Vandaag: zaterdag 23 oktober 2021, Week 42

Ontdek hier alle kerstvakanties voor de regio’s Noord, Midden en Zuid.

Wanneer kerstvakantie 2021 🎅

Kerstvakantie Regio Van Tot Dagen te gaan
2021 Noord 25 december 2021 9 januari 2021 63 dagen
2021 Midden 25 december 2021 9 januari 2021 63 dagen
2021 Zuid 25 december 2021 9 januari 2021 63 dagen
Data bekijken? Bekijk nu

🎄Kerstvakanties zijn verplicht. Alle scholen zijn gesloten en je kinderen zijn vrij.

Kerstvakantie in Regio Noord, Midden en Zuid

Aan het einde van het jaar vindt de kerstvakantie plaats. De naam van deze vakantie is niet voor niets gekozen, want de kerstdagen worden in deze vakantie gevierd. Doordat oud & nieuw de week hierop gevierd wordt, hebben scholen tijdens de kerstvakantie twee weken vrij. In tegenstelling tot sommige vakanties, waarbij het noorden, het midden en het zuiden van het land op verschillende data vakantie hebben, viert iedereen tegelijkertijd de kerstvakantie. Ook basisscholen en middelbare scholen hebben tegelijk vakantie.

Hoe is de kerstvakantie ontstaan?

Dit is één van de langst bestaande vakanties op scholen. Dit komt onder meer door de Christelijke roots van de feestdagen die tijdens deze vakantie plaats vinden. Christenen vieren tijdens deze periode de geboorte van Jezus Christus. Alhoewel er nog velen zijn die hierbij stilstaan tijdens deze periode, is de eerste kerstdag en tweede kerstdag voor velen een periode om samen te zijn met familie en lekker te eten met zijn allen. Velen bezoeken nog de kerk en hechten waarde aan de Christelijke symbolen (zoals bijvoorbeeld de kersstal), maar voor anderen is dit dus simpelweg een gezellige en knusse periode van het jaar.

Door het grote belang dat gehecht wordt aan de kerstdagen, besloot de overheid om een kerstvakantie in de wet op te nemen. Zowel basisscholen als middelbare scholen hebben gedurende deze periode vrij. Voor scholen is het zelfs een verplichte vakantie. Waar er bij sommige vakanties nog ruimte is om te schuiven met data, kan dit bij deze vakantie niet. Ook vele bedrijven en overheidsinstellingen hebben rond deze tijd van het jaar vrij. Echter hebben scholen veelal twee weken vakantie. Hoe zit dat?

Kerstvakanties in Nederland

De verklaring is vrij simpel. Een week na kerst wordt oud & nieuw namelijk gevierd. 31 december is oudjaarsdag, waarna 1 januari de nieuwjaarsdag is. Traditioneel is iedereen sowieso vrij op deze dagen. Daarom werd besloten dat het makkelijker is om van de kerstvakantie een vakantie van twee weken te maken. Dit zorgt er bovendien voor dat iedereen een wat langere vakantie heeft in het midden van het schooljaar. De ideale manier om even bij te komen van al dat leren.

Reizen tijdens de kerstvakantie

Deze vakantie vindt plaats tijdens de koudere maanden van het jaar, waardoor velen deze vakantie dan ook als het ideale moment zien om op wintersport te gaan. Aangezien het in Nederland niet zo frequent meer sneeuwt rond deze tijd van het jaar, is wintersport de ideale manier om jezelf van een witte kerst te voorzien. Bovendien is de kerstsfeer nergens zo aanwezig dan in de bergen van landen zoals Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast kun je tijdens deze vakanties lekker actief bezig, bijvoorbeeld door te skiën of te snowboarden.

Deze vakantie is dé tijd van het jaar om even te ontspannend. Door het koude weer kiezen vele mensen er voor om veel binnen te zijn. Daarom is dit dé vakantie om dat boek te lezen dat je al een tijdje op het oog hebt. Daarnaast is dit de ideale vakantie om op de bank te ontspannen en fijn een serie of film te kijken. Pak er een dekentje bij, maak een warme chocomel voor jezelf en je schept die echte ‘vakantie in de winter’ sfeer.

Ook interessant om te lezen