Vandaag: zaterdag 24 september 2022, Week 38

Drie koningen valt elk jaar op 6 januari. Hieronder vind je een volledig overzicht van Drie Koningen:

Wanneer is het Drie Koningen? 🤴🤴🤴

Drie koningen Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Drie koningen 2023 6 januari 2023 vrijdag 1 104 dagen
Drie koningen 2024 6 januari 2024 zaterdag 1 469 dagen
Drie koningen 2025 6 januari 2025 maandag 2 835 dagen
Drie koningen 2026 6 januari 2026 dinsdag 2 1200 dagen
Drie koningen 2027 6 januari 2027 woensdag 1 1565 dagen
Drie koningen 2028 6 januari 2028 donderdag 1 1930 dagen
Drie koningen 2029 6 januari 2029 zaterdag 1 2296 dagen
Drie koningen 2030 6 januari 2030 zondag 1 2661 dagen

Drie Koningen is geen officiële feestdag

Drie koningen, drie koningen, geef mij een nieuwe hoed. Misschien heb je als kind wel eens deelgenomen aan deze feestdag. Echter is dit geen officiële feestdag, dus het is goed mogelijk dat je hier nog nooit aan hebt deelgenomen. Alhoewel er een hoop Christelijke feestdagen zijn die volgens de wet feestdagen zijn, behoort Drie Koningen hier niet toe. Je hebt dan ook geen dag vrij op deze dag, die ieder jaar op 6 januari plaatsvindt. Hieronder kun je meer lezen over wat deze onofficiële feestdag nu eigenlijk precies inhoudt en hoe we deze dag vieren.

Drie Koningen

Wat houdt Drie Koningen precies in?

Deze onofficiële feestdag staat bekend onder meerdere namen, alhoewel wij eigenlijk alleen Drie Koningen in gebruiken. Echter zou je deze dag ook Epifanie of Openbaring van de Heer kunnen noemen. Als je wel eens het kerstverhaal hebt gehoord, weet je dat er drie wijzen waren die een opvallende ster zagen en deze besloten te volgen. De drie wijzen (Caspar, Balthasar en Melchior) kwamen hierop volgend uit in Bethlehem, waar ze Jezus Christus ontdekten. Het waren deze drie wijzen die aan de wereld bekend maakten dat de profeet was geboren. Dit is dan ook feit dat gevierd wordt op deze dag.

Waarom heet deze feestdag niet Drie Wijzen? Dit komt door een interpretatie van een tekst geschreven door Matteüs, waarna de wijzen in koningen veranderd werden. Vroeger was dit een dag waarop traditioneel een hoop kinderen gedoopt werden. Tegenwoordig vieren zowel katholieken als protestanten deze dag. In vele landen in Europa is dit een vrije dag, maar in Nederland is dit niet het geval. Wel zien we nog geregeld dat mensen op de zondag voor 6 januari deze dag vieren.

Hoe vieren we Drie Koningen?

Alhoewel er nog gelovigen zijn die deze dag op de zondag voor 6 januari in de kerk vieren, is er een andere traditie die in ons land bekend is geworden. We hebben het over het drie koningen zingen. Hierbij lopen kinderen in de avond in groepen van drie verkleed over straat en bellen zij bij mensen aan. Wanneer de deur open gaat, wordt het drie koningen lied gezongen. Misschien ken je dit lied nog wel van vroeger:

Drie koooningen, drie koooningen,
geef mij nen nieuwen (h)oed.
Mijnen ouwen is verslee-eeten,
mijn moeder mag ’t nie wee-eeten.
Mijn vader heeft het geld,
op de toonbank neergeteld.

Wie weet maakt dit wel nostalgische gevoelens bij je los. Na het zingen van dit lied, werd je beloond met snoepgoed. Vroeger werd je als kind ook nog wel eens beloond met een zakcentje hier en daar, maar die tijden lijken voorbij. Soms dragen kinderen een kroon, andere keren verkleden zij zich en lopen rond met lampionnen in de hand. Daarnaast trekken er in sommige grote steden speciale stoeten door de stad. Vooral in de zuidelijke provincies is dit nog het geval. Daarnaast is het de norm om de kerstboom tot 6 januari, deze feestdag dus, te laten staan. Wil je op de hoogte blijven van alle speciale dagen van het hele jaar, dan ben je bij Jaarkalender aan het juiste adres.

Ook interessant om te lezen: