Vandaag: maandag 5 juni 2023, Week 23
` `
` `

In November komt Sinterklaas, ook wel bekend als de ‘goedheiligman’ weer aan in Nederland. Hij verblijft samen met zijn pieten in Nederland tot en met 5 december. Op 5 december wordt het sinterklaasfeest gevierd. Tijdens deze viering staat het ‘schoentje zetten’ centraal. Kinderen plaatsen hun schoen bij de schoorsteen waar de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze een cadeautje in zit. Na 5 december vertrekken de Sint en zijn pieten weer met de stoomboot naar Spanje.

Hoeveel dagen tot sinterklaas? 🎁

Wil je weten op welke dag Sinterklaas valt dit jaar? Bekijk het volledige overzicht hieronder:

Sinterklaas Datum Dag Weeknummer Dagen te gaan
Sinterklaas 2023 5 december 2023 dinsdag 49 183 dagen
Sinterklaas 2024 5 december 2024 donderdag 49 549 dagen
Sinterklaas 2025 5 december 2025 vrijdag 49 914 dagen
Sinterklaas 2026 5 december 2026 zaterdag 49 1279 dagen
Sinterklaas 2027 5 december 2027 zondag 48 1644 dagen
Sinterklaas 2028 5 december 2028 dinsdag 49 2010 dagen
Sinterklaas 2029 5 december 2029 woensdag 49 2375 dagen
Sinterklaas 2030 5 december 2030 donderdag 49 2740 dagen
Sinterklaas

Sinterklaas Journaal


Begin december komen Sinterklaas en zijn pieten weer naar Nederland. Begin november start het sinterklaasjournaal om de kinderen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op de stoomboot. De pieten worden op de voet gevolgd. Eenmaal aangekomen in Nederland, blijft het sinterklaasjournaal uitgezonden worden.

Pakjesboot 12

Elk jaar komen de Sint en zijn pieten vanuit Spanje naar Nederland. Het vervoersmiddel dat hij gebruikt is een stoomboot. De boot van de Sint heet de ‘Pakjesboot 12’. Met deze boot worden Sinterklaas en zijn pieten naar Nederland gebracht. Maar de cadeaus voor alle kinderen worden in de pakjesboot meegevoerd.

Schoentje zetten

De Sint neemt niet alleen cadeautjes, maar ook een hoop lekkernijen mee uit Spanje. De meeste bekende lekkernij is de pepernoot. Ook heel bekend zijn taaitaai`s en chocoladeletters. Traditie gewijs krijgt elk kind en volwassene een chocoladeletter van de eerste letter van zijn of haar voornaam. De chocoladeletters vinden ze terug in hun schoen, die traditioneler wijs bij de schoorsteen wordt gezet wanneer de Sint naar Nederland komt. Dit gebruik heet in de volksmond ‘schoentje zetten’. De bedoeling van het schoentje zetten is het krijgen van cadeautjes en het toevoegen van een leuk sinterklaas gedicht. Dit gebeurt echter op één voorwaarde, de persoon die zijn of haar schoen zet moet zich goed hebben gedragen dat jaar.

Schoentje zetten

Aankomst

De landelijke intocht van Sinterklaas is vaak in het tweede weekeind van november. Elk jaar komt de sint aan in een andere stad, daar meert hij aan met zijn stoomboot. De stad van aankomst wordt helemaal versiert voor Sinterklaas. Er is een heel parcours voor de Sint die hij met zijn schimmel kan afleggen. Honderden kinderen staan langs dit parcours om een glimp van de Sint op te kunnen vangen. In het derde weekeind van november trekt de sint vaak door heel Nederland. In elke stad of wijk zijn sinterklaas intochten te zien. Op die plekken is het altijd een groot feest.

Scholen


Ook op de basisscholen slaat de Sint niet over. Het weekeind voor de verjaardag van de goedheiligman brengt hij alle basisscholen in het land een bezoekje. De hele school staat vol spanning te wachten op de sint. Met verschillende soorten vervoersmiddelen komt de sint bij de scholen aan. Soms in een cabrio, een trekker, de fiets of met de plaatselijke stadsbus. Op de scholen brengt de sint elke klas een bezoekje. De kinderen zingen Sinterklaas toe en ze krijgen pepernoten van de pieten. Daarna vertrekt de sint weer naar het volgende lokaal.

Pakjesavond

Traditioneel gezien wordt pakjesavond op 5 december gevierd. Dit is een dag voor de officiële verjaardag van Sinterklaas. Hij is namelijk echt jarig op 6 december. Tijdens de pakjesavond wachten de kinderen gespannen op een zak vol met cadeaus. Sinterklaas rijdt die nacht met zijn schimmel over de daken en zwarte piet klimt door de schoorstenen om de cadeautjes te plaatsen. Voordat hij weer omhoog kruipt neemt hij vaak lekkers mee dat de avond daarvoor voor hem is neergezet.

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.