Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Eens per jaar zetten wij tijdens dierendag alle huisdieren in Nederland extra in het zonnetje. Op 4 oktober is het namelijk Dierendag. Het is overigens geen nationale feestdag, want dierendag is een internationaal fenomeen.

Wanneer is het dierendag? Op welke dag valt Dierendag ???

Dierendag Datum Dag v/d week Weeknr. Dagen te gaan
Dierendag 2024 4 oktober 2024 vrijdag 40 172 dagen
Dierendag 2025 4 oktober 2025 zaterdag 40 537 dagen
Dierendag 2026 4 oktober 2026 zondag 40 902 dagen
Dierendag 2027 4 oktober 2027 maandag 40 1267 dagen
Dierendag 2028 4 oktober 2028 woensdag 40 1633 dagen
Dierendag 2029 4 oktober 2029 donderdag 40 1998 dagen
Dierendag 2030 4 oktober 2030 vrijdag 40 2363 dagen

Dierendag, feest voor alle dieren

Zoals vrijwel alle feestdagen heeft ook dierendag een religieuze oorsprong. Dierendag is gebaseerd op de feestdag van Sint Franciscus van Assisi, die zich – zo gaat het verhaal – bijzonder bekommerde om de zwakkeren in de maatschappij, maar ook om dieren. Sint Franciscus van Assisi leefde van 1266 tot en met 1337 en hield naar verluid preken voor dieren.

Om onze dieren extra in het zonnetje te zetten en stil te staan bij wat zij voor ons betekenen, vieren wij jaarlijks dierendag. Het is ook een moment om stil te staan bij het lot van dieren die het minder goed hebben dan onze huisdieren.

Dierendag

Dierendag vieren

Baasjes van dieren willen hun huisdier op dierendag vaak even extra verwennen. Dat doen zij op dezelfde manier waarop mensen zichzelf vaak verwennen: met lekker eten. 4 oktober is de dag bij uitstek om je huisdier te trakteren op een lekkernij die je op een normale dag niet geeft. Een lekker vers stuk vlees of gekookte vis bijvoorbeeld. Natuurlijk is dierendag ook voor veel baasjes de dag om even extra aandacht te besteden aan hun huisdier. Een extra lang stuk wandelen met de hond, of extra veel knuffelen met de kat op kattendag.

In maatschappelijk opzicht staan we op 4 oktober ook vaak extra stil bij de huisdieren van Nederland. Zo besteden (basis)scholen vaak extra aandacht aan het thema huisdieren.

Dierendag 4 oktober

De eerste dierendag vond plaats in 1929

Dierendag vieren we vrijwel over de hele wereld. De eerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1929. Enkele jaren daarvoor had een Tsjechische dierenliefhebster een brief gestuurd naar de Engelse Margaret Ford. Margaret Ford was de voorzitter van de wereldvereniging van de dierenbescherming. De Tsjechische dame, Ilse Winter, stelde voor om eens per jaar een dag in het leven te roepen om aan alle dieren te denken. Het idee werd enthousiast onthaald. In overleg met de katholieke kerk werd 4 oktober als ideale datum aangewezen. In Nederland vond de eerste dierendag een jaar later plaats, op 4 oktober 1930. Destijds stond de media uitgebreid stil bij de verhouding tussen mens en dier en het lot van dieren in ons land.

Een belangrijke dag voor dierenactivisten

Dierendag is in de eerste plaats dus een dag waarop we de liefde voor dieren vieren. Deze dag wordt echter ook steeds vaker aangegrepen door dierenactivisten en goede doelen om mensen bewust te maken van het lot van veel dieren die het in ons land, en daarbuiten, niet goed hebben. Dit varieert van aandacht voor verlaten dieren in overvolle asielen, tot mishandelde dieren, dieren die op straat leven of dieren die in de (pluim)veehouderij onder slechte omstandigheden leven. Ook is er aandacht voor dierenleed in het buitenland, met name illegale fok, verwoesting van leefgebied en stroperij.

4 Oktober is een belangrijke dag voor organisaties om geld op te halen voor dierenwelzijn en donateurs te werven.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.