Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Bevrijdingsdag 2021

In mei is het weer zover, de dag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland van 1945 vieren. We staan niet alleen stil bij de bevrijding maar Bevrijdingsdag staat ook in het teken van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Bevrijdingsdag 2025

Zoals veel feestdagen en evenementen hebben heeft Bevrijdingsdag ook een thema. Het thema voor dit jaar is “opmaat naar 80 jaar vrijheid”. Dit thema is bedacht omdat het thema in 2020 “75 jaar vrijheid was”.

Is Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag?

Het kan voorkomen dat je moet werken tijdens feestdagen. In Nederland zijn er dan ook 2 officiële feestdagen, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Op Bevrijdingsdag vieren we zoals we ook al eerder beschreven hebben, de bevrijding die plaatsvond op 5 mei 1945. Deze bevrijding was dan ook het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maar is het Bevrijdingsdag een verplichte feestdag? Bij de meeste bedrijven hanteren Koningsdag gewoon als vrije dag waarbij medewerkers wel gewoon worden doorbetaald. Voor Bevrijdingsdag is dat wel iets anders. De overheid heeft 5 mei namelijk aangewezen als nationale feestdag, maar hebben het aan de Cao-partijen overgelaten als de werkgever zijn werknemers doorbetaald krijgt op deze vrije dag. Daarom kan je het beste je CAO lezen om te kijken als jij recht hebt op een betaalde vrije dag.

Bevrijdingsdag 2020

2020 was een belangrijke dag in de geschiedenis van Nederland. In 2020 herdachten we net zoals elk ander jaar de bevrijding van Nederland. Dat jaar was het 75 jaar geleden dat de bevrijding plaatsvond. De bevrijding betekende niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland maar ook het herstel van onze vrije en open democratische rechtstaat. Maar ook de rechten en vrijheden die wij als Nederlanders krijgen is niet vanzelf sprekend. Voor ons is het misschien wel hartstikke normaal, maar in andere landen is dat heel anders. Daarom heeft iedereen in Nederland ook een verantwoordelijkheid voor het behouden en versterken van onze rechten en vrijheden.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.