Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

Hieronder vind je een overzicht van alle herfstvakanties voor de regio’s Noord, Midden en Zuid:

Herfstvakantie 2024

Herfstvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Herfstvakantie 2024 Noord 26 oktober 2024 3 november 2024 160 dagen
Herfstvakantie 2024 Midden 26 oktober 2024 3 november 2024 160 dagen
Herfstvakantie 2024 Zuid 19 oktober 2024 27 oktober 2024 153 dagen

Herfstvakantie 2025

Herfstvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
Herfstvakantie 2025 Noord 18 oktober 2025 3 november 2025 517 dagen
Herfstvakantie 2025 Midden 18 oktober 2025 3 november 2025 517 dagen
Herfstvakantie 2025 Zuid 11 oktober 2025 19 oktober 2025 510 dagen

Een vakantie van één week

De herfstvakantie is één van de schoolvakanties van Nederland. Deze vakantie valt 9 van de 10 keer in de maand oktober. In sommige provincies staat deze vakantie ook wel bekend als de astervakantie. Dit is één van de kortere schoolvakanties van het jaar, want de herfstvakantie duurt altijd maar één week. Hierdoor hebben scholen ook de optie om af te wijken van de adviesdata, mocht ze dit beter uitkomen. Als je wilt weten wanneer deze vakantie precies is, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres.

Hoe is de herfstvakantie ontstaan?

In de tweede helft van oktober is het zover: de herfstvakantie begint. Sowieso was men het er over eens dat er tussen het begin van het schooljaar en de kerstvakantie nog een extra vakantie nodig was. Anders was deze periode te lang zonder vakantie. Echter was van oorsprong deze vakantie helemaal niet een ontspannen vakantie voor de kinderen. Deze vakantie in de herfst werd namelijk bedacht zodat kinderen thuis konden werken.

In de tweede helft van oktober was er namelijk de aardappeloogst. Het begon scholen meer en meer op te vallen dat kinderen rond deze periode geregeld spijbelden. Dit deden ze met toestemming van hun ouders, simpelweg omdat ze op het land mee moesten helpen. Tot aan de eerste helft van de 20ste eeuw was het nu eenmaal normaal dat vele mensen land bezaten en dat de kinderen hierbij moesten helpen. De oplossing? De herfstvakantie! Zo hoefden kinderen niet te spijbelen en konden ze gewoon meehelpen.

Waarom heeft niet iedereen tegelijk herfstvakantie?

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, heeft niet iedereen tegelijk vakantie in oktober. Vaak zit er één week verschil tussen de vakanties in het noorden en het zuiden van het land, waarbij het midden van het land vaak het ene jaar tegelijk vakantie heeft met noorden en het andere jaar tegelijk met het zuiden. Dit komt omdat we in Nederland aan vakantiespreiding doen. Doordat niet het hele jaar land tegelijk vakantie heeft, raken de wegen niet overbelast en wordt het niet te druk bij de toeristische trekpleisters van ons land.

Herfstvakanties 2020 t/m 2025

De jaarlijkse data waarop vakanties gezet worden, zijn in het geval van de kortere vakanties een advies. Aangezien deze vakantie maar een week duurt, is het mogelijk dat scholen besluiten om op een andere datum deze vakantie in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat men van mening is dat deze vakantie te kort op de zomervakantie volgt. Ook dit kan een reden zijn waarom niet alle scholen tegelijk vakantie hebben in de herfst.

Op vakantie in de herfst

Als je wilt weten wanneer deze vakantie begint, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Hierop volgend kun je meteen je reis in gaan plannen, want deze vakantie is ideaal voor een vakantie. Ten eerste zijn er bestemmingen binnen Europa waar het nog goed is, maar in de hoger gelegen landen kun je ook al een wintervakantie plannen. Bovendien voorkom je door een fijne vakantie een herfstdip en ook de prijzen zijn vaak aangenaam gedurende dit seizoen. Wij zouden zeggen: maak er gebruik van.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.