Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Intocht Sinterklaas 2023

De laatste maanden van het jaar staan in het teken van gezelligheid en familie. Tijdens deze maanden mag het grote Sinterklaasfeest niet vergeten worden. In half november is het namelijk weer zover, de intocht van Sinterklaas. Het Sinterklaasfeest is een van de grote kinderfeesten in Nederland en België. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, iedereen heeft warme herinneringen aan dit feest. De feestperiode wordt in stijl ingeluid met de intocht, waar Sinterklaas samen met zijn hulp pieten het land via de boot binnen komt varen.

De sinterklaas intocht

De intocht van Sinterklaas is een groot gebeuren in het land. Ieder jaar komt Sinterklaas op de stoomboot uit Spanje binnen met zijn hulppieten. De stad waar hij binnen komt varen verandert ieder jaar. Als je geluk hebt komt hij dit jaar dicht bij jou in de buurt zodat jij ter plekke de intocht kan meemaken.

Waar wordt de intocht gehouden?

Ieder jaar wordt er een andere stad uitgekozen waar de intocht wordt gehouden. Mocht deze stad niet dicht bij jou in de buurt zijn? Wees niet getreurd. De intocht is altijd via de televisie live te volgen. Soms is het zelfs leuker om deze via de televisie te kijken omdat hier de hulp pieten en Sinterklaas worden geïnterviewd. Vanaf de dag van de intocht van Sinterklaas tot pakjesavond kan je ook iedere dag op de televisie genieten van het Sinterklaasjournaal. Dit wordt traditiegewijs gepresenteerd door Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer. Via het Sinterklaasjournaal krijgen de kinderen een speciaal kijkje achter de schermen bij Sinterklaas en de pieten. Hoe gaat de voorbereiding van het grote Sinterklaasfeest eraan toe? Duiken er onverwachte problemen op die ze gaan oplossen en passen alle cadeautjes wel op de stoomboot?

Tijd voor het zetten van de schoen

Een belangrijke traditie die bij het Sinterklaasfeest hoort, is het zetten van de schoen. Om te zorgen dat de kinderen de cadeautjes op hun verlanglijstje krijgen, zetten ze de schoen. In de schoen stoppen ze vaak wat leuks voor Sinterklaas. Denk bijvoorbeeld aan een gedichtje, een lekker koekje voor de hulppieten of een wortel voor het paard van Sinterklaas. Voor het slapengaan wordt de schoen gezet en er worden speciale Sinterklaas liedjes gezongen. De volgende ochtend worden ze wakker en heeft Sinterklaas ze vaak bedankt met een klein cadeautje, een lekkernij of een chocoladeletter. De schoen wordt iedere avond gezet tot het pakjesavond is.

Pakjesavond

Het einde van het sinterklaasfeest wordt gesymboliseerd met pakjesavond. Dit is een gezellige traditie waar Sinterklaas alle huizen verrast met de leukste cadeautjes. Dit vindt altijd plaats op de avond van 5 december. Deze avond is voor de kinderen de kerst op de taart. Wekenlang hebben ze genoten van het zetten van de schoen, het knutselen van cadeaus voor Sinterklaas, het eten van lekker Sinterklaassnoep en het maken van hun verlanglijstje. Om al die verwennerijen af te sluiten, ontvangen de kinderen op pakjesavond hun cadeautjes. Het is een echte familieavond. Vaak komen andere familieleden op bezoek of wordt het gezellig knus onder het gezin gevierd. Het begint met een lekker avondmaal en vol verwachting wacht iedereen tot Sinterklaas of de pieten op de deur kloppen en de cadeautjes komen afgeven. Omdat ze een druk werkschema hebben deze avond zijn ze vaak al weg voordat je doorhebt dat de cadeautjes voor de deur liggen. De rest van de avond wordt gespendeerd met het openmaken van de cadeautjes en het snoepen van pepernoten, chocola en andere lekkernijen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.