Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Tweede kerstdag is de tweede dag van het christelijke kerstfeest. Het kerstfeest, ook wel bekend als kerstmis, is een tweedaagse christelijke viering. Tijdens deze dagen vieren de christenen de geboorte van Jezus Christus. Tweede kerstdag valt altijd op 26 december en is de opvolgende feestdag van eerste kerstdag. Waar op eerste kerstdag men veelal kerst viert met familie, staat tweede kerstdag voor veel mensen in het teken van schoonfamilie, gourmetten en meubelboulevards.

Hoeveel dagen tot de tweede kerstdag (kerst)? ?

Tweede kerstdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Tweede kerstdag 2024 26 december 2024 donderdag 52 255 dagen
Tweede kerstdag 2025 26 december 2025 vrijdag 52 620 dagen
Tweede kerstdag 2026 26 december 2026 zaterdag 52 985 dagen
Tweede kerstdag 2027 26 december 2027 zondag 51 1350 dagen
Tweede kerstdag 2028 26 december 2028 dinsdag 52 1716 dagen
Tweede kerstdag 2029 26 december 2028 dinsdag 52 1716 dagen
Tweede kerstdag 2030 26 december 2030 donderdag 52 2446 dagen

Boxing day

In onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk staat tweede kerstdag ook wel bekend als ‘boxing day’. Van oorsprong duidde boxing day op het openen van de kerstkist bij de kerk. In deze kerstkist of -box kon deed men dan een cadeautje voor arme mensen. Tegenwoordig staat boxing day echter bekend om de sportuitzendingen. Met name sporten als voetbal en paardenraces staan hierin centraal.

De Zondagswet

Wat veel mensen niet weten is dat veel landen maar slechts één dag kerst vieren! De Zondagswet is van origine een wet waarin de zondagsrust geregeld wordt, maar ook een wet waar we al onze tweede feestdagen aan te denken hebben. Hij werd in 1815 voor het eerst ingesteld. Sindsdien gelden in heel Nederland dezelfde regels rondom feestdagen op zondag. Hierdoor hebben we maar liefst twee eeuwen later nog steeds een Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Ook in België, Oostenrijk, Duitsland en Italië viert men een Tweede Kerstdag. In de Verenigde Staten viert men Kerst maar op twee momenten; kerstavond en Eerste Kerstdag.

Tweede kerstdag

Gourmetten met de schoonfamilie

Waar veel mensen Eerste Kerstdag doorbrengen met hun ouders, broers en zussen, staat Tweede Kerstdag vaak in teken van de schoonfamilie en gourmetten. Gourmetten of racletten is een gebruik dat is over komen waaien uit Azië. Je zit met de gehele familie rondom een tafel, waar een bepaalde grill of bakplaat op staat. Onder deze grill of bakplaat liggen kleine pannetjes, waarin iedereen zijn eigen gerechten kan samenstellen. Boven op de grill leggen we vaak kleine stukjes vlees of vis. In de pannetjes bereiden we kleine bijgerechtjes met groenten. Op tafel staan overal kleine bakjes, schaaltjes en bordjes met kleine stukjes vlees, vis, vegetarische opties, groente en stokbrood met kruidenboter of andere smeerseltjes en sausjes. Naast het gourmetten is ook fonduen steeds meer in trek als optie voor het kerstdiner op Tweede Kerstdag.

Winkels open op Tweede Kerstdag

Waar vroeger alle winkels pertinent gesloten waren tijdens Eerste en Tweede Kerstdag, zijn er nu steeds vaker een aantal winkels open tijdens Tweede Kerstdag. Naast de reguliere winkels zijn ook vaak auto- en meubelboulevards geopend op Tweede Kerstdag. Dit is ook vaak het geval bij Pinksteren en Pasen. De middag van de Tweede Kerstdag wordt dan ook vaak doorgebracht met familie buiten de deur. Die mensen die thuis blijven brengen Tweede Kerstdag vaak door met het kijken van familiefilms en het doen van spelletjes.

Ook interessant om te lezen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.