Vandaag: donderdag 18 augustus 2022, Week 33

Ontdek hier alle kerstvakanties voor Regio Zuid.

Wanneer kerstvakantie Zuid? 🤶

Kerstvakantie Regio Van Tot Dagen te gaan
Kerstvakantie 2021 Zuid 25 december 2021 9 januari 2021

🎄Kerstvakanties zijn verplicht. Alle scholen zijn gesloten en je kinderen zijn vrij.

Vier kerstvakantie in Regio Zuid

In de zuidelijke provincies kijkt men echt uit naar de kerstvakantie in regio Zuid. Dit is één van de weinige vakanties die door het hele land op dezelfde datum begint en eindigt. Of je nu woont in regio Noord of regio Midden, we vieren allen tegelijk onze kersvakanties. Dit komt omdat de kerstvakantie één van de weinige verplichte vakanties van ons land is. Door het hele land door zijn de scholen twee weken dicht en zijn alle kinderen thuis. Dit komt vooral omdat deze vakantie om enkele feestdagen is heen gebouwd. Aan deze feestdagen, zoals kerst en oud & nieuwe, hechten we nog altijd veel waarde, alhoewel de betekenis van deze feestdagen door de jaren heen is veranderd. Als je wilt weten wanneer de kerstvakantie begint en eindigt, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Dankzij ons blijft jouw agenda geheel op orde.

Wanneer vindt de kerstvakantie in Regio Zuid plaats?

Iedere jaar geldt er een andere begin- en einddatum voor de kerstvakantie. Wat wel vaststaat is dat de kerstvakantie in december begint (voor eerste kerstdag) en eindigt nadat oud & nieuw heeft plaatsgevonden. Je ziet vaak dat de begindatum dichter op de eerste kerstdag zit dan de einddatum op oud & nieuw. Er zullen weinig kerstvakanties zijn die op 2 januari eindigen. In dat geval kiest men er liever voor om de scholen pas op 9 januari weer te openen, waarbij eerste kerstdag dan dient als eerste vakantiedag. Zoals je hebt kunnen lezen, wordt deze vakantie dus echt om deze feestdagen heen gebouwd. Het is dan ook niet een periode waarin mensen op vakantie gaan, omdat vele mensen het prefereren om de kerstdagen thuis met familie te vieren.

Hoe is de kerstvakantie in Regio Zuid ontstaan?

Kerstvakantie regio zuid

Van oorsprong zijn de kerstdagen Christelijk van aard. Dat zal je niet verbazen gezien het feit dat de geboorte van Jezus Christus gevierd wordt rond deze periode. Vooral in vroegere tijden was dit de voornaamste reden om kerst te vieren. Mensen gingen veelvuldig naar de kerk om missen bij te wonen. Tegenwoordig is dit minder. Alhoewel er nog genoeg mensen zijn die wel naar de kerk gaan of de kerstavondmis bezoeken, zien we eerste kerstdag en tweede kerstdag vooral als een gezellige tijd. We spenderen de twee kerstdagen het liefst samen met familie, onder het genot van lekker eten en drinken. Ondanks het koude weer wordt kerst dan ook vaak gezien als een warme en gezellige tijd.

De voordelen van de kerstvakantie in Regio Zuid

Kinderen hebben tijdens een schooljaar meerdere schoolvakanties nodig om de zaag scherp te houden. Je zult het zelf ook wel merken als je te veel werkt. In plaats van dat meer uren je productiever maken, krijg je op den duur steeds minder voor elkaar. Mensen hebben rust nodig, en voor kinderen geldt dit dubbel. Zij hebben niet alleen behoefte aan vrije tijd, maar ook aan rust en ontspanning. Hierdoor kunnen zij beter zichzelf opladen om productief te zijn op school. Daarnaast is de vakantie ook een periode van ontwikkeling. Kinderen spelen en knutselen, maar spreken ook af met vriendjes en vriendinnetjes. Dit is niet alleen leuk, maar zo zijn de kids ook fysiek bezig. Bovendien is het afspreken met andere kinderen ook goed voor hun sociale ontwikkeling.

Meer lezen over de kerstvakantie