Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Hieronder lees je op welke dag Goede vrijdag valt. Ook zie je hoeveel dagen je nog moet wachten en op welk weeknummer Goede Vrijdag valt.

Wanneer is het Goede Vrijdag?

Goede vrijdag Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Goede vrijdag 2024 Vrijdag 29 maart 2024 13
Goede vrijdag 2025 Vrijdag 18 april 2025 16 270 dagen
Goede vrijdag 2026 Vrijdag 3 april 2026 14 620 dagen
Goede vrijdag 2027 Vrijdag 26 maart 2027 12 977 dagen
Goede vrijdag 2028 Vrijdag 14 april 2028 15 1362 dagen
Goede vrijdag 2029 Vrijdag 30 maart 2029 13 1712 dagen
Goede vrijdag 2030 Vrijdag 19 april 2030 16 2097 dagen

Betekenis Goede Vrijdag

Op de vrijdag voor Pasen vieren we Goede Vrijdag. Dit is een Christelijke feestdag, alhoewel de aanleiding eigenlijk helemaal geen feestje is. Goede Vrijdag is namelijk de dag waarop herdacht wordt dat Jezus Christus gekruisigd werd. De kruisiging van Jezus is een belangrijk symbool van deze religie. Deze dag heeft niet in alle landen dezelfde naam. Zo staat deze dag in landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië bekend als heilige vrijdag. Het lijkt apart om deze vrijdag als ‘goed’ te bestempelen maar er is een reden waarom Christenen deze dag toch als een feestdag zien. 

Waarom wordt deze dag Goede Vrijdag genoemd?

Het lijkt een tegenstelling: een dag als goed bestempelen waarop iemand ter dood gebracht werd. Dat deze dag bekend staat als Goede Vrijdag, heeft alles te maken met het feit dat de dood van Jezus Christus niet per definitie gezien wordt als iets slechts. Door gekruisigd te worden maakte Jezus namelijk het noodzakelijke offer dat de verlossing van de zonde mogelijk maakte. Op het kruis nam Jezus alle zonden van de mensheid op zich. Om 3 uur ’s middags stierf Jezus, waarna hij van het kruis afgenomen werd en werd begraven. De schuld van de zonde is hierdoor betaald. Dat maakt deze dag tot een ‘goede’ dag.

Goede Vrijdag

Interessante weetjes over Goede Vrijdag

Alhoewel deze dag in Nederland gevierd wordt, behoort het niet tot de officiële feestdagen. Het is namelijk niet in de wet vastgelegd dat dit een feestdag. In dat opzicht is Nederland (en ook België) een uitzondering, want in andere landen binnen Europa is deze dag wel een officiële feestdag. Daarnaast is er een weetje dat vooral interessant is voor de katholieken onder ons. Wist je namelijk dat deze dag officieel een vastendag is? Binnen de katholieke traditie houdt dit in dat er op deze maar één complete maaltijd genuttigd mag worden, en dat het eten van vlees uit den boze is. Daarnaast is dit een dag van onthouding.

De ene stroming binnen het geloof viert het anders dan de andere. Vaak wordt binnen de katholieke traditie ten eerste om 3 uur ’s middags (de tijd waarop Jezus is gestorven) een kruisweg geplaatst. Hierna vindt de kruishulde plaats en worden er diverse diensten gehouden. Hierin wordt veelal het gehele lijdensverhaal van Jezus verteld. De kruishulde houdt in dat een kruis in processie door de kerk wordt gedragen. Orthodoxere stromingen maken er een vastendag van. Protestantse stromingen houden het bij een sobere kerkdienst.

Wanneer is het Goede Vrijdag?

Deze dag valt altijd op de vrijdag voor Pasen. Echter verschilt deze datum ieder jaar weer. Waar deze dag in 2010 op 10 april viel, wordt deze onofficiële feestdag in 2024 op 29 maart gevierd. Het is ook een echte sportdag voor mensen en bijvoorbeeld een rondje rennen zoals ook op wereld hardloop dag is dan veel voorkomend. Ieder jaar is de datum weer anders. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen enkele feestdag (officieel of onofficieel) mist, check je Jaarkalender.nl. Op onze site vind je niet alleen alle feestdagen, maar ook kun je bij ons ontdekken wanneer de vakanties zijn dit jaar en in welke week we nu ons bevinden. Zo kun je jouw kalender helemaal op orde houden. 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.