Vandaag: donderdag 18 augustus 2022, Week 33

Wanneer kerstvakantie Noord? 🎅

Kerstvakantie Regio Van Tot Dagen te gaan
Kerstvakantie 2021 Noord 25 december 2021 9 januari 2021

🎄Kerstvakanties zijn verplicht. Alle scholen zijn gesloten en kinderen zijn vrij.

Kerstvakantie Regio Noord

De kerstvakantie in regio Noord is één van de weinige verplichte schoolvakanties van het jaar. Vaak zie je dat vakanties verschillende begin- en einddatums hebben, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de herfstvakantie en de meivakantie. Bij de kerstvakantie is dit niet het geval. Deze beginnen en eindigen door het hele land op dezelfde datums. Dit is op zich niet raar gezien de feestdagen die tot deze vakantie behoren. Zowel eerste kerstdag als tweede kerstdag worden altijd op dezelfde datums gevierd, en hetzelfde geldt voor oud & nieuw. Er kan dus geen enkele regio geen vakantie hebben terwijl deze feestdagen aan de gang zijn. Vandaar dat de datums van de kerstvakantie altijd gelijk zijn. Als je wilt weten wanneer de kerstvakantie in regio Noord begint en eindigt, zit je bij Jaarkalender.nl helemaal goed.

Wanneer wordt de kerstvakantie in Regio Noord gevierd?

Zoals je weet, wordt de kerstvakantie om de feestdagen heen gebouwd. Deze begint dus altijd in december en eindigt in januari. Dit is een verplichte vakantie en daarom zijn de scholen ook twee weken geheel dicht. In alle regio’s begint en eindigt de vakantie op dezelfde datum. Ook zie je dat basisscholen en middelbare scholen tegelijk vrij zijn. Daarom zie je vaak dat het rondom toeristische trekpleisters in ons land drukker is dan gemiddeld gedurende deze periode. Echter kiezen vele mensen er ook voor om hun dagen warm en gezellig thuis te spenderen. Per jaar kunnen de datums echter wel verschillen. Op onze site vind je altijd de juiste datums zoals ze zijn vastgesteld door de overheid. Onze data is dan ook altijd 100% feitelijk correct.

Kerstvakantie regio noord

Hoe is de kerstvakantie in Regio Noord ontstaan?

Als je een arbeider uit de 19e eeuw had gevraagd wat een vakantie is, dan had deze persoon hier geen antwoord op kunnen geven. Het is tijdens de Industriële Revolutie dat dit concept überhaupt is ontstaan. Bedrijven groeiden als kool, en er was meer dan genoeg werk. Echter werkten mensen zich soms letterlijk kapot. De dagen waren lang en de omstandigheden waren bar. Ook kinderen moesten lange dagen op school zonder vakantie. Vaak moesten ze na hun schooldag ook nog gaan werken in de fabriek. Genoeg mensen zagen dat dit niet vol te houden was en daarom besloten vakbonden en socialistische partijen om de handen in één te slaan en te strijden voor vakanties en meer vrije tijd. Ze waren hierin succesvol.

De kerstvakantie zelf hangt samen met het Christelijke geloof. Nog steeds beschouwen vele Nederlanders zichzelf als Christen of zijn ze lid van de Rooms Katholieke kerk. Tijdens de kerstperiode wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Alhoewel er nog vele mensen zijn die tijdens deze vakantie de kerk bezoeken of naar één van de speciale missen gaan, associëren we de kerstvakantie tegenwoordig toch meer met lekker eten en een gezellige tijd hebben met de familie. Alhoewel het weer buiten koud is, hebben we het binnen met zijn allen warm en is het knus. Oud & nieuw is daarentegen een groot feest dat uitbundig gevierd wordt. Zet zowel de champagne als de kinderchampagne maar alvast koud.

Nog meer over de kerstvakantie