Vandaag: zaterdag 24 september 2022, Week 38

Voorjaarsvakantie voor regio Zuid:

Wanneer voorjaarsvakantie Zuid?

Voorjaarsvakantie Regio Van Tot Dagen te gaan
2022 Zuid 26 februari 2022 6 maart 2022
2023 Zuid 18 februari 2023 26 februari 2023 147 dagen
2024 Zuid 10 februari 2024 18 februari 2024 504 dagen

🎒 Bovenstaande voorjaarsvakanties zijn vastgesteld door de overheid. De voorjaarsvakantie in 2024 is nog niet officieel bevestigd en zijn voor nu nog indicatie dagen. Deze voorjaarsvakanties gelden zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Voorjaarsvakantie in regio Zuid

Wanneer de voorjaarsvakantie in regio Zuid gaande is, weet je in ieder geval zeker dat de vakantie in regio Noord voorbij is. Dit wordt met een reden gedaan. Als iedereen namelijk tegelijk vakantie heeft, kan dit leiden tot drukke plekken in heel Nederland. Vooral toeristische trekpleister in grote steden zouden dit niet bol kunnen werken. Vandaar dat er voor gekozen is om de vakanties over drie regio’s uit te smeren. Regio Zuid en regio Noord hebben nooit tegelijk vakantie. Bij regio Midden verschilt het: de ene keer hebben ze tegelijk met regio Zuid vakantie, de andere keer tegelijk met regio Noord. In welke regio je ook woont, je weet zeker dat je de juiste datums kunt vinden via onze site.

Meer info over de voorjaarsvakantie in regio Zuid

Over het algemeen valt de voorjaarsvakantie in de tweede helft van februari. Sowieso valt de begindatum hierin. Bij de einddatum verschilt het per jaar. Het ene jaar valt de voorjaarsvakantie in zijn geheel binnen februari, het andere jaar eindigt deze vakantie in maart. In regio Zuid zullen er weinig mensen zijn die de voorjaarsvakantie de krokusvakantie noemen. Gedurende deze tijd van het jaar wordt namelijk Carnaval gevierd in de zuidelijke provincies. Vooral in Noord-Brabant en Limburg kun je niet over straat zonder een hoop verklede mensen tegen te komen. Cowboys, soldaten, agenten, dokters, zusters, ridders en meer: je komt ze allemaal tegen. Daarnaast zijn er de diverse optochten vol mooie praalwagens die gedurende deze vakantie plaatsvinden.

Voorjaarsvakantie regio Zuid

Het grootste gedeelte van de mensen in regio Zuid zullen deze periode aangrijpen om Carnaval te vieren. Echter is er ook een gedeelte dat niets heeft met Carnaval. Voor hen is de voorjaarsvakantie in regio Zuid het ideale moment om op wintersport te gaan. Samen met Carnaval was dit dan ook de oorspronkelijke reden om überhaupt deze vakantie in te voeren. Tijdens de kerstvakantie gaan mensen nu eenmaal niet vaak op vakantie omdat dan de feestdagen gevierd worden. Tussen de kerstvakantie en de meivakantie was er echter een lange periode zonder vakantie. Vandaar dat de voorjaarsvakantie in het leven geroepen werd.

Wat is de meerwaarde van de voorjaarsvakantie in regio Zuid?

Als regio Zuid geen vakantie zou hebben tijdens Carnaval, zouden de rapen pas echt gaar zijn. Vooral in Noord-Brabant en Limburg leeft men voor deze traditie. Een week lang veranderen deze provincies in een alternatieve werkelijkheid waarin iedereen feest, verkleed is en het gezellig heeft. Voor anderen is dit het moment om op wintersport te gaan. Daarnaast is het ontspannend voor iedereen, van ouders tot aan kinderen, om even vrij te zijn. Voor kinderen zijn vakanties ook perfect om te spelen met vrienden en zowel sociaal als fysiek bezig te zijn.

Welke provincies en gemeenten behoren tot regio Zuid?

Van de provincies Limburg en Zeeland behoren alle gemeenten tot de regio Zuid. Voor Noord-Brabant geldt bijna hetzelfde, op enkele uitzonderingen na: gemeente Woudrichem en Werkendam behoren tot regio Midden. Daarnaast behoren de volgende gemeentes in Gelderland tot de regio Zuid: Arnhem, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Groesbeek, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar.