Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Bevrijdingsdag is een jaarlijkse viering op 5 mei om de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting in 1945 te herdenken.

Wanneer is het Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag Datum Dag v/d week Weeknr. Dagen te gaan
Bevrijdingsdag 2024 5 mei 2024 zondag 18 20 dagen
Bevrijdingsdag 2025 5 mei 2025 maandag 19 385 dagen ?
Bevrijdingsdag 2026 5 mei 2026 dinsdag 19 750 dagen
Bevrijdingsdag 2027 5 mei 2027 woensdag 18 1115 dagen
Bevrijdingsdag 2028 5 mei 2028 vrijdag 18 1481 dagen
Bevrijdingsdag 2029 5 mei 2029 zaterdag 18 1846 dagen
Bevrijdingsdag 2030 5 mei 2030 zondag 18 2211 dagen ?

? Zie je een smiley staan? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

Bevrijdingsdag, een belangrijke feestdag

Er zijn maar weinig nationale feestdagen die zo belangrijk zijn als bevrijdingsdag. Vanzelfsprekend gaat veel aandacht uit naar feestelijke dagen zoals Kerst en oud en nieuw, maar bevrijdingsdag heeft een aparte status binnen onze feestdagenkalender. Bevrijdingsdag is een dag met extra maatschappelijke betekenis en voor velen een dubbele lading. Wij vieren de vrijheid, maar niet zonder stil te staan hoe belangrijk vrijheid is en welke prijs deze in het verleden heeft gekend.

Bevrijdingsdag vindt elk jaar plaats op 5 mei, daags na de dodenherdenking. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei, herdenken wij de slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen over de hele wereld. Op bevrijdingsdag vieren wij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en vrijheid in het algemeen. Met name de laatste jaren is de context van bevrijdingsdag steeds breder geworden.

Bevrijdingsdag

Tradities op bevrijdingsdag

Bij Bevrijdingsdag komen ook een aantal tradities kijken. De eerste traditie is dat alle huishoudens in Nederland hun vlag uit mogen hangen. De vlag hoeft niet half stok te hangen, maar het mag gewoon volledig gepresenteerd worden. We zijn ten slotte enorm trots op de vrijheid waar we toen zo hard voor hebben gestreden. Die trots uiten we door allemaal de vlag te laten zien. Een andere traditie is het aansteken van het bevrijdingsvuur. Elk jaar gebeurt het aansteken van dit vuur in Wageningen om 00.00 uur. Daarna wordt het voor door heel het land verspreid doormiddel van een estafette groep. Als de fakkel aankomt in jouw provincie dan mag officieel het festival van start gaan. Ook zullen er op Bevrijdingsdag een aantal vrijmarkten te bezoeken zijn.

Een feestdag

Bevrijdingsdag is vanaf 1946 het leven in geroepen. Het is een officiële en nationale feestdag in ons land. Op deze feestdag zijn werkgevers niet verplicht om hun werknemers een vrije dag aan te bieden. De werkgevers mogen dit zelf bepalen. Eén keer in de 5 jaar is Bevrijdingsdag wel een verplichte (en betaalde) vrije dag. Deze verplichte vrije dagen vinden plaats in de lustrumjaren.

Bevrijdingsdag is een historische dag

5 mei 1945 geldt als een historische dag voor Nederland. Op 4 mei 1945 gaven de Duitse troepen in ons land zich over. Een dag later, op 5 mei 1945 werd in het bijzijn van prins Bernhard de capitulatie definitief. 5 mei 1945 geldt als de dag waarop Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Deze dag wordt jaarlijks herdacht. De combinatie met dodenherdenking de dag ervoor, maakt van 4 en 5 mei belangrijke dagen. Dagen die in het teken staan van herdenken, rouwen, maar ook vieren. Op 5 mei viert men de vrijheid en staan wij stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De bevrijding

Na 5 jaar werd Nederland eindelijk bevrijd door de Amerikanen. Maar de bevrijding was niet zomaar gebeurd. De eerste poging om Nederland de vrijheid terug te geven begon in september 1944. Er werd een gedeelte van Noord- Brabant, Limburg en van Gelderland bevrijd. Begin februari gaat de tweede aanval van de geallieerden van start. Een maand later staan de geallieerden voor de Rijn. Het Noorden van Nederland werd pas in de lente van 1945 bevrijd. Op 5 mei was heel Nederland bevrijd van de nazi`s. Daarom vieren we op deze datum bevrijdingsdag.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in mei 1940, werd Nederland aangevallen door de Duitsers. Ondanks het feit dat Nederland zichzelf neutraal had verklaard tijdens de oorlog, bezette de Duitsers ons land toch. Nederland raakte toen haar vrijheid kwijt. Het was een einde van de neutraliteit en daarbij het einde van de vrijheid. Gelijk vanaf de bezetting voerde de nazi`s een rassenpolitiek in. Nederland ging nauwelijks in verzet met de nazi`s. Dit gebeurde niet omdat Duitsland een veel sterker en groter leger had dan de Nederlanders. Daarom hoopte Nederland dat ze snel geholpen zouden worden door andere landen zoals Frankrijk en Engeland.

Bevrijdingsdag WW2

Hotel de Wereld in Wageningen, een inmiddels legendarische plek

Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd formeel bezegeld in Hotel de Wereld in Wageningen. Sinds die tijd is Hotel de Wereld uitgegroeid tot een legendarische plek. Een plek waar overlevers van de oorlog, nabestaanden en veteranen graag naartoe trekken om hun respect te betuigen. Ook voor veel buitenlanders is een bezoek aan Hotel de Wereld min of meer verplichte kost wanneer zij in Nederland zijn. Veel Canadezen en Amerikanen komen hier naartoe.

Steeds meer in het teken van vrijheid, democratie en mensenrechten

Bevrijdingsdag geldt nog steeds als de dag waarop de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Dat zal altijd zo blijven. In de loop der jaren heeft deze dag echter een bredere context gekregen. De Tweede Wereldoorlog staat nog steeds centraal, maar bevrijdingsdag heeft een steeds algemener karakter gekregen. Voor veel mensen draait deze dag nu om het vieren van vrijheid in bredere zin van het woord. Er is veel aandacht voor mensenrechten, internationale oorlogen en de vrijheid die wij in onze democratie ervaren.

Hoewel er mensen zijn die pleiten voor het vasthouden aan het originele karakter van bevrijdingsdag, menen anderen dat de modernere variant belangrijk is om jongere generaties te blijven raken. 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er steeds minder mensen over die de gruwelen van de oorlog hebben meegemaakt. Aandacht voor oorlog, mensenrechten en andere vrijheidskwesties in het algemeen kan ervoor zorgen dat ook jongere mensen het belang van deze dag blijven erkennen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.