Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

Eén overzicht met alle voorjaarsvakanties voor de regio’s Noord, Midden en Zuid.

Voorjaarsvakantie 2024

Voorjaarsvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
2024 Noord 17 februari 2024 25 februari 2024
2024 Midden 17 februari 2024 25 februari 2024
2024 Zuid 10 februari 2024 18 februari 2024

Voorjaarsvakantie 2025

Voorjaarsvakantie Regio Van T/m Dagen te gaan
2025 Noord 15 februari 2025 23 februari 2025 272 dagen
2025 Midden 22 februari 2025 2 maart 2025 279 dagen
2025 Zuid 22 februari 2025 2 maart 2025 279 dagen

Carnaval-, krokus- of gewoon voorjaarsvakantie?

Veelal vindt in de tweede helft van februari de voorjaarsvakantie plaats. Deze vakantie staat ook wel bekend als de krokusvakantie of de carnavalsvakantie, wat afhankelijk is van de provincie waarin je woont. Heel soms hebben mensen ook een aantal dagen in maart vrij. Het hele land is niet tegelijk vrij. Vaak zit er een week verschil tussen noord en zuid, waarbij het midden het ene jaar tegelijkertijd met het noorden vakantie heeft en het andere jaar tegelijkertijd met het zuiden.

Waarom vieren we de voorjaarsvakantie?

De reden waarom we de voorjaarsvakantie überhaupt vieren, is sterk afhankelijk van de provincie waarin je woont. Voor de zuidelijke provincies van ons land valt deze vakantie samen met Carnaval. Dit van oorsprong Christelijke feest is voor vele Noord-Brabanders en Limburgers het startschot om zich behoorlijk niet-Christelijk te gedragen. Het krijgt niet voor niets de naam het feest der zotheid en spot! In Limburg krijgt Carnaval soms ook wel de naam vastelaovend.

Carnavalsvakantie

Carnaval is veelal een groot feest waarbij iedereen verkleed feest gaat vieren. Cowboys, soldaten, monsters, punkers, dokters, zusters en ga zo maar: tijdens de carnavalsvakantie kom je ze geregeld tegen op straat. Zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn er diverse feesten, waarbij bij de feesten voor volwassenen de alcohol rijkelijk vloeit. Ook zijn er optochten, waarbij men grote wagens in elkaar zet. Deze praalwagens zien er vaak schitterend uit.

Voorjaarsvakantie

Wintersport tijdens voorjaar

Boven de rivieren staat de voorjaarsvakantie veelal bekend als de krokusvakantie. Voor de mensen die geen Carnaval vieren (of hier niet zo veel mee hebben), is deze vakantie het perfecte moment om op wintersport te gaan. Dit is ook één van de redenen waarom de voorjaarsvakantie überhaupt is ingevoerd, omdat veel mensen behoefte hadden aan een winterse vakantie en velen prefereren thuis te zijn met kerst en oud & nieuw. Vakanties naar landen zoals Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Scandinavië, Canada & Italië zijn dan ook erg populair tijdens deze periode.

De voordelen van de voorjaarsvakantie

Zowel Brabanders als Limburgers zijn maar wat blij met de voorjaarsvakantie. Al vanaf de 11e van de 11e kijken zij reikhalzend uit naar Carnaval. Maar ook voor de wintersportliefhebber is deze vakantie de meest geliefde vakantie van het jaar. Daarnaast hebben vele mensen het wat zwaarder tijdens de koudere maanden van het jaar. De koude dagen vol slecht weer zijn voor menig persoon niet goed voor het humeur. Even kunnen ontspannen tijdens een vakantie is daarom perfect.

Deze vakantie is dus een fijne onderbreking van de sombere winterse dagen, maar ook voor de kinderen is een dergelijke vakantie goed. Niet alleen kunnen ze even relaxen en hoeven ze niet aan school te denken, maar tijdens deze vakantie zijn kinderen vaak ook actief. Ten eerste zijn ze fysiek actief, bijvoorbeeld omdat ze aan het feesten zijn tijdens de Carnaval of omdat ze skiën en/of snowboarden tijdens een wintervakantie. Maar ook op sociaal vlak is een dergelijke vakantie een goed idee, omdat kinderen hierin vaak met elkaar spelen. Bovendien zijn de leraren maar wat blij dat ze een weekje even voor zichzelf hebben.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.