Vandaag: zaterdag 4 februari 2023, Week 5
` `
` `

Moslims houden ieder jaar een vastenmaand, genaamd de ramadan. Tijdens deze vastenmaand wordt er niet gedronken, gegeten, gerookt of gevreeën tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoewel de gehele dag niet eten of drinken best een opgave is, blijkt de ramadan voor veel moslims een feestelijke maand te zijn. Het is dan ook gebruikelijk om tijdens de ramadan veel op bezoek te gaan bij kennissen en familie. Wanneer de ramadan ten einde is wordt het vasten officieel verbroken op het Suikerfeest, ook wel de ‘Eid al-Fitr’ (Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr)  genoemd.

Wanneer is het Suikerfeest?

Suikerfeest Dag (start) Datum (start) Dag (eind) Datum (eind) Week nr. (start) Dagen te gaan
Suikerfeest 2021 woensdag 13 mei 2021 vrijdag 15 mei 2021 19
Suikerfeest 2022 maandag 2 mei 2022 woensdag 4 mei 2022 18
Suikerfeest 2023 vrijdag 21 april 2023 zondag 23 april 2023 16 76 dagen
Suikerfeest 2024 dinsdag 9 april 2024 donderdag 11 april 2024 15 430 dagen
Suikerfeest 2025 zondag 30 maart 2025 dinsdag 1 april 2025 13 785 dagen
Suikerfeest 2026 donderdag 19 maart 2026 zaterdag 21 maart 2026 12 1139 dagen
Suikerfeest 2027 dinsdag 9 maart 2027 donderdag 11 maart 2027 10 1494 dagen
Suikerfeest 2028 zaterdag 26 februari 2028 maandag 28 februari 2028 8 1848 dagen
Suikerfeest 2029 woensdag 14 februari 2029 vrijdag 16 februari 2029 7 2202 dagen
Suikerfeest 2030 maandag 4 februari 2030 woensdag 6 februari 2030 6 2557 dagen

Anderen lezen ook:

Omdat de maand ramadan wordt bepaalt op basis van de maankalender, verschilt de datum van ramadan ieder jaar. Omdat het Suikerfeest het einde van de ramadan markeert, valt ook het Suikerfeest ieder jaar op een andere datum. Zo viel het Suikerfeest in 2022 op maandag 2 mei. In 2023 zal het Suikerfeest starten op vrijdag 21 april.

Suikerfeest snoepgoed

Verloop van het Suikerfeest

De feestdag start voor alle moslims (man, vrouw en kind) met een speciaal gebed in de moskee. Gebruikelijk is dat moslims de verplichte aalmoes (de ‘zakat’) voldoen voor dit gebed. Deze aalmoes is ongeveer ter hoogte van een maaltijd. Na afloop van het gebed gaan moslims bij familie en kennissen op bezoek. Vaak brengen dan cadeautjes mee, met name voor kinderen. In sommige culturen versieren vrouwen hun handen met henna. Ter gelegenheid van de speciale feestdag(en) wordt het huis vaak extra netjes gemaakt.

Ter gelegenheid van het Suikerfeest worden er allemaal feestelijke gerechten bereid. Kenmerkend voor het Suikerfeest zijn de zoete lekkernijen, zoals speciaal gebak en koekjes. De meest bekende variant van dit gebak is de Turkse baklava. Waarschijnlijk dankt Eid al-Fitr de Nederlandse term ‘Suikerfeest’ aan de aanwezigheid van deze zoete lekkernijen.

Na het nuttigen van de uitgebreide, feestelijke maaltijd, gaan moslims vaak naar een ontmoetingsplaats. Dit kan in de moskee of in een zaal zijn. In warme landen is dit soms ook een stuk open terrein of veld. Op deze speciale ontmoetingsplaats wordt vervolgens een preek gehouden door een imam. Een imam is een islamitisch geestelijk leider van moslims. Na de preek van de imam is de ramadan echt officieel afgesloten. Volgens de Koran heeft de profeet Mohammed bevolen om voor ieder aanwezig te zijn op dit moment. Daarom zijn bij deze plechtigheid ook vrouwen en kinderen aanwezig. Na de preek van de imam omhelzen mensen elkaar, wensen ze elkaar een gezegend Suikerfeest en wordt eventuele vergiffenis uitgesproken voor fouten die zijn begaan dat afgelopen jaar.

Zakat

Het zakat (Arabisch: زكاة) is ook één van de vijf zuilen van de islam (zie ramadan). Het woord zakat staat voor ‘reiniging’ en heeft als doel een rechtvaardige verdeling van goederen. Daarom staat zowel tijdens als na de ramadan (bij het Suikerfeest) het geven van kleding, voedsel en geld aan minder bedeelden centraal. In sommige islamitische landen is het gebruikelijk om het hele jaar door ‘armenbelasting’ te betalen. Betaling van de zakat ‘reinigt’ het overige bezit van moslims. Ook kan de zakat worden gezien als boetedoening voor zonden.

Geschiedenis van het Suikerfeest

De eerste keer dat het Suikerfeest wordt genoemd in de geschiedenis van de islam, is het jaar 610. In dit jaar verscheen volgens de Koran de aartsengel Djibril in een visioen aan profeet Mohammed. (De aartsengel Djibril wordt binnen het christendom aarstengel Gabriël genoemd.) Tijdens dit visioen verklaarde de aartengel Djibril dat hij een boodschapper was van Allah. Volgens de overleveringen was profeet Mohammed zeer sceptisch over dit visioen in het begin. Na aanhoudende visioenen van de aartsengel Djibril begon Mohammed te geloven in de boodschap die hem was gegeven. Volgens de Koran werd tijdens deze visioenen de basis van de Koran en de fundamenten (de zuilen) van de Islam gelegd. De profeet Mohammed besloot na deze visioenen en verkregen wijsheid uit dankbaarheid de vastenmaand ramadan in te stellen. Tijdens deze maand is het de bedoeling dat deze eerste openbaring wordt herdacht, er wordt gevast en bijgedragen aan goede doelen. Het afsluiten van deze periode moest worden gedaan door middel van een feest, vandaag de dag beter bekend als het Suikerfeest.

Hoewel in 610 het Suikerfeest voor het eerst werd genoemd, duurde het maar liefst twaalf jaar voordat het voor het eerst werd gevierd. Dit kwam doordat volgens de overleveringen de profeet Mohammed weliswaar op de hoogte was van zijn intentie, maar hier nog geen invulling aan had gegeven. Volgens de Koran vluchtte profeet Mohammed in het jaar 622 van Mekka naar Medina. Daar werd volgens de overleveringen voor de eerste keer ‘Eid al-Fitr’, ofwel het Suikerfeest gevierd. In de overleveringen van Anas ibn Malik, een bekende metgezel van de profeet Mohammed, staat geschreven dat de profeet Mohammed deze feestdagen initieerde in Medina. Toen de profeet Mohammed aankwam in Medina, zag hij dat het volk daar maar liefst twee dagen uitbundig feest vierden. Toen hij de mensen vroeg naar de gelegenheid van hun festiviteiten, verklaarden zij dit te doen voor plezier en ontspanning. De profeet Mohammed besloot hierop twee feestdagen te initiëren die nog beter zouden zijn dan die van de inwoners van Medina. Deze nieuwe feestdagen werden de ‘Eid al-Fitr’ en de ‘Eid-al Adha’ genoemd. Beide dagen staan in teken van het uitdrukken van dankbaarheid naar Allah en het helpen van minderbedeelden.

Suikerfeest in Nederland

Het Suikerfeest is in Nederland geen officiële feestdag. Dit houdt in dat mensen geen recht hebben op een wettelijke vrije dag van school of werk tijdens het Suikerfeest. De vraag of het Suikerfeest een nationale feestdag moet worden komt jaarlijks terug in politiek debat. In de praktijk krijgen moslims na overleg vaak wel vrij om dit islamitische feest te vieren. In 2020 valt het Suikerfeest waarschijnlijk op zaterdag 23 mei, dus hoeft er voor veel mensen geen vrij te worden gevraagd van school of werk.

Hoewel het Suikerfeest geen officiële feestdag is in Nederland wordt er over het algemeen wel veel aandacht aan besteed. Denk hierbij aan speciale assortimenten en acties bij supermarkten en winkels. Ook wordt er in het nieuws en op televisieprogramma’s rondom ramadan en het Suikerfeest aandacht besteed aan het onderwerp.

` `
` `
` `