Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Sinterklaas pakjesavond

Ja! Hij is weer in het land. Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas aan in het prachtige Hellevoetsluis. De komende weken kijken we (bijna) allemaal uit naar het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest. En daarmee bedoelen we natuurlijk Pakjesavond.  

Pakjesavond! Terwijl het buiten donker, koud en nat is, zitten jij en jouw familie of vrienden gezellig samen in de warme woonkamer. Op tafel staan allerlei lekkernijen en er klinken gezellige Sinterklaasliedjes op de achtergrond. Natuurlijk ontbreekt de jutezak met cadeautjes niet. Klinkt heerlijk, toch? 

Pakjesavond: terug in de tijd

Helaas is Pakjesavond zoals we dat voorheen vierden dit jaar geen optie voor veel mensen. Want hoewel de verwarming nu toch echt wel aan ‘moet’, zijn veel woonkamers dit jaar niet bepaald warm te noemen. En een jutezak vol cadeautjes? Je kunt je geld maar één keer uitgeven… Toch betekent dat niet dat we van Pakjesavond 2022 geen mooie avond kunnen maken. Jaarkalender.nl neemt je graag mee naar de tijd waarop Pakjesavond nog heel anders werd gevierd. 

Schoentje zetten in de kerk

Pakjesavond wordt elk jaar gevierd op 5 december. Deze datum is de vooravond van de sterfdag van Sint-Nicolaas. Vroeger, en dan hebben we het nog over de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, zetten kinderen hun schoentje op 5 december in de kerk. Die schoentjes werden dan door de rijken gevuld met cadeautjes, maar er werd gezegd dat dit door de Sint was gedaan. Op de ochtend van de sterfdag van Sint-Nicolaas, 6 december, werden de cadeautjes gevonden en uitgepakt. 

Van knutsels naar gekocht speelgoed

Deze prachtige traditie veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de welvaart in ons land, werd er geen schoen meer gezet in de kerk maar stond er thuis een hele avond in het teken van cadeautjes: Pakjesavond! De eerste jaren konden kinderen vooral rekenen op zelfgemaakte cadeautjes van hun ouders, maar hoe meer geld er kwam, hoe meer er werd gekocht. 

Nog drie weken te gaan tot Pakjesavond

Pakjesavond, maar ook het Sinterklaasfeest zelf, blijft zich ontwikkelen. Het wordt steeds groter, meer en gekker. De Sint kwam dit jaar nog voor Sint Maarten aan in het land, de schoentjes mochten afgelopen zaterdag al voor het eerst gezet worden en de winkels puilen uit met lekkers en cadeaus. En dat terwijl het nog drie (!) volle weken duurt voordat het Pakjesavond is. 

Bezorg minima een leuk Sinterklaasfeest

Vind jij het ook een goed idee om Pakjesavond dit jaar anders te vieren? Omdat het moet vanwege de inflatie of simpelweg omdat het van jou allemaal wel iets minder mag? Verdiep je dan eens in lokale initiatieven die georganiseerd zijn om minima toch een leuk Sinterklaasfeest te bezorgen. Misschien kan je wat geld missen of heb je speelgoed dat prima nog een tweede ronde meekan. Heb je dit jaar zelf (veel) minder te besteden? Pak dit jaar dan eens flink uit met een mooie surprise en zelfgemaakte cadeaus. Ook is het leuk om op Pakjesavond iets samen te doen. Koken bijvoorbeeld! Vroeger werd er op 5 december soep geserveerd. Lekker om te eten, makkelijk om samen te maken en vooral ook warm. Een beetje zoals Pakjesavond vroeger bedoeld was dus ?.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.