Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49

Halloween 2024 is een verkleedfeest dat altijd op 31 oktober wordt gevierd. Het is een populair feest in de Verenigde Staten, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Tegenwoordig wordt het feest niet alleen in Nederland en België, maar ook in de rest van Europa, Latijns-Amerika, Azië en Australië steeds populairder. In 2024 wordt Halloween gevierd op donderdag 31 oktober.

Wanneer is het Halloween? ?

Halloween Datum Dag v/d week Weeknr. Dagen te gaan
Halloween 2024 31 oktober 2024 donderdag 44
Halloween 2025 31 oktober 2025 vrijdag 44 331 dagen
Halloween 2026 31 oktober 2026 zaterdag 44 696 dagen
Halloween 2027 31 oktober 2027 zondag 43 1061 dagen
Halloween 2028 31 oktober 2028 dinsdag 44 1427 dagen
Halloween 2029 31 oktober 2029 woensdag 44 1792 dagen
Halloween 2030 31 oktober 2030 donderdag 44 2157 dagen

Mensen lezen ook:

Gebruiken tijdens Halloween

Halloween wordt gevierd door kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. Met name in Amerika wordt Halloween heel uitbundig gevierd. Mensen trekken (griezelige) kostuums aan en de kinderen gaan verkleed langs de deuren. Huizen worden eng versierd en overal wordt griezelige muziek afgespeeld. In sommige dorpen of steden worden zelfs optochten georganiseerd.

Uitgesneden pompoen tijdens Haloween

Trick-or-treat

Wanneer kinderen verkleed langs de deuren gaan, nemen ze lampionnen, tasjes of bakjes mee. Dit is om snoep te ontvangen van de bewoners van de huizen waar ze langs gaan. Dit snoepgoed krijgen ze niet zomaar. Eerst moeten ze ‘trick or treat!’ roepen. Waar dit gebruik vandaan komt is onduidelijk. Wel is bekend uit oude geschriften dat zowel de Kelten als christenen soortgelijke gebruiken hadden. Zo trokken de Kelten vroeger verkleedkleren tijdens feest Samhain kwade geesten af te schrikken. Tijdens dit feest trokken jonge Keltische jongens langs de deuren om brand- en sprokkelhout te verzamelen voor vreugdevuren. Gebruikelijk was om hier en daar ook eten bij te ontvangen, om de jongens succes te wensen bij hun verzameltocht. Van christenen is bekend dat zij de avond voor Allerheiligen of Allerzielen speciale cake en koekjes gingen bakken, genaamd zielenkoeken en zielencake.

Jack-o’-lantern

Een ander bekend gebruik tijdens Halloween is het uithollen van een pompoen. Deze wordt ook wel een ‘Jack-o’-Lantern’ genoemd. Vroeger gebruikten de Kelten hiervoor niet een pompoen, maar een raap. Op de middag of avond van Halloween beginnen kinderen aan het uithollen van de pompoen. Wanneer al het vruchtvlees verwijderd is, wordt er een gezicht in de pompoen gekerfd. Door het plaatsen van een kaars of led-lampje binnenin de pompoen krijgt de pompoen een griezelig effect.

De naam ‘Jack-o’-Lantern’ is afgeleid van oude legende over de Ierse Jack. Lang, lang geleden was deze Ierse Jack een luie, maar hele gewiekste boer. Het lukte hem om de duivel in de val te laten lopen. Op een avond lokte hij de duivel een boom in en zette hem daar vast door er een kruisteken in te krassen. De duivel smeekte om hem te bedrijven, maar Jack weigerde. Hij liet de duivel hem beloven, dat wanneer hij hem vrij zou laten, hij nooit naar de hel zou moeten na zijn dood. Toen ierse Jack eenmaal stierf, werd hij niet toegelaten tot de hemel. Dit omdat hij volgens God te zondig had geleefd. De duivel hield echter woord en liet hem ook niet toe tot de hel. Hij verjoeg Jack van de hellepoort en gooide zelfs gloeiendhete kolen uit de hel achter hem aan.

Omdat Ierse Jack nergens terecht kon, bleef hij ronddolen op aarde. Hij holde op aarde één van zijn rapen uit en legde daar een brandend kooltje in. Zo had Jack een lantaarn die hem begeleidde op zijn eindeloze, eenzame zwerftocht, op zoek naar een rustplaats die hij nooit zou vinden. Jack kreeg hierdoor de bijnaam ‘Jack met de lantaarn’ (ofwel Jack-o’-Lantern).

Geschiedenis van Halloween

De geschiedenis van Halloween start bij het feest ‘All Hallows Eve’, beter bekend als Allerheiligenavond. De term ‘Halloween’ is dan ook afgeleid van het woord ‘Hallow-e’en’, oftewel ‘All Hallows Eve.’ Allerheiligenavond vindt elk jaar plaats op de avond voor Allerheiligen, dat op 1 november wordt gevierd. Volgens de Keltische kalender eindigde een jaar niet op 31 december, maar op 31 oktober. Hierdoor was voor de Kelten 31 oktober eigenlijk oudejaarsavond. De Kelten vierden op deze datum ‘oud en nieuw’ omdat de oogst dan was voltooid en het zaaigoed al klaar lag voor het nieuwe jaar. Dit Keltische Nieuwjaar werd ook wel ‘Samhain’ genoemd.

Geesten van gestorvenen

Het griezelige karakter van Halloween is te danken aan een mythe van de Kelten op Samhain. Zij geloofden namelijk dat op het eiland Groot-Brittannië tijdens de jaarwisseling geesten van gestorvenen terug zouden keren om bezit te nemen van een levend lichaam. Zo konden zij weer leven in het aankomende jaar. De Kelten legden voor deze geesten voedsel neer voor hun deuren. Om echter de kwade en boze geesten af te weren gingen de Kelten verkleed, met kostuums en maskers.

Bevrijden uit het vagevuur

Tijdens de komst van de Romeinen werden de Keltische tradities (het vieren van de oogst en het eren van de dood eind oktober) vermengd met de Romeinse tradities. Deze nieuwe, gemengde traditie werd wederom aangepast toen in de 9e eeuw er een Europees christelijke traditie van over zee bij kwam. In Europa was het in die tijd namelijk gebruikelijk dat op Allerzielen, dat op 2 november wordt gevierd, christenen zich hulden in lompen en vervolgens de dorpen rondgingen. Tijdens deze rondtochten werd er gebedeld om zielencake, een soort brood met krenten. Voor elk brood dat ze ontvingen beloofden ze een gebed uit te spreken voor dode familieleden van de schenker. Dit om het overleden familielid eventueel te bevrijden uit het vagevuur en om zijn opname in de hemel te versnellen.

Halloween in Nederland en België

In Nederland en België wint Halloween steeds meer aan populariteit. Er komen steeds meer evenementen rondom Halloween, zoals spooktochten. In het gehele land worden er Halloween feesten georganiseerd in cafés en clubs. Ook winkels en supermarkten spelen steeds meer in op Halloween. Sinds een aantal jaar wordt Halloween ook gevierd in pretparken in Nederland en België. Het meest bekend hiervan zijn de ‘Fright Nights’ in het pretpark Walibi Holland.

Sint Maarten

Maar liefst de helft van de Nederlanders geeft aan in 2019 Halloween te hebben gevierd. In die gebieden waar minder Halloween werd gevierd, was de reden dat mensen al aan Sint Maarten hadden gedaan. Dit katholieke feest toont in haar gebruiken veel overeenkomsten met Halloween. Kinderen gaan met hun lampion langs de deuren voor snoepgoed. Dit krijgen ze echter in ruil voor het zingen van liedjes, niet door ‘pesterijtjes.’ Ook het griezelige karakter van Halloween is bij Sint Maarten niet aanwezig.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.