Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

In November 2024 komt Sinterklaas, de ‘goedheiligman’, weer aan in Nederland. Hij verblijft samen met zijn pieten in Nederland tot en met 5 december. Op 5 december vieren wij het sinterklaasfeest. Tijdens deze viering staan ‘schoentje zetten’ en ‘pakjesavond‘ centraal. Kinderen plaatsen hun schoen bij de schoorsteen waar de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze een cadeautje in zit. Op 5 december is er vaak een grote jutezak vol met cadeautjes. Na 5 december vertrekken de Sint en zijn pieten weer met de stoomboot naar Spanje.

Hoeveel dagen tot sinterklaas 2024?

Wil je weten op welke dag Sinterklaas valt dit jaar? Bekijk het volledige overzicht hieronder:

Sinterklaas Datum Dag Weeknummer Dagen te gaan
Sinterklaas 2024 5 december 2024 donderdag 49 163 dagen
Sinterklaas 2025 5 december 2025 vrijdag 49 528 dagen
Sinterklaas 2026 5 december 2026 zaterdag 49 893 dagen
Sinterklaas 2027 5 december 2027 zondag 48 1258 dagen
Sinterklaas 2028 5 december 2028 dinsdag 49 1624 dagen
Sinterklaas 2029 5 december 2029 woensdag 49 1989 dagen
Sinterklaas 2030 5 december 2030 donderdag 49 2354 dagen
Sinterklaas

Sinterklaasjournaal

Begin december 2024 komen Sinterklaas en zijn pieten weer naar Nederland. Begin november start het sinterklaasjournaal om de kinderen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op de stoomboot. We volgend de pieten op de voet en zenden het sinterklaasjournaal uit tot het grote feest begint.

Pakjesboot 12

Elk jaar komen de Sint en zijn pieten vanuit Spanje naar Nederland. Het vervoersmiddel dat hij gebruikt is een stoomboot. De boot van de Sint heet de ‘Pakjesboot 12’. Met deze boot varen Sinterklaas en zijn pieten naar Nederland. Maar de boot is natuurlijk ook tot de nok toe gevuld met cadeaus voor de kinderen!

Schoentje zetten

De Sint neemt cadeautjes en een hoop lekkernijen mee uit Spanje. De meeste bekende lekkernij is de pepernoot, gevolgd door taaitaai`s en chocoladeletters. Traditie gewijs krijgt elk kind en volwassene een chocoladeletter van de eerste letter van zijn of haar voornaam. Deze chocoladeletters zitten vaak in de schoen die bij de schoorsteen staat als Sinterklaas in het land is. Dit gebruik heet in de volksmond ‘schoentje zetten’. De bedoeling van het schoentje zetten, is het krijgen van cadeautjes en het toevoegen van een leuk sinterklaas gedicht. Dit gebeurt echter op één voorwaarde: je moet je het hele jaar goed hebben gedragen!

Schoentje zetten

Aankomst Sinterklaas 2024

De landelijke intocht van Sinterklaas is vaak in het tweede weekeind van november. In 2024 is dit op zaterdag 16 november. Elk jaar komt is de intocht van de Sint in een andere stad, daar meert hij aan met zijn stoomboot. De stad van aankomst is helemaal versierd voor Sinterklaas. Er is een heel parcours voor de Sint die hij met zijn schimmel kan afleggen. Honderden kinderen staan langs dit parcours om een glimp van de Sint op te vangen. In het derde weekeind van november trekt de sint vaak door heel Nederland. In elke stad of wijk zijn sinterklaasintochten te zien. Op die plekken is het altijd een groot feest.

Scholen

Natuurlijk slaat de Sint basisscholen niet over. Het weekeind voor de verjaardag van de goedheiligman brengt hij alle basisscholen in het land een bezoekje. De hele school staat vol spanning te wachten op de sint. Met verschillende soorten vervoersmiddelen komt de sint bij de scholen aan. Soms in een cabrio, een trekker, de fiets of met de plaatselijke stadsbus. Op de scholen brengt de sint elke klas een bezoekje. De kinderen zingen Sinterklaas toe en ze krijgen pepernoten van de pieten.

Pakjesavond

Traditioneel gezien vieren we pakjesavond op 5 december. Dit is een dag voor de officiële verjaardag van Sinterklaas: die is op 6 december. Tijdens pakjesavond wachten de kinderen gespannen op een zak vol met cadeaus. Sinterklaas rijdt die nacht met zijn schimmel over de daken en piet klimt door de schoorstenen om de cadeautjes neer te leggen. Voordat Piet omhoog kruipt, neemt hij lekkers mee dat de avond daarvoor is neergezet.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.