Vandaag: maandag 26 februari 2024, Week 9

Elk jaar rond 5 december is het weer groot feest. Dan vieren miljoenen Nederlanders namelijk het Sinterklaasfeest. Het hoogte punt van het Sinterklaasfeest is natuurlijk pakjesavond, maar wanneer is het pakjesavond eigenlijk?

Pakjesavond Datum Dag Weeknummer Dagen te gaan
Pakjesavond 2024 5 december 2024 donderdag 49 283 dagen
Pakjesavond 2025 5 december 2025 vrijdag 49 648 dagen
Pakjesavond 2026 5 december 2026 zaterdag 49 1013 dagen
Pakjesavond 2027 5 december 2027 zondag 48 1378 dagen
Pakjesavond 2028 5 december 2028 dinsdag 49 1744 dagen
Pakjesavond 2029 5 december 2029 woensdag 49 2109 dagen
Pakjesavond 2030 5 december 2030 donderdag 49 2474 dagen

Pakjesavond

Pakjesavond zoals wij die kennen bestaat nog niet zo lang. Door de jaren heen is pakjesavond namelijk heel erg veranderd. Pas na de Tweede Wereldoorlog is pakjesavond zoals wij dat nu vieren. In eerste instantie kregen kinderen vooral zelfgemaakte cadeautjes van hun ouders. Later is dit wel veranderd. Dit is in de loop der jaren dan ook veranderd om dat de welvaart steeds beter werd in Nederland. Ouders gingen dan niet zelf meer knutselen, maar gingen juist naar de speelgoedwinkels om cadeautjes te halen.

Pakjesavond in België

Wist jij al dat ze ook Sinterklaas vieren in België? Daar doen ze het alleen op een ander tijdstip. Daar heet dan ook niet pakjesavond, maar pakjesochtend. In België vieren ze Sinterklaas dus op een andere manier dan wij gewoon zijn. Ook vieren ze het in België op een andere dag. Officieel valt Sinterklaas namelijk op 6 december. Dat is dan ook de reden dat er in België nog steeds Sinterklaas wordt gevierd op 6 december. Maar waarom wordt in Nederland pakjesavond dan nog op 5 december gevierd? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Het antwoord op deze vraag is dat de dagen vroeger op een andere  tijd begonnen. Wij zijn gewoon dat een nieuwe dag op 12:00 uur ’s nachts begon. Vroeger was dat anders, toen begon een nieuwe dag om 6:00 uur ’s avonds. Als er dus op 5 december in de avond Sinterklaas gevierd werd, was het voor hen al 6 december. Dat is de reden.

Eten en drinken tijdens pakjesavond

Wanneer je aan Sinterklaas denkt denk je als eerste aan pakjesavond, maar op nummer twee staan toch echt de lekkernijen die er allemaal zijn rond Sinterklaas. Je kan dan denken aan de verrukkelijke pepernoten, maar we mogen de stukken speculaas en marsepein natuurlijk ook niet vergeten. Er is dan ook genoeg keuze tussen de lekkernijen die op pakjesavond op tafel staan. Niemand kan zich dan ook geen Sinterklaas meer voorstellen zonder de lekkernijen. Vroeger was dat toch anders. Toen werd er namelijk soep geserveerd tijdens pakjesavond. Ook de pepernoten waren vroeger anders. De pepernoten die we nu kennen zijn rond, vroeger waren ze juist vierkant en hadden ze dezelfde smaak als ontbijtkoek. De ronde nootjes die wij met pakjesavond eten, zijn eigenlijk kruidnoten. Ze worden namelijk van speculaas gemaakt. Wist jij dat we al meer dan 100 jaar mogen genieten van de overheerlijke pepernoten? We kunnen er dan ook massaal van genieten tijdens Sinterklaas van deze lekkernijen samen met onze vrienden of familie. Het zal je dan ook verbazen hoeveel mensen er op straat zijn tijdens pakjesavond. Deze avond lijkt het dan ook uitgestorven in Nederland en dat zien we niet vaak. Elke jaar is deze avond dan weer een avond voor in de boeken en om nooit te vergeten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.