Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

Ontdek hier alle kerstvakanties voor de regio’s Noord, Midden en Zuid.

Kerstvakantie 2024

Kerstvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Kerstvakantie 2024 Noord 21 december 2024 5 januari 2025 216 dagen
Kerstvakantie 2024 Midden 21 december 2024 5 januari 2025 216 dagen
Kerstvakantie 2024 Zuid 21 december 2024 5 januari 2025 216 dagen

Kerstvakantie 2025

Kerstvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Kerstvakantie 2025 Noord 20 december 2025 4 januari 2026 580 dagen
Kerstvakantie 2025 Midden 20 december 2025 4 januari 2026 580 dagen
Kerstvakantie 2025 Zuid 20 december 2025 4 januari 2026 580 dagen

Regio Noord, Midden en Zuid

Aan het einde van het jaar vindt de kerstvakantie plaats. De naam van deze vakantie is niet voor niets gekozen, want we vieren de kerstdagen in deze vakantie. Doordat oud & nieuw de week hierop is, hebben scholen tijdens de kerstvakantie twee weken vrij. In tegenstelling tot sommige vakanties, waarbij het noorden, het midden en het zuiden van het land op verschillende data vakantie hebben, viert iedereen tegelijkertijd de kerstvakantie. Ook basisscholen en middelbare scholen hebben tegelijk vakantie.

Hoe is de kerstvakantie ontstaan?

Dit is één van de langst bestaande vakanties op scholen. Dit komt onder meer door de Christelijke roots van de feestdagen die tijdens deze vakantie plaats vinden. Christenen vieren tijdens deze periode de geboorte van Jezus Christus. Alhoewel er nog velen zijn die hierbij stilstaan tijdens deze periode, is de eerste kerstdag en tweede kerstdag voor velen een periode om samen te zijn met familie en lekker te eten met zijn allen. Velen bezoeken nog de kerk en hechten waarde aan de Christelijke symbolen (zoals bijvoorbeeld de kersstal), maar voor anderen is dit dus simpelweg een gezellige en knusse periode van het jaar.

Verplicht vrij

Door het grote belang dat men hecht aan de kerstdagen, besloot de overheid om een kerstvakantie in de wet op te nemen. Zowel basisscholen als middelbare scholen hebben gedurende deze periode vrij. Voor scholen is het zelfs een verplichte vakantie. Waar er bij sommige vakanties nog ruimte is om te schuiven met data, kan dit bij deze vakantie niet. Ook vele bedrijven en overheidsinstellingen hebben rond deze tijd van het jaar vrij. Echter hebben scholen veelal twee weken vakantie. Hoe zit dat?

Kerstvakanties in Nederland

De verklaring is vrij simpel. Een week na kerst vieren we namelijk oud & nieuw. 31 december is oudjaarsdag, waarna 1 januari de nieuwjaarsdag is. Traditioneel is iedereen sowieso vrij op deze dagen. Daarom werd besloten dat het makkelijker is om van de kerstvakantie een vakantie van twee weken te maken. Dit zorgt er bovendien voor dat iedereen een wat langere vakantie heeft in het midden van het schooljaar. De ideale manier om even bij te komen van al dat leren.

Reizen tijdens de kerstvakantie

Deze vakantie vindt plaats tijdens de koudere maanden van het jaar, waardoor velen deze vakantie dan ook als het ideale moment zien om op wintersport te gaan. Aangezien het in Nederland niet zo frequent meer sneeuwt rond deze tijd van het jaar, is wintersport de ideale manier om jezelf van een witte kerst te voorzien. Bovendien is de kerstsfeer nergens zo aanwezig dan in de bergen van landen zoals Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast kun je tijdens deze vakanties lekker actief bezig, bijvoorbeeld door te skiën of te snowboarden.

Deze vakantie is dé tijd van het jaar om even te ontspannend. Door het koude weer kiezen vele mensen er voor om veel binnen te zijn. Daarom is dit dé vakantie om dat boek te lezen dat je al een tijdje op het oog hebt. Daarnaast is dit de ideale vakantie om op de bank te ontspannen en fijn een serie of film te kijken. Pak er een dekentje bij, maak een warme chocomel voor jezelf en je schept die echte ‘vakantie in de winter’ sfeer.

Ook interessant om te lezen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.