Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Wanneer is het de langste dag van het jaar? Hieronder vind je een overzicht van alle jaren:

Wanneer is het de langste dag van het jaar? ?

Langste dag Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
2024 21 juni 2024 vrijdag 25
2025 21 juni 2025 zaterdag 25 361 dagen
2026 21 juni 2026 zondag 25 726 dagen
2027 21 juni 2027 maandag 25 1091 dagen
2028 20 juni 2028 dinsdag 25 1456 dagen
2029 21 juni 2029 donderdag 25 1822 dagen
2030 21 juni 2030 vrijdag 25 2187 dagen

Anderen lezen ook:

De langste dag?

Elk jaar heeft een langste dag. Vaak wordt aangenomen dat deze langste dag van het jaar op dezelfde datum valt. Dit is echter niet altijd het geval. De correcte datum vind je altijd op Jaarkalender.nl. Op onze site zit je sowieso goed voor info over alle bijzondere datums van het jaar. Hierbij kun je denken aan vakanties, zodat je eenvoudig je agenda op orde kunt houden. Daarnaast houden wij ook alle speciale dagen van het jaar bij, zoals bijvoorbeeld dagen waarom natuurlijke fenomenen plaatsvinden. Er zijn zoveel bijzondere dagen in het jaar. Dankzij Jaarkalender.nl vergeet je er geen één. Zo ook als het gaat om de langste dag.

Op welke datum vindt de langste dag van het jaar plaats?

Nog altijd denkt men dat de langste dag van het jaar altijd op dezelfde datum is. Vaak is dit wel het geval, maar deze aanname klopt niet altijd. Wat wel vaststaat is dat de langste dag rondom 21 juni valt. Vaak valt deze dag op 21 juni zelf, maar er zijn uitzonderingen. Het meest voorkomende alternatief is 20 juni. Een enkele keer is 19 juni ook een mogelijkheid. Nog zeldzamer is het wanneer de langste dag op 22 juni valt. Er is ook een kortste dag van het jaar. Deze dag valt elk jaar rondom 21 december.

Langste dag

Wat wordt bedoeld met de langste dag?

Een dag kan natuurlijk niet langer zijn dan 24 uur. Met de langste dag wordt dan ook bedoeld dat het verschil qua tijd tussen zonsopgang en zonsondergang op deze dag het grootst is. Deze dag staat daarom ook wel bekend als het zomerpunt. Dit betekent overigens niet dat op deze dag de zon het vroegst opkomt en de zon ook weer op het laatst naar beneden gaat. Meestal valt de langste dag in het midden tussen de dag waarop de zon op zijn vroegst opkomt (meestal 4 dagen voor de langste dag) en de dag waarop de zon op zijn laatst naar beneden gaat (veelal zo’n 4 dagen na de langste dag).

Wat kun je doen op de langste dag?

21 juni (of een dag rondom) voelt te vroeg voor de langste dag van het jaar. Immers zien wij juli en augustus als de échte zomermaanden, onder meer omdat dit de maanden zijn waarin de zomervakantie valt. Het is toch echt deze datum waarop de langste dag valt. Zo’n lange dag is een ideaal moment voor een barbecue. Gezien de zon pas op een laat tijdstip naar beneden gaat, kun je zo genieten van een gezellig avondje met je familie of vrienden. Deze dag is hier perfect voor. Op sommige dagen valt deze dag in het weekend. Dat is helemaal perfect voor een lange gezellige dag.

Welke info kun je vinden op Jaarkalender.nl?

Op Jaarkalender.nl kun je niet alleen zien op welke dag de langste dag van dit jaar valt, maar je kunt ook checken wat de langste dag van het jaar voor de komende jaren is. Ook vertellen we je op welke dag deze datum valt. Daarnaast laten we je zien hoeveel dagen het nog duurt voordat deze dag arriveert. We tonen je daarnaast het weeknummer waarin deze dag valt. Zo weet je alle info die je nodig hebt over deze speciale dag.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.