Vandaag: zaterdag 23 oktober 2021, Week 42

Alle meivakanties van 2022 en 2023 voor de regio’s Noord, Midden en Zuid Nederland vind je hieronder:

Meivakantie 2022

Meivakantie 2022 Regio Van Tot Dagen te gaan
2022 Noord 30 april 2022 8 mei 2022 189 dagen
2022 Midden 30 april 2022 8 mei 2022 189 dagen
2022 Zuid 30 april 2022 8 mei 2022 189 dagen
Data bekijken? Bekijk nu

Meivakantie 2023

Meivakantie 2023 Regio Regio Tot Dagen te gaan
2023 Noord 29 april 2023 7 mei 2023 553 dagen
2023 Midden 29 april 2023 7 mei 2023 553 dagen
2023 Zuid 29 april 2023 7 mei 2023 553 dagen
Data bekijken? Bekijk nu

🎒 Bovenstaande meivakanties zijn vastgesteld door de overheid. Dit geldt voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Sommige scholen zijn ook nog een extra week voor of na de meivakantie gesloten. Deze informatie vind je vaak terug op de website van jouw school. Controleer dit dus altijd nog even om het zeker te weten.

Meer vakanties

Meivakantie

De meivakantie, ook wel bekend als de tulpvakantie, is één van de schoolvakanties van Nederland. Zoals de naam van de vakantie al aangeeft, valt deze vakantie samen met de maand mei. In de wet is opgenomen dat elke school recht heeft op één week vakantie, maar geregeld zien we dat er scholen zijn die gedurende deze periode twee weken vakantie hebben. Hoe dat precies zit, lees je hieronder. Door het zachte (beginnende) lente weer vinden vele mensen dit een fijne vakantie. Ook zijn er velen die er voor kiezen om tijdens deze week (of twee weken) op vakantie te gaan naar het buitenland.

Waarom is er een meivakantie?

Tussen de voorjaarsvakantie (ook wel bekend als de krokusvakantie of de carnavalsvakantie) en de zomervakantie bevind zich oorspronkelijk een lange periode zonder vakantie. Echter was men van mening dat deze vakantieloze periode te lang duurde. Daarom werd besloten dat scholen in de maand mei een week vakantie mochten nemen. Dit is landelijk vast gelegd. Zowel voor leerlingen als voor leraren is het van belang dat ze van tijd tot tijd vakantie hebben. Daarom is de meivakantie ingesteld.

Meivakantie

Waarom duurt de meivakantie soms twee weken?

Alhoewel deze vakantie dus in het leven geroepen is vanwege de lange periode zonder vakantie tussen de voorjaarsvakantie en de zomervakantie, zijn er wel degelijk meerdere feestdagen tussendoor waarop men vrij is. Goede voorbeelden hiervan Bevrijdingsdag op 5 mei en Hemelvaartsdag (ieder jaar op een andere dag tussen 30 april en 3 juni). Van tijd tot tijd sluiten deze dagen vrijwel perfect aan op deze vakantie. Daarom besluiten sommige scholen om hierom in plaats van één week, iedereen twee weken vrij te geven.

Afhankelijk van hoe de dagen vallen, kan dit er toe leiden dat sommige kinderen een enorm lange meivakantie hebben. Dit is afhankelijk van de dagen waarop Hemelvaartsdag en Pinksteren vallen. Een vroeg Pinksteren, waarbij men op Tweede Pinksterdag op een maandag vrij is, kan er voor zorgen dat deze vakantie soms wel 17 tot 18 dagen duurt. Wij zijn dan ook niet verbaasd dat deze schoolvakantie zo geliefd is onder mensen.

De voordelen van de meivakantie

Voor velen is deze vakantie het ideale moment om op vakantie te gaan. De maand mei valt namelijk buiten het hoogseizoen, waardoor de prijzen voor deze maand voordeliger zijn. Bovendien is een bijkomend voordeel dat het bij toeristische trekpleisters iets rustiger zal zijn. Immers is het niet in ieder land de norm om een vakantie in mei te hebben. Bovendien is het in vele zuidelijker gelegen landen in Europa al goed weer tijdens deze tijd van het jaar. Bestemmingen zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Turkije, Italië en Griekenland zijn dan ook erg populair onder Nederlandse toeristen.

Afhankelijk van de lengte van deze schoolvakantie, zou je zowel voor een city trip als een langere vakantie kunnen kiezen. Bovendien is een dergelijke vakantie voor zowel leraren als leerlingen het perfecte moment om even tot zichzelf te komen en de ontspanning te zoeken. Zo kan iedereen er weer tegenaan tot het einde van het jaar. Wij snappen wel waarom deze vakantie zo geliefd is onder de mensen. Wil je weten wanneer deze precies begint? De belangrijkste datums van het jaar ontdek je bij ons.