan jou om ze te vieren of niet.

Officiele feestdagen Nederland

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland?

In Nederland hebben we een hoop officiële feestdagen die in de wet zijn vastgelegd. Hierdoor zijn dit dan ook geregeld dagen waarop vele mensen een vrije dag hebben. Op onze site ontdek je altijd wanneer deze feestdagen plaatsvinden. Alhoewel er feestdagen zijn die altijd op dezelfde datum plaatsvinden (de kerstdagen of oud & nieuw bijvoorbeeld), zijn er ook feestdagen die niet altijd op dezelfde datum plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld Pasen of Pinksteren. Daarom is het aan te raden onze site te checken, want hier vind je altijd info die 100% correct is en gebaseerd is op de officiële datums zoals ze vastgesteld zijn door de overheid. Zo hou je jouw agenda altijd op orde. Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste officiële feestdagen voor je op een rij.

Nieuwjaarsdag

De eerste officiële feestdag van het jaar vindt plaats op 1 januari: Nieuwjaarsdag. Nadat we de avond (en nacht) hiervoor het oude jaar vaarwel hebben gezegd, beginnen we vol goede moed aan het nieuwe jaar. Nieuwjaarsdag is voor iedereen verschillend. Velen van ons bezoeken op deze dag onze familieleden om hen de beste wensen te bieden. Maar er zijn ook vele jongeren die deze dag gebruiken om lekker uit te brakken na een lange avond vol feesten. Naast de gelukwensen zijn er ook vele mensen die hun jaar beginnen met goede voornemens. Heb jij nog goede voornemens voor dit jaar?

Pasen

Vele van de officiële feestdagen in Nederland hebben een Christelijk tintje. Zo ook de paasdagen. Tijdens deze dagen wordt de wederopstanding van Jezus Christus gevierd. De profeet van het Christelijke geloof kwam 3 dagen na zijn dood weer tot leven en heeft zijn graf verlaten. De paasdagen vinden 2 dagen na Goede Vrijdag plaats, de dag waarop Jezus is gestorven. De eerste paasdag is altijd op een zondag, waarna de tweede paasdag volgt. Deze dag wordt ook wel paasmaandag genoemd. Veel mensen zijn op deze dag vrij van hun werk of van school. Een traditie op deze dag is het zoeken van eieren die zogenaamd verstopt zouden zijn door de paashaas. Het kan hierbij gaan om echte eieren, die vervolgens beschilderd worden door de kinderen nadat ze gevonden zijn. Maar het kan ook gaan om eitjes van chocolade.

Feestdagen Pasen

Pinksteren

Vele van de officiële feestdagen in ons land hebben een Christelijke inslag. Alhoewel steeds meer mensen weinig tot niets hebben met religie, zien we desalniettemin dat een groot gedeelte van het volk toch veel waarde hecht aan deze feestdagen. Zo ook als het gaat om Pinksteren. Deze periode bestaat uit twee dagen: de eerste Pinksterdag en de tweede Pinksterdag. Op deze dag wordt het begin van de Christelijke kerk gevierd, waarbij de uitstorting van de Heilige Geest als startschot diende. Tijdens deze periode staat de rust centraal. De eerste dag valt op een zondag, terwijl de tweede Pinksterdag op een maandag valt. Op deze dag zijn vele mensen dan ook vrij. Tijdens deze periode vind ook Pinkpop plaats. Ook voor jongere mensen is er dus genoeg te doen.

Bevrijdingsdag

Er zijn ook officiële feestdagen die geen Christelijk karakter hebben. Bevrijdingsdag is hier een goed voorbeeld van. Deze dag vindt ieder jaar plaats op 5 mei en wordt vooraf gegaan door de Dodenherdenking op 4 mei. Tijdens deze dag vieren we dat Nederland officieel was bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog heeft veel levens gekost, waardoor we daarom altijd eerst de vele mensen herdenken die hun leven hebben gegeven zodat wij van onze vrijheid kunnen genieten. Bevrijdingsdag is een vrije dag voor velen. Ook wordt de bevrijding uitbundig gevierd middels diverse Bevrijdingsfeesten.

Kerst

Natuurlijk mag kerst niet ontbreken in dit lijstje. Wederom is dit een feest met een Christelijk karakter, alhoewel je de laatste jaren ziet dat dit steeds minder wordt. De kerstdagen staan in recente tijden vooral in het teken van lekker eten en samen zijn met de familie. Ondanks de koude temperaturen buiten staat deze periode vooral bekend om zijn warmte. Daarnaast is er een hele kerstvakantie om deze dagen (en oud & nieuw) heen gebouwd, waarin kinderen twee weken vakantie hebben. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voor kinderen ook een hele leuke periode is.

Lees ook: Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag

Feestdag Kerst

Wat zijn de speciale feestdagen in Nederland?

Naast de officiële feestdagen zijn er tevens een hoop onofficiële en speciale feestdagen in Nederland. Ondanks dat deze dagen niet in de wet zijn vastgelegd, zijn er alsnog een hoop mensen die deze feestdagen vieren. Soms gaat het hierbij om dagen met een Christelijk karakter, zoals bijvoorbeeld Drie Koningen of Sint Maarten. Andere keren kan het gaan om feestdagen die we uit andere culturen hebben overgenomen, zoals het Suikerfeest of Halloween. Op andere dagen eren we degenen om ons heen die ons lief zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Vaderdag, Moederdag of Dierendag.

Kalender nieuws

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.