Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Alle meivakanties voor de regio’s Noord, Midden en Zuid vind je hieronder:

Meivakantie 2024

Meivakantie Regio Regio T/m Dagen te gaan
Meivakantie 2024 Noord 27 april 2024 5 mei 2024
Meivakantie 2024 Midden 27 april 2024 5 mei 2024
Meivakantie 2024 Zuid 27 april 2024 5 mei 2024

Meivakantie 2025

Meivakantie Regio Regio T/m Dagen te gaan
Meivakantie 2025 Noord 26 april 2025 4 mei 2025 305 dagen
Meivakantie 2025 Midden 26 april 2025 4 mei 2025 305 dagen
Meivakantie 2025 Zuid 26 april 2025 4 mei 2025 305 dagen

Meer vakanties

Meivakantie

De meivakantie, ook wel bekend als de tulpvakantie, is één van de schoolvakanties van Nederland. Zoals de naam van de vakantie al aangeeft, valt deze vakantie samen met de maand mei. In de wet is opgenomen dat elke school recht heeft op één week vakantie, maar geregeld zien we dat er scholen zijn die gedurende deze periode twee weken vakantie hebben. Hoe dat precies zit, lees je hieronder. Door het zachte (beginnende) lente weer vinden veel mensen dit een fijne vakantie. Ook zijn er velen die er voor kiezen om tijdens deze week (of twee weken) op vakantie te gaan naar het buitenland.

Waarom is er een meivakantie?

Tussen de voorjaarsvakantie (ook wel bekend als de krokusvakantie of de carnavalsvakantie) en de zomervakantie bevindt zich oorspronkelijk een lange periode zonder vakantie. Echter was men van mening dat deze vakantie loze periode te lang duurde. Daarom werd besloten dat scholen in de maand mei een week vakantie mochten nemen. Dit is landelijk vast gelegd. Zowel voor leerlingen als voor leraren is het van belang dat ze van tijd tot tijd vakantie hebben. Daarom is de meivakantie ingesteld.

Meivakantie

Waarom duurt de meivakantie soms twee weken?

Alhoewel deze vakantie dus in het leven geroepen is vanwege de lange periode zonder vakantie tussen de voorjaarsvakantie en de zomervakantie, zijn er wel degelijk meerdere feestdagen tussendoor waarop men vrij is. Goede voorbeelden hiervan zijn Bevrijdingsdag op 5 mei en Hemelvaartsdag (ieder jaar op een andere dag tussen 30 april en 3 juni). Van tijd tot tijd sluiten deze dagen vrijwel perfect aan op deze vakantie. Daarom besluiten sommige scholen om hierom in plaats van één week, iedereen twee weken vrij te geven.

Afhankelijk van hoe de dagen vallen, kan dit er toe leiden dat sommige kinderen een enorm lange meivakantie hebben. Dit is afhankelijk van de dagen waarop Hemelvaartsdag en Pinksteren vallen. Een vroeg Pinksteren, waarbij men op Tweede Pinksterdag op een maandag vrij is, kan er voor zorgen dat deze vakantie soms wel 17 tot 18 dagen duurt. Wij zijn dan ook niet verbaasd dat deze schoolvakantie zo geliefd is onder mensen.

De voordelen van de meivakantie

Voor velen is deze vakantie het ideale moment om op vakantie te gaan. De maand mei valt namelijk buiten het hoogseizoen, waardoor de prijzen in deze maand voordeliger zijn. Bovendien is een bijkomend voordeel dat het bij toeristische trekpleisters iets rustiger is. Immers is het niet in ieder land de norm om een vakantie in mei te hebben. Bovendien is het in vele zuidelijker gelegen landen in Europa al goed weer tijdens deze tijd van het jaar. Bestemmingen zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Turkije, Italië en Griekenland zijn dan ook erg populair onder Nederlandse toeristen.

Afhankelijk van de lengte van deze schoolvakantie, zou je zowel voor een city trip als voor een langere vakantie kunnen kiezen. Bovendien is een dergelijke vakantie voor zowel leraren als leerlingen het perfecte moment om even tot zichzelf te komen en de ontspanning te zoeken. Zo kan iedereen er weer tegenaan tot het einde van het jaar. Wij snappen wel waarom deze vakantie zo geliefd is onder de mensen. Wil je weten wanneer de meivakantie precies begint? De belangrijkste data van het jaar vind je op Jaarkalender.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.