Vandaag: woensdag 6 december 2023, Week 49
` `
` `

April is de vierde maand van het jaar volgens de gregoriaanse kalender. Het is de eerste maand waarin de lente volledig haar entree maakt. Deze maand telt in totaal 30 dagen. Lang geleden was april de tweede maand van het jaar in de oud- Romeinse kalender. Dat was voordat de maanden januari en februari toegevoegd werden aan de kalender. April is de tweede maand van de officiële lente.

Aperire

April dankt haar naam waarschijnlijk aan het Latijnse woord ‘aperire’. De vertaling hiervan is ‘openen’. Dit verwijst naar de groei van de bloemen en de planten die zich in de lente weer laten zien. Er kan weer genoten worden mooie kleuren en de heerlijke geuren van de geopende bloemen in de maand april.

Bijnamen

April heeft net als elke andere maand verschillende bijnamen. Zo wordt april ook wel grasmaand, paasmaand of eiermaand genoemd. Paasmaand is makkelijk te verklaren, dat is namelijk dat de paasdagen vaak in april vallen. Eiermaand verwijst weer een beetje naar de paasmaand. Dat komt doordat eieren vaak gekoppeld worden aan Pasen. Tijdens Pasen worden namelijk de zogeheten paaseieren gegeten, versiert en verstopt.

Het weer


Na het wisselvallige weer in maart stijgen de temperaturen mondjesmaat in april. Maar ook de maand april staat bekend om wisselvallig weer. In het begin van april is het nog goed mogelijk dat er een aantal sneeuwbuien plaatsvinden, terwijl aan het einde van de maand april best mogelijk is dat de temperaturen gestegen zijn. De temperaturen kunnen dan wel stijgen tot 20 graden Celsius. De bekende uitdrukking luidt als volgt: ‘april doet wat hij wil’. Dat wil zeggen dat het weer in april niet vast te stellen is. Alle weersmogelijkheden zijn mogelijk, er is zogezegd geen touw aan vast te knopen.

Grappendag

Een traditionele en bekende dag in april is de dag van de grappen, beter bekend als 1 april Deze dag staat in het teken van het maken van grappen. Flink wat mensen worden op deze grappendag in de maling genomen door vrienden en familie. Tegenwoordig is de dag zo populair dat ook bedrijven de consumenten in de maling nemen of leuke woordgrappen verzinnen in hun reclame-uitingen.

Pasen

Vaak vieren we Pasen in april. Pasen zou theoretisch kunnen vallen tussen 22 maart en 25 april. Er is dus ook nog een kans dat Pasen plaatsvindt in maart. De precieze datum van dit christelijke feest wordt bepaald door de maan. Pasen valt namelijk op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Het is een belangrijke dag voor veel christenen. Er wordt namelijk met Pasen gevierd dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood.

Pasen en paaseieren

Koningsdag

Willem Alexander en Maxima tijdens Koningsdag

Op 27 april vieren we de verjaardag van onze koning Willem Alexander. Dit noemen we sinds 2014 Koningsdag. Voor 2014 vierden we geen Koningsdag, maar Koninginnedag. Deze dag vierden we jaarlijks op 30 april. Op die datum werden de verjaardagen van voorgaande koninginnen gevierd. Heel Nederland kleurt oranje en het is in elke stad één groot feest. Gedurende vele jaren staat de maand april dus in teken van het Koninklijk huis der Nederlanden.

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.