Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Maart is de derde maand van de Gregoriaanse kalender. De maand waarin de winter plaats maakt voor de lente. Hoewel deze maand nog lage temperaturen kent, kleurt de natuur weer langzaam groen en is het buiten langer licht.

Romeinse God

Maart is vernoemd naar Mars, de Romeinse God van de oorlog. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de eerste twee maanden van het jaar geen naam hadden. Dit was de winterperiode. In maart kon een stilgelegde strijd – na een periode van winterkou- weer worden hervat. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de derde maand van het jaar vernoemd is naar de God van de oorlog.

De lente

De lente, ook wel ‘voorjaar’ genoemd, start in de derde maand van het jaar. We noemen de lente, ‘lente’ omdat het van het woord ‘lang’ is afgeleid. Met ‘lang’ bedoelen ze in dit geval het lengen van de dagen. Dat is precies wat er gebeurd als de lente aanbreekt.

Zowel de meteorologische als de astronomische lente beginnen in maart. Als eerste begint de meteorologische lente. Deze start elk jaar op 1 maart. De meteorologische lente duurt officieel 3 maanden en eindigt op 1 juni. Deze data zijn elk jaar hetzelfde. De astronomische lente wisselt wel eens van datum. Dat komt omdat deze lente te maken heeft met het aantal uren van de zon. De astronomische lente begint officieel op het moment dat de dagen en de nachten even lang zijn. Dat is altijd rond 20 en 21 maart. Vanaf dat moment worden de dagen langer en de nachten korter. Het aantal uren zonlicht zal neemt vanaf de astronomische lente alleen nog maar toe.

Het voorjaar

Maart staat naast het beginnende voorjaar en de lente ook bekend als het symbool voor een nieuw begin. De zon begint langzaam maar zeker weer terug te komen en begint zijn krachten op de wereld uit te werken. De wereld begint weer meer kleur te krijgen, de narcissen en de andere bloemen beginnen weer ter groeien. De vogels beginnen weer te fluiten en de pasgeboren dieren laten zich weer zien. Voor veel mensen keert de positiviteit keert weer terug na de sombere wintermaanden.

Voorjaar in Nederland

Zomertijd

Naast het feit dat de lente begint in deze maand, gaat ook de zomertijd weer van start in maart. Doorgaans start de zomertijd in het laatste weekeinde van maart. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok één uur vooruit gezet. Om 01.59 uur veranderd de tijd dus niet in 2.00 uur. In plaats daarvan is het gelijk 3.00 uur. Er wordt dan dus één heel uur uit de dag gehaald. Dat betekent dat we in het laatste weekeind van maart één uurtje slaap missen.

Maart roert zijn staart

Ondanks dat maart staat voor de lente is het nooit zeker dat het ook daadwerkelijk lekker weer is. De uitdrukking ‘maart roert zijn staart’ is dan ook een bekende uitdrukking in Nederland. Naast het heerlijke doorkomende zonnetje is het nog heel goed mogelijk dat het in deze lentemaand gaat sneeuwen. In maart zijn weersvoorspellingen dan ook altijd zeer wisselend.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.