Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
dierendag 2020

Dit jaar zijn veel grote evenementen en vieringen niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Maar gelukkig zijn er ook dingen waar we wél bij stil kunnen staan. Juist in een tijd waarin mensen elkaar minder kunnen opzoeken, zijn dieren onze steun en toeverlaat geweest. Tijd dus om onze dieren in het zonnetje te zetten.

Waarom dierendag op 4 oktober?

Dierendag is van oorsprong een dag bedacht door dierenbeschermers. In 1929 werd besloten dat 4 oktober de dag zou zijn om stil te staan bij het welzijn van dieren. De dag werd ingesteld op initiatief van twee vrouwen die zich erg verbonden voelden met het dierenleed in de wereld. Zij vonden dat 4 oktober een geschikte dag was om speciale aandacht te hebben voor dierenwelzijn, omdat 4 oktober de sterfdag was van Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich onder andere om het welzijn van dieren, vandaar deze dag. Sindsdien is 4 oktober wereldwijd een dag geworden waarop aandacht gevraagd wordt voor het welzijn van dieren.

Lees ook: Wanneer is het dierendag?

Van dierenleed naar extra zorg

Wereldwijd zijn er natuurlijk heel wat dieren die geen goede behandeling krijgen. Op dierendag krijgt die groep dieren extra aandacht. Instanties als de Dierenbescherming zetten zich daar jaarlijks voor in. Maar op dierendag staan dierenliefhebbers niet alleen maar stil bij het dierenleed wereldwijd. Het is voor veel mensen een dag geworden waarop ze extra aandacht geven aan hun geliefde huisdier – een trouwe levensgezel die voor veel mensen net zo belangrijk is geworden als een familielid. Nog sterker, in deze tijd is het voor veel alleenstaanden hun enige familielid.

Liefde in coronatijd

Waar mensen onderling nog wel eens onderling conflicten hebben, geven huisdieren hun baasjes en bazinnetjes onvoorwaardelijke liefde. Geen oordeel, geen slecht humeur, maar altijd trouw en liefde. Terwijl veel mensen in coronatijd zich steeds eenzamer gingen voelen, werden huisdieren nog belangrijker voor hun baasjes. Sterker nog: ze hebben ons er doorheen gesleept toen het moeilijk was. Je was misschien geneigd om nergens naartoe te gaan, maar je ging wandelen met je hond: in het park, in het bos. Samen buiten zijn, samen spelen, samen even je omstandigheden vergeten. Zonder anderhalve meter afstand gewoon lekker knuffelen met je hond. Voor veel mensen zijn honden hun rots in de branding in moeilijker tijden.

Applausje voor de dieren

Het werk dat de huisdieren in verschillende delen van de wereld achter de schermen voor hun baasjes hebben gedaan, verdient erkenning. Net als zorgmedewerkers die extra hard gewerkt hebben in de ziekenhuizen, verdienen onze huisdieren een applausje. Als dank. Een staande ovatie omdat ze zoveel mensen hebben geholpen om het jaar goed door te komen en in beweging te blijven.

Dierendag 2024

De meeste honden, katten, konijnen of welk huisdier je ook hebt, zitten niet te wachten op een applausje. Maar een dag om extra stil te staan bij wat ze voor veel mensen betekenen kan geen kwaad. Dierendag kan zo’n dag zijn. Een dag om je huisdier extra aandacht te geven, lekker te vertroetelen. Dat vindt hij zelf niet alleen erg fijn: je wordt er zelf blij van. Dierendag 2024 zetten we onze dieren in het zonnetje. Fijne dierendag!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.