Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
sinterklaas 2020

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is een traditioneel feestfiguur die in Nederland elk jaar zijn intocht maak. Het feest wordt in Nederland gevierd op 5 december. Het is dan Sinterklaasavond. In België is het gebruikelijk om het feest te vieren op de ochtend van 6 december. Sinterklaas kent een lange geschiedenis die ver teruggaat. Daarnaast is hij ook van invloed geweest op andere feestfiguren zoals de kerstman.

Wat wordt er gevierd met Sinterklaas

Gezeten op een wit ros rijdt Sinterklaas, elegant gekleed in een hoge bisschopshoed en een rode cape ’s avonds laat door het land. Voor brave kinderen heeft Sinterklaas een zak met lekkers bij zich en cadeaus. Voor de stoutste kinderen heeft hij de roe. In de loop der jaren veranderde natuurlijk wel de rol van de goedheiligman en de meest populaire feestdag van Nederland.

Waar komt Sinterklaas vandaan?

Sint Nicholas werd in de 4e eeuw geboren in Myra, Klein-Azië, en werd daar bisschop. Er is verder weinig over hem bekend, behalve dat hij van kinderen hield. Hij zou wonderen hebben verricht en mensen weer tot leven hebben gebracht. Tot op de dag van vandaag laten kinderen een wortel in hun schoenen achter in de hoop de aandacht en beloning van Sinterklaas te trekken. Hoe deze vriendelijke bisschop uit de 4e eeuw vanuit Klein-Azië door Italië, Spanje en heel Noord-Europa trok, is onbekend, maar in de 11e eeuw was hij niet alleen de patroonheilige van kinderen en ongetrouwde maagden, maar ook van zeelieden en de Stad Amsterdam.

Sinterklaasviering in Nederland

Elkaar maakt Sinterklaas zijn intocht per boot vanuit Spanje waar hij de rest van het jaar doorbrengt. Hij wordt begroet door een hele groep pieten die zijn knechten zijn. Duizenden mensen komen naar buiten om zijn aankomst te zien en kijken naar zijn triomfantelijke parade door de straten van de stad. Ter ere van zijn komst worden speciale liedjes en gebak gemaakt. Sinterklaas maakte zelfs een intocht in de oude Nederlandse koloniën. Toen de vroege Nederlandse kolonisten naar Amerika kwamen, brachten ze hun vereerde oude bisschop mee. De Nederlandse ontdekkingsreizigers wijdden in 1642 hun eerste kerk in Nieuw Amsterdam, wat nu New York is, aan Sinterklaas.

De sint en de kerstman: wat zijn de verschillen?

Het is opvallend dat Sinterklaas en de kerstman erg op elkaar lijken. Er wordt dan ook gezegd dat de kerstman is gebaseerd op de goedheiligman. Toch zijn er ook wat belangrijke verschillen tussen deze figuren. Kerst wordt gevierd op 1e kerstdag en 2e kerstdag.

Rendieren of een paard

Het zal je waarschijnlijk zijn opgevallen dat Sinterklaas en de kerstman op een verschillende manier reizen. De kerstman zit op een slee. Rendieren zorgen dat de slee wordt voortgetrokken en in de verhalen is de slee ook magisch waardoor de kerstman kan vliegen. Sinterklaas heeft verschillende vervoermiddelen. Hij komt aan op een stoomboot die aanmeert in een haven in Nederland en alle pakjes vervoert die op pakjesavond worden bezorgd. Als hij eenmaal aan vaste wal is reist hij op zijn paard. Volgens de verhalen is het paard ook bijzonder want hoe krijg je anders die pakje door de schoorsteen? Het paard van sinterklaas kan net als de kerstman en zijn rendieren ook door de lucht reizen en op de hoe daken springen.

Andere feestdagen

De kerstman is actief tijdens de kerstperiode. De cadeaus worden tussen kerstavond en kerstochtend door de kerstman bij de mensen thuis gebracht. Sinterklaas is wat langer actief en is al voor 5 december bezig om snoepgoed en kleine cadeaus aan kinderen te geven. Kinderen kunnen hun schoen zetten met iets voor het paard van sinterklaas. Ook zingen ze liedjes. De volgende dag vinden ze snoep in hun schoenen als cadeautje. Uiteindelijk heeft Sinterklaas ook grotere cadeaus die op 5 december worden gegeven.

Waar wonen de kerstman en sinterklaas?

Volgens de legende woont de kerstman dichtbij de noordpool waar hij ook zijn cadeaus bewaart en met zijn hulpen zorgt dat alles klaar is voor de feestdagen. Sinterklaas woont in Spanje en heeft zijn  pieten die al het werk doen. Er is dus een groot verschil in de geografische locatie waar de beide figuren wonen. Ook valt het op dat sinterklaas voor goed bijhoudt over de kinderen die goed of slecht zijn geweest. Zijn pieten zorgen voor de cadeaus. De kerstman is in dat opzicht veel actiever in maken van speciale cadeaus.

Sinterklaas vieren?

Nu je weet waar de sint vandaan komt en wat de verschillen zijn met de kerstman is het tijd om het feest in te plannen. Kijk op deze handige kalender en plan in wanneer pakjesavond is en wanneer de sint langskomt.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.