Vandaag: woensdag 6 december 2023, Week 49
` `
` `

Eerste kerstdag is de eerste dag van het christelijke kerstfeest. Het kerstfeest, ook wel kerstmis genoemd, zijn twee christelijke feestdagen. Op deze dagen wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Eerste kerstdag wordt altijd gevierd op 25 december.

Hoeveel dagen tot de eerste kerstdag (kerst)? 🎄

Eerste kerstdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Eerste kerstdag 2023 25 december 2023 maandag 52 19 dagen
Eerste kerstdag 2024 25 december 2024 woensdag 52 385 dagen
Eerste kerstdag 2025 25 december 2025 donderdag 52 750 dagen
Eerste kerstdag 2026 25 december 2026 vrijdag 52 1115 dagen
Eerste kerstdag 2027 25 december 2027 zaterdag 51 1480 dagen
Eerste kerstdag 2028 25 december 2028 maandag 52 1846 dagen
Eerste kerstdag 2029 25 december 2028 maandag 52 1846 dagen
Eerste kerstdag 2030 25 december 2030 woensdag 52 2576 dagen

Kerstavond

De festiviteiten beginnen vaak al op kerstavond, de avond van 24 december. Veel Nederlanders vieren Eerste en Tweede Kerstdag thuis, met familie of vrienden. Hoewel kerstmis een christelijke feestviering is, wordt het ook door veel mensen gevierd die niet christelijk zijn. Dit komt doordat Kerstmis voor veel mensen staat voor een gezellige tijd met familie en vrienden. Doordat veel mensen vrij zijn tijdens de kerstperiode en het buiten vaak erg koud is en sneeuwt, is dit dé tijd om gezellig binnen te zitten met geliefden. Zoals bij vrijwel elk christelijk feest wordt hier natuurlijk uitbundig bij gegeten en gedronken.

Eerste Kerstdag

Het kerstdiner

Op eerste kerstdag vindt er vaak een speciale avondmaaltijd plaats. Dit gebeurt in huis of in een restaurant.  Deze avondmaaltijd staat ook wel bekend als het kerstdiner.  Veel mensen vieren het kerstdiner door extra uitgebreid te koken met meerdere gangen. Supermarkten en reclames spelen al enkele weken voor eerste kerstdag in op dit diner. Zo staan veel reclames in teken van speciale producten die alleen worden aangeboden tijdens Kerst. Denk hierbij aan wild vlees, patés, gratins en andere lekkernijen. Tijdens het hoofdgerecht staan deze speciale en/of duurdere ingrediënten centraal, zoals een duur stuk vlees of vis. 

Witte kerst

Omdat kerstmis en eerste kerstdag in het bijzonder in het teken staat van familie, hopen veel mensen op een witte kerst. Hiermee wordt sneeuwval bedoeld. Hoewel in januari en februari mensen vaak mopperen over de beperkingen van sneeuw, wordt het tijdens de kerstdagen dus enorm toegejuicht. Er zijn dan ook diverse kerstliedjes die gaan over sneeuw en een ‘witte kerst’. Dat is niet zo gek, aangezien een witte kerst behoorlijk zeldzaam is. Sinds 1905 (inmiddels meer dan een eeuw geleden) is maar slechts acht keer sprake geweest van een witte kerst! 

Kerstviering in de kerk

Op eerste kerstdag vindt er christelijke kerken ‘s ochtends een speciale kerkdienst plaats. Deze speciale kerkdienst wordt dan ook druk bezocht op eerste kerstdag. Dit komt doordat de deuren van de kerk extra open staan gasten op eerste kerstdag. Omdat sommige mensen alleen met kerst naar de kerk gaan, wordt er tijdens deze kerstviering en de preek speciale aandacht besteedt aan de betekenis van het christendom. Deze is ook gericht op mensen die weinig van het christendom weten. Tijdens deze speciale kerstviering is er vaak ook een koor aanwezig dat kerstliederen zingt. Er wordt stilgestaan bij de geboorte van Jezus Christus, de betekenis van het christendom en de Kerstgedachte. De kerk is vaak versierd met prachtige kerstversiering, zoals kerstbomen, loof en kerstballen. Ook is de kerk gehuld in de kleuren rood en groen. 

Kersttoespraak van de koning

Een van de vele tradities op eerste kerstdag is de toespraak van koning Willem-Alexander. De koning praat over de betekenis van kerst en de kerstgedachte. Omdat koning Willem-Alexander vaak zijn toespraak afsluit met een one-liner, wordt er lang over de kersttoespraak van de koning nagepraat. Na de kersttoespraak wordt er vaak een leuke familiefilm getoond die met de hele familie gezellig thuis kan worden bekeken. 

Ook interessant om te lezen

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.