Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

De ramadan (arabisch: ramadhan, رمضان) is een vastenperiode van moslims. Tijdens ramadan vasten moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit houdt in dat zij in die periode niet eten en drinken. Wanneer de maand ramadan ten einde is, begint het Suikerfeest. De periode van ramadan wordt bepaald aan de hand van een maankalender. Hierdoor begint ramadan elk jaar op een andere datum.

رمضان/ ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam is dit de heilige maand van inkeer, waarin tussen fajr en maghrib door de vele gelovigen gevast wordt. Overigens is een speciale nacht in deze maand is Laylat al-Qadr.

Wanneer vieren we ramadan?

Ramadan Dag Start Ramadan Eind Ramadan Weeknummer Dagen te gaan
Ramadan 2024 Zondag 10 maart 2024 9 april 2024 10
Ramadan 2025 Vrijdag 28 februari 2025 29 maart 2025 9 285 dagen
Ramadan 2026 Dinsdag 17 februari 2026 18 maart 2026 8 639 dagen
Ramadan 2027 Zondag 7 februari 2027 8 maart 2027 5 994 dagen
Ramadan 2028 Donderdag 27 januari 2028 25 februari 2028 4 1348 dagen
Ramadan 2029 Maandag 15 januari 2029 13 februari 2029 3 1702 dagen
Ramadan 2030 Zaterdag 5 januari 2030 3 februari 2030 1 2057 dagen

Meer informatie over ramadan:

Veel gestelde vragen over ramadan

Wat zijn de regels van de ramadan?

Tijdens de ramadan is iedereen van zonsopgang tot zonsondergang verplicht om te vasten volgens de Koran (het heilige boek van de moslims). Dit betekent dat zij zich tijdens deze periode onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap als regels van de ramadan. Vasten is verplicht voor alle moslims die de pubertijd bereikt hebben en in goede gezondheid zijn. Vrouwen die menstrueren of postnatale bloedingen hebben, mogen niet vasten. Vasten is bovendien niet verplicht voor reizigers, zwangere vrouwen, ouderen en zieken die denken dat vasten schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Wanneer is ramadan 2024?

De ramadan begint officieel bij zonsondergang op zondag 10 maart 2024. Het vasten begint de ochtend daarna: op maandag 11 maart 2024. De ramadan eindigt dit jaar waarschijnlijk op dinsdagavond 9 april. De dag daarna, woensdag 10 april 2024 dus, is het Eid al-Fitr. Ook wel het Suikerfeest of Ramadanfeest genoemd. Eid al-Fitr duurt officieel drie dagen.

Hoe laat begint ramadan 2024?

Officieel begint ramadan bij zonsondergang. Dat is 2024 op zondag 10 maart rond 18:35 uur. Het vasten begint de volgende ochtend bij zonsopgang op maandag 11 maart 2024. Op dinsdagavond 9 april 2024 eindigt de ramadan als de zon ondergaat. De dag erna, woensdag 10 april, is het Eid al-Fitr. In Nederland en België beter bekend als Suikerfeest. Tijdens Eid al-Fitr vieren we het einde van de vastenmaand. Dit feest duurt officieel drie dagen. Scholen en werkgevers in Nederland hanteren vaak één vrije dag voor het Suikerfeest.

Wanneer stopt ramadan 2024?

De ramadan van 2024 stopt als de zon ondergaat op dinsdagavond 9 april. Dat is rond 20:25 uur. Moslims hebben dan een maand lang gevast van zonsopgang tot zonsondergang. Dit houdt in dat zij zich tijdens die periode onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap. Met Eid al-Fitr vieren we het einde van de vastenmaand. Dit wordt ook wel het Suikerfeest of Ramadanfeest genoemd.

Wat is de ramadan?

Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten leert mensen discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Ook geeft het moslims een groot gevoel van saamhorigheid en tonen zij zo verbondenheid met arme en hongerige mensen. Vasten tijdens ramadan zorgt voor zuivering van de ziel en, meest belangrijk, respect voor Allah en voor alles wat hij gegeven heeft.

Wat vier je tijdens de ramadan?

Naast het praktiseren van vasten is het ook mogelijk om vrijwillig extra gebeden gedurende de nacht uit te voeren. In deze maand nemen moslims de tijd voor meer gebeden. Ramadan staat niet alleen bekend als een periode van zelfreflectie, maar ook als een maand waarin extra nadruk wordt gelegd op verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

Hoe laat mag je eten tijdens de ramadan?

Hoe laat je mag eten tijdens de ramadan, ligt aan het tijdstip wanneer de zon ondergaat. Moslims vasten tijdens ramadan namelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het tijdstip waarop men mag eten en drinken, verschilt dus per dag. De Iftar is de eerste maaltijd die moslims nuttigen na zonsondergang. Vaak komt de hele familie samen om te eten en drinken met elkaar. De maaltijd begint met het eten van een dadel om zo het vasten te onderbreken. Voor zonsopgang wordt er nogmaals gegeten. Dit ‘ontbijt’ wordt Sahur genoemd.

Wat mag allemaal niet bij Ramadan?

De Ramadan, de negende maand van de Islamitische kalender, kenmerkt zich doordat moslims gedurende deze periode van zonsopkomst tot zonsondergang onthouding betrachten van eten, drinken, roken en seksuele activiteiten. Als de zon onder is, mag het wel. Tevens zijn roddelen, liegen en vloeken verboden tijdens het vasten.

Wat als je seks hebt tijdens Ramadan?

Ggedurende deze periode van zonsopkomst tot zonsondergang moet men zich onthouden van seksuele activiteiten. Als de zon onder is, mag het wel. Het draait om medeleven, liefdadigheid maar vooral ook om discipline. 

De viering van ramadan

De Islam bestaat uit vijf verplichte zuilen. De ramadan is hier één van. Deze heilige maand voor moslims is de negende maand uit de islamitische jaarkalender. Omdat de islamitische kalender een maankalender is, duurt een maand volgens de islamitische kalender een paar dagen korter dan een maand volgens de gebruikelijke zonnekalender. Per jaar scheelt dit ongeveer elf dagen. Hierdoor kan de ramadan om de zoveel jaren in de winter, lente, zomer of herfst vallen.

Ramadan - mensen bidden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de vastenmaand niet voor alle moslims verplicht. Kinderen (vaak tot 12 jaar), mensen met gezondheidsrisico’s en zwangere vrouwen hoeven niet aan de ramadan mee te doen. Dit geldt ook voor moslims die reizen. Deze dag kan eventueel op een later moment worden ingehaald.

Waardering en saamhorigheid

Tijdens de heilige maand onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van al het eten, drinken, seksuele contacten en roken. In sommige vormen van de Islam luistert men ook niet naar muziek. Het doel van deze geheelonthouding is om te beseffen wat een zegeningen iemand in het leven kent. Denk hierbij aan waarden als meeleven met je medemens, dankbaarheid en waardering voor bezittingen, eten, drinken en sociale contacten. Tijdens de ramadan staat dan ook het geven van spullen en geld aan minder bedeelden centraal: deze aalmoes heet ‘zakat’ genoemd.

Daarnaast draait ramadan om het (bij)leren van discipline, zelfbeheersing en uithoudingsvermogen. In deze periode brengen moslims veel tijd door met familie en vrienden, wat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Doordat moslims wereldwijd vasten, zorgt het ook voor een gevoel van saamhorigheid tussen moslims over de gehele wereld.

Ramadan mubarak en ramadam kareem

Tijdens de Ramadan wensen mensen elkaar een fijne ramadan. En dit doen ze door ‘ramadan mubarak’ zeggen. Een andere vorm hiervan is ‘ramadan kareem’. De betekenis daarvan is ‘een gezegende ramadan gewenst’. Je kunt deze uitspraken vergeleken met het zeggen van ‘een fijne kerst’. Wil je iemand aan het eind van de Ramadan een fijn Suikerfeest wensen? Dan zeg je ‘eid mubarak’. Dit betekend een ‘gezegend feest’.

Iftar

Na zonsondergang wordt het vasten verbroken met een gebed, een glas water en een speciale maaltijd. Deze maaltijd heet iftar. De iftar-maaltijd is vaak zeer uitgebreid. Eigenlijk is iftar een verzameling van een hoop gerechten met speciale recepten voor de hele familie. Per cultuur zijn er een aantal vaste gerechten (met soms bijzondere recepten) die aanwezig horen te zijn in deze maaltijd. Denk hierbij aan dadels, bepaalde soepen als harira of bepaalde soorten gebak of koekjes. Doordat de zon bijvoorbeeld in de zomer laat ondergaat, wordt er soms tot diep in de nacht gegeten.

Eten tijdens Ramadan

Sahūr / sahoor

Sahūr, suhur of sahoor is de maaltijd die molslims ’s ochtendsvroeg eten voordat de zon opkomt. Deze maaltijd wordt ook wel de pre-vastenmaaltijd genoemd. De maaltijd wordt gegeten voor het ochtendgebed. Deze maaltijd is in tegenstelling tot iftar meer gericht op voedzaamheid. Het is immers belangrijk dat iemand de gehele dag zonder eten en drinken kan. De maaltijd van sahūr is daarom vaak zoutarm, vezelrijk en gezond. Ook worden er geen sterke specerijen als knoflook, ui en hete pepers gebruikt bij het bereiden van deze maaltijd. Wanneer sahūr is gegeten en men heeft gebeden, gaat men slapen tot de ochtend, waarop het vasten weer begint.

Geschiedenis van ramadan

Volgens de Koran is de ramadan ingesteld door de profeet Mohammed. De ramadan werd voor het eerst genoemd tijdens de ‘Waardevolle Nacht’, ook wel bekend als de ‘Laylat-a-Qadr’. Tijdens deze speciale nacht kreeg volgens de Koran de profeet Mohammed de eerste Soera van de Koran van een engel. Uit dankbaarheid besloot profeet Mohammed die nacht om een jaarlijkse vastenmaand in te stellen, de ramadan. Volgens veel moslims is de ramadan ook ingesteld uit dankbaarheid voor de goede afloop bij de Slag bij Badr op 17 maart 624. Mohammed leefde destijds in de woestijn met een leger van ongeveer 300 man. Toen zij werden aangevallen door een leger van maar liefst duizend man, wisten zij die te verslaan. Volgens de overleveringen was dit mede te danken aan het engelenleger dat profeet Mohammed en zijn volgelingen bijstond.

Gebruiken tijdens ramadan

Tijdens de ramadan heerst onder moslims een gevoel van saamhorigheid wereldwijd. Moslims wensen elkaar dan ook succes met een speciale begroeting. Deze begroeting heet ‘ramadan moebarak’ of ‘ramadan mabroek’, wat een ‘gezegende ramadan betekent’. Een tevens bekende uiting tijdens ramadan is de kreet ‘ramadan kareem’. Wat vaak op afbeeldingen staat die moslims elkaar sturen via bijvoorbeeld sociale media. ‘Ramadan kareem’ staat net als ‘ramadan’ moebarak’ voor een ‘gezegende ramadan’.

Doordat de ramadan een zeer belangrijke maand is voor moslims is het gebruikelijk om kennissen of familie vaak te bezoeken tijdens iftar, ofwel het avondeten na het vasten.

Ramadan tijden

Het begin van de vastenmaand wordt bepaalt door de stand van de maan. Wanneer de maan wordt gezien op de vooravond van de eerste dag van de maand, is de ramadan officieel begonnen. In de praktijk kunnen hier de meningen nog weleens over verschillen. Zo komt het wel eens voor dat men op verschillende plekken in de wereld op een andere datum aan de ramadan begint. Wereldwijd is wel vastgelegd dat de vastenmaand officieel start wanneer de maan visueel kan worden waargenomen.

Dagindeling vastenmaand

Als uitgangspunt wereldwijd houden veel culturen zich aan de startdatum waaraan Saoedi-Arabië zich houdt. Dit is omdat Mekka in Saoedi-Arabië ligt. Mekka is de meest belangrijke stad voor Moslims, waarvan een pelgrimstocht naar Mekka ook één van de zuilen is van de Islam.

De dagindeling tijdens de ramadan is afhankelijk van de zonnestand. Omdat de zon wereldwijd op verschillende tijden op- en ondergaat, verschillen deze tijden per regio. Vaak wordt er voor de aanvang van de ramadan een speciale ramadankalender verspreid vanuit moskeeën en kiosken waarop de tijden tot op de minuut nauwkeurig beschreven staan.

Het einde van de ramadan? Eid al-Fitr?

Wanneer de ramadan eindigt, is het Suikerfeest. Maar niet alle moslims noemen het feest graag zo. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) hebben suiker of zoetigheden namelijk maar weinig te maken met deze feestdag. In de Volkskrant laat de voorzitter van het CMO dan ook weten: “Het is een religieuze dag waarop moslims stilstaan bij het vasten. Het gaat om zelfevaluatie. De zoetigheden spelen maar een kleine rol.” Sommige moslims willen liever de officiële Arabische term Eid al-Fitr gebruiken. Dit betekent het verbreken van het vasten. En dat dekt de lading natuurlijk veel beter.

Ramadanfeest dekt de lading ook

Het CMO wil graag dat de term Eid al-Fitr bij formele gelegenheden en in documenten wordt gehanteerd en dringt hier dan ook op aan bij de Nederlandse overheid. Ook Ramadanfeest en de afkorting Fitr zouden een goed alternatief zijn voor Suikerfeest. Of we de naam Suikerfeest in Nederland snel vervangen, is maar de vraag. Op Jaarkalender.nl gebruiken we voortaan daarom beide termen! 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.